Zvezda dobija poziv uz 20 velikana evropskog fudbala

Novi pokušaj najbogatijih klubova da se otcepe od UEFA

Najbogatiji klubovi Evrope pokušaće da iskoriste trenutnu krizu nastalu pandemijom korona virusa da odvoje elitni fudbal od UEFA i Lige šampiona. Plan je da osnuju toliko puta najavljivanu Superligu Evrope u kojoj bi bilo mesta i za Crvenu zvezdu, piše britanski San pod oznakom ekskluzivno.

Čim je krenula pandemija korona virusa bilo je jasno da će i fudbalu biti potrebno određeno vreme dok se finansijski oporavi posle prekida takmičenja.

Prošle godine su kroz Evropsku klupsku asocijaciju (EKA) najbogatiji svetski klubovi (Juventus, Bajern, Real...) pokušali da pokrenu Superligu, ali su posle svega ostali u UEFA takmičenjima pod mnogo boljim finansijskim uslovima.

Lešinari, kako ih novinar ovog lista oslovljava, sada ponovo kruže oko Niona, uvereni da je vreme za novi pokušaj, a u svetlu neizbežne finansijske krize usled pandemije korona virusa.

Želja revolucionara je da najbogatije klubove iz Engleske namame milijardama evra koje bi im ponudili za napuštanje Lige šampiona. Za to je navodno već spreman privatni kapital određenih firmi koje nisu do sada ulagale u fudbal, ali koje žele da uđu u najvažniju sporednu stvar na svetu na velika vrata.

U ponovo aktuelnoj priči o zatvorenoj Superligi Evrope bilo bi mesta i za srpskog šampiona.

U prvi plan se ističe činjenica da je Crvena zvezda, kao uostalom i Seltik, Galatasaraj ili Ajaks, "istorijski važan klub sa velikom bazom navijača od koje bi takmičenje moglo da ostvari velike prihode."

Postoji nekoliko opcija kako bi se samo takmičenje organizovalo, a po jednoj ideji postojala bi dva ranga sa po 16 ekipa gde bi timovi imali mogućnost da se domognu višeg, ali i da ispadnu u niži rang.

U svakom slučaju nova Superliga Evrope bi bilo takmičenje zatvorenog tipa, bez ispadanja.

Najveća prepreka će sasvim sigurno biti UEFA i FIFA, pošto bi takvo takmičenje bilo panadan Evroligi u košarci, pa bismo mogli da zaboravimo na fudbal kakav smo dosada poznavali.

Telegraf.rs