Treba se ugledati na Slaviju iz Praga

Češki gigant se sa osam domaćih igrača odupreo Barseloni i Interu, a pored manjeg budžeta od Zvezde za dva stranca je izdvojio osam miliona evra.

U srpskoj fudbalskoj javnosti odzvanja debakl Crvene zvezde u dvomeču sa Totenhemom (0:9) i blaži poraz Partizana od Mančester Junajteda (0:4) koji je daleko od moćnih ‘đavola’. Debakl od Engleza sa ukupnim rezultatom 0:13 je dokaz da nije samo bitno učestvovati u Evropi, zgrnuti milione i onda promašivati sa strancima.

Domaći izbor je sužen, ali čemu škola Crvene zvezde kada nijedan igrač nije blizu prvog tima. Kažu, ima vremena, a temelj moraju da budu naši igrači plus tri investicije čiji učinak donosi prevagu. Sa druge strane, Partizan je stao iza Strahinje Pavlovića, pa pokušavaju još neke mlade igrače na ‘silu’ pre vremena da gurnu u vatru.

Poenta je da se na greškama uči. Pouke su slaba vajda i često se porazi guraju u fioku i idemo daljeVladan Milojević je odradio bajan posao tri godine, ali stalno posle poraza se hvata budžeta. Da ipak nije sve u novcu pokazala je Slavija iz Praga kojoj se ove jeseni divi Evropa.

Prvo su nadigrali Inter u Milanu, čija je ekipa deset puta skuplja i primili gol tek u zaustavnom vremenu (1:1). Pokazali su umeće, karakter… Da to nije slučanoj pokazala je utakmica protiv Barselone u kojoj su udarili pečat na dobru igru sličnim stilom igre. Upravo tako su zaustavili Lea Mesija.

Odbrana je radila kao sat sa četiri pozadi i na čelu tima je golman iz njihove škole, kao i većina igrača. Čak osmorica čeha i dva majstora fudbala. Rumun Stancu plaćen je pet miliona evra i kao vetar brz napadač OlingaNije prošao kao mlad igrač u Genku, a posle pokazanog u Slaviji njegova cena je preko deset miliona evra.

Vratićemo se na budžet i istaći da Slavija ima manji budžet za transfere od Crvene zvezde, manje stranaca, ukupno pet. Jedan od njih je tinejdžer iz Brazila koga školuju za veliku scenu. Imaju sistem koji nedostaje našim klubovima i ne koriste se alibijima koji koristi Sava Milošević da nema igrače za rotaciju na tri fronta.

Srpski giganti su izgubili identite, pobedila je Zvezda i Liverpul i Olimpijakos, ali je suština da budu u kontinuitetu sa velikima. Oni jesu bolji, brži plaćeniji… recept ima slavija iz Praga čiji se navijači diče i jesu hit ove sezone u Evropi. Čvrsti domaći temelji i dva stranca, a ne deset…

Hotsport.rs