“Smeta mi veliki broj stranaca, apelujem na trenere da daju šansu mladim igračima”

"Ne znam da li je moguće problem rešiti zabranom", dodaje proslavljeni košarkaš

Već neko vreme je goruća tema u regionalnoj, ali i domaćoj košarci sve veći broj stranih igrača. Gotovo da ne postoji ekipa iz Srbije koja u svom sastavu nema nekog igrača van teritorije bivše Jugoslavije, što pre svega predstavlja udarac za sam budžet kluba, a potom i smanjuje prostor za razvoj novih, talentovanih generacija.

A videli smo da se bez stranaca može kad se hoće. Vojvodina je samo sa domaćim igračima napravila senzaciju izbacivši FMP iz Železnika u četvrtfinalu Kupa Radivoja Koraća, dok se Sloboda nalazi na drugom mestu ABA 2 lige, takođe samo sa igračima iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Veliki broj stranaca smeta i nekadašnjoj legendi jugoslovenske košarke, Dejanu Tomaševiću, koji je u razgovoru za Sputnjik rekao da je to pogubno za domaći sport i da interes treba da bude propagiranje naših, mladih talenata, što zapravo retko ko i radi.


- Ono što meni smeta, ne samo kod Zvezde i Partizana, možda čak i više u drugim, velikim sredinama je veliko prisustvo stranih igrača. I mislim da je to pogubno za srpsku košarku i da je to znak da nismo na dobrom putu. Razumem ambicije klubova, ali interes srpske košarke je da igraju naši mladi igrači i ja sam siguran da mi imamo mnogo mladih igrača kojima bi trebalo dati šansu – rekao je Tomašević.

On je uputio apel svim trenerima, ali i igračima da budu hrabriji i strpljiviji, jer misli da će talenat kad-tad isplivati na površinu.


- Ja bih voleo da treneri budu hrabriji, da i sami igrači budu strpljiviji i vredniji i svakako je da će se to uloženo vratiti. I mi da nismo imali šansu i pravo na grešku kada smo počinjali, ne bismo nikada došli do toga dokle smo došli. Apelujem, iz ove pozicije, na ljude koji vode klubove i same trenere da daju šansu više nego do sada mladim, našim igračima. Ali, pre svega je to apel na mlade igrače da moraju tu šansu da zasluže i da moraju da treniraju barem duplo više nego bilo koji strani igrači – ističe proslavljeni košarkaš.

Nije najsigurniji da li bi uvođenje određene vrste zabrane pomoglo da se reši ovaj višegodišnji problem, jer je svestan da bi bilo protivnika te ideje.
- Ne znam da li je to moguće zabranom. Nisam siguran da bi se to dozvolilo. Evo, sada je Vlada Srbije svim prvoligaškim i drugoligaškim klubovima dodelila novac podjednako. Mislim da bi tru trebalo da se napravi razlika i da se premiraju one ekipe koje forsiraju domaće igrače. U svakom slučaju, mora da se nađe neki modus i mislim da mi ne treba da se poistovećujemo sa španskim, italijanskim i nemačkim ekipama. Uvek je ovde bila filozofija ulagati u mlade, domaće igrače i mislim da na tome treba da se insistira. Mislim da bi smo mogli da sa ostalim Savezima iz stare Jugoslavije da napravimo model i ograničimo broj stranaca – zaključuje Tomašević.

(Telegraf.rs)