VELIKA AFERA! Kanga optužen za falsifikovanje dokumenata!? Zove se Kiaku Kiangana i ima 35 godina?

Velika afera oko igrača Zvezde u Africi, njegovoj reprezentaciji preti izbacivanje iz Kupa afričkih konfederacija

Neverovatna priča stiže iz Afrike, gde se digla velika prašina povodom Gelora Kange!

Kako pišu lokalni mediji, reprezentacija Gabona nalazi se u velikom problemu, jer je navodno Kanga lažirao identitet, kao i godište. Navodno on zapravo i nije iz Gabona, već iz DR Konga i navodno je rođen 1985. godine, a ne 1990. kao što mu piše u papirima koje sada ima.

Nakon što je Gabon savladao Kongo sa 3:0 u petom kolu grupe D kvalifikacija za Kup afričkih nacija, Fudbalska federacija Konga je uložila žalbu zbog Gelora Kange.

Navodno je optužba za lažiranje pasoša, krađu identiteta i lažiranje godišta. Kako navode, Kanga nije rođen 1. septembra 1990. u Ojemu, već je zapravo u pitanju Kiaku Kiaku Kiangana, rođen 5. oktobra 1985. godine u Kinšasi u DR Kongu. Navodno je postojao i Jutjub snimak, koji je kasnije uklonjen, na kojem je sam Kanga potvrdio da je rođen u DR Kongu.

Optužba se odnosi na to da je Kanga falsifikovao identitet i uzeo gabonsko državljanstvo, kada je pod pritiskom tadašnjeg trenera nestrpljivim da zaobiđe propise o broju stranih igrača, stigao u gabonski drugoligaški klub GBI. Kao gabonski internacionalac od 2012. godine, i navodno nije ispoštovano ni pravilo o promeni državljanstva po kojem je neophodno da osoba pre toga živi najmanje pet godina u toj zemlji.

U Kinšasi čekaju presudu Afričke fudbalske federacije sa optimizmom i očekuju da Gabonska fudbalska federacija bude proglašena krivom za falsifikovanje administrativnih dokumenata i nepoštovanje FIFA procedure u vezi sa promenom sportskog državljanstva igrača.

Upravo je Gabon na kraju završio ispred DR Konga na kraju kvalifikacija za Kup Afričkih nacija sa bodom više, pa bi u slučaju suspenzije Gabona zbog Kange, zauzeli mesto na najvećoj fudbalskoj smotri Afrike.

Ako se istraga pokaže kao tačna i utvrdi se da je Kanga uz pomoć Fudbalskog saveza Gabona lažirao dokumenta, Gabon rizikuje diskvalifikaciju sa najmanje dva Kupa afričkih nacija.

Telegraf.rs