Srbija čeka još 19 zemalja za KATAR! Evo kad će se sve znati

Vodič za ostatak kvalifikacija koje će se nastaviti 2022. godine

Uz domaćina Katar, kao i nekoliko evropskih reprezentacija među kojima je i Srbija, plasman na Mundijal 2022. godine obezbedili su Brazil i Argentina - dok se čeka još 19 viza! Što kroz same kvalfikacije koje se nastavljaju naredne godine, što zbog baraža koji slede.

Ti baraži se posebno odnose na Evropu koja će dati još tri reprezentacije, zatim Afriku kojoj sledi ta poslednja eliminaciona runda, kao i baraž u kom će učestvovati petoplasirana selekcija iz Južne Amerike, četvrtoplasirana iz KONKAKAF zone, jedna iz Azije i Novi Zeland kao pobednik Okeanije.

Na kraju ćemo videti i žreb na kom će se naći te četiri selekcije, a dve idu na Mundijal.

Već na prvi pogled se vidi da je najveća ludnica u Južnoj Americi, gde se za preostala dva direktna mesta i jedno u baražu bori sedam reprezentacija. Jedino je Venecuela van konkurencije, ali sve ostale su u igri za plasman u Katar, pa će 2022. godina biti posebno vrela na ovom kontinentu.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Što se tiče Azije, izdvojila su se tri tima za četiri direktna mesta (Iran, Južna Koreja i Saudijska Arabija), dok će borbu za poslednje direktno mesto voditi najverovatnije Japan i Australija.

Pogledajte i infografiku sa mapom sveta i zemljama koje su se već plasirale, kao i sa onima koje su i dalje u igri za plasman na Mundijal.

Borba za Katar 2022. Infografika

Ilustracija: Nikola Jovanović

Evropa

Što se tiče Evrope, ovde je praktično sve jasno. Žreb za plej-of je na programu 26. novembra, tamo ćemo imati šest nosioca i šest nenosioca u polufinalu, a zatim će finala dati ta tri nacionalna tima koja se čekaju u Kataru.

Portugalija, Italija, Škotska, Rusija, Švedska i Vels će biti domaćini polufinala, a njihovi potencijalni rivali su Turska, Poljska, Severna Makedonija, Ukrajina, Austrija i Češka. Uz napomenu da Rusi i Ukrajinci ne mogu da igraju jedni protiv drugih.

Mečevi polufinala na programu su 24. marta, a finala 29. marta.

Očekuje se da Evropa da tog poslednjeg člana u prvom šeširu prilikom žreba grupa. Italija je trenutno na pol-poziciji, a Portugalija čeka kao prva ispod crte da Azuri kiksu, a da oni odu u Katar. Ukoliko obe selekcije ispadnu, SAD i Meksiko su naredni kandidati ako uspešno završe kvalifikacije.

KONKAKAF

Pomenuti SAD i Meksiko su trenutno na mestu koje vodi u Katar, s tim što ih do kraja očekuju paklene kvalifikcije. Kanada je prva u grupi sa 16 bodova, Ameri imaju 15, Meksikanci su treći sa 14 koliko ima i Panama na tom četvrtom mestu koje vodi u baraž. Iza je Kostarika sa devet i tom nekom šansom da pomrsi račune u poslednjih šest kola.

Do kraja je mnogo bodova u igri, ali se već nazire da će se prve četiri ekipe boriti za direktno mesto u Katar.

Naredni termini u kvalifikacijama u KONKAKAF zoni su 27. januar, 30. januar, 2. februar, 24. mart, 27. mart i 30. mart, kada će biti poznato ko ide direktno, a ko u baraž.

Onaj zauzme četvrto mesto igraće u junu 2022. interkontinentalni baraž.

Telegraf.rs