Ovo su mogući rivali Srbije na SVETSKOM PRVENSTVU! Ovako će izgledati grupe

Najlakši rival je onaj kojeg smo već savladali dva puta

Srbija jedna od osam svetskih reprezentacija koje su uspele da kroz kvalifikacije obezbede plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru naredne godine.

Plus domaćin koji je bez kvalifikacija obezbedio mesto među 32 učesnika.

Pored Srbije, mundijalsku vizu su izvadili još:

Brazil, Nemačka, Danska, Belgija, Francuska, Španija i Hrvatska. Oni su uz Srbiji sigurni na žrebu koji će se 1. aprila naredne godine održati u Dohi. Sastav šešira za žreb će se određivati prema FIFA rang-listi, najverovatnije je da će se gledati lista iz marta sledeće godine.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Na današnji dan, prema trenutnom stanju stvari, Srbija je 25. na toj listi. I prema grubim prognozama će se naći u trećem šeširu ako se nešto drastično ne promeni do marta.

U narednim danima treba očekivati još nekoliko reprezentacija koje će teoretski obezbediti plasman u Katar i koje su bolje rangirane od Srbije.

To su Engleska koja će protiv San Marina proslaviti plasman u Katar. To je i Argentina koja pobedom nad Brazilom može da izvadi mundijalsku vizu. A i ako ne pobedi, overiće je u nekom narednom meču.

Blizu je i Holandija kojoj je dovoljan bod kući protiv Norveške. A možda joj ni on nije potreban... Čeka se i pobednik trke između Italije i Švajcarske u kojoj su Azuri favoriti ako pobede večeras u Belfastu.

Dakle, spisak evropskih reprezentacija koje će direktno u Katar bi trebalo da izgleda ovako: Nemačka, Danska, Španija, Belgija, Francuska, Hrvatska, Srbija, Engleska, Holandija i Italija. Čekaju se još tri reprezentacije iz baraža u kojem učestvuju Portugalija, Poljska, Makedonija, Švedska, Škotska, Česka, Austrija, Vels, Rusija a blizu su mu još Švajcarska, Turska i Finska. Za Srbiju bi najbolje bilo kada bi u baražu ispale selekcije sa najjačim FIFA renkingom poput Portugalije, Švajcarske, Švedske, Velsa...

Što se tiče ostalih kontinenata, u Južnoj Americi borbu za preostala dva direktna mesta vode Ekvador, Čile, Kolumbija, Urugvaj i Čile. Ekvador je najbliži, a Peru najdalji od Mundijala.

Urugvaj ima najlakši, a Čile najteži raspored do kraja. Dva ide direktno, treći će u baraž. Po nekoj gruboj računici, pretpostavimo da će direktno u Katar da se plasiraju Ekvador i Urugvaj, a da će kao petoplasirani u baraž Kolumbija ili Čile. Pretpostavimo i da će taj petoplasirani proći kroz taj baraž u kojem će biti favorit ko god da mu dođe. 

Iz Azije su Iran i Južna Koreja jednom nogom na Mundijalu. Za preostala dva mesta se „kolju“ Saudijska Arabija, Japan i Australija. Tu je i još jedno mesto za baraž. U Africi se ništa ne zna jer finalne kvalifikacije tek kreću, dok su kvalifikacije u Severnoj Americi stigle na pola puta i očekivano su u prednosti SAD i Meksiko, a treću direktnu vizu bi mogla da ostvari Kanada.

Ako se bavimo nekim realnim pretpostavkama i računicama, prvi šešir za mundijalski žreb bi u ovom trenutku izgledao ovako:

Katar, Belgija, Brazil, Francuska, Italija, Engleska, Argentina, Španija 

Naravno, ako se Italija plasira večeras. Englezi i Argentinci samo još treba i teorestki da izbore plasman u Katar. Nema dileme da će domaća selekcija Katara biti najpoželjniji rival iz prvog šešira.

Sastav drugog šešira će u mnogome zavisiti od baraža, južnoameričkih kvalifikacija i da li će Meksiko i SAD opravdati ulogu favorita u KONKAKAF zoni. Za sada su Danci i Nemci skoro sigurni u drugom šeširu. A blizu su mu Meksiko, SAD i Holandija. Ako se plasiraju u Katar, mesto u drugom šeširu sigurno čeka Portugalce, a vrlo verovatno i Švajcarce. Tako da ostaje još jedno upražnjeno mesto i za njega konkurišu Urugvaj, Kolumbija, Švedska... Ako se plasiraju. I Hrvatska koja čeka njihove kikseve da bi se našla u drugom šeširu. Malo je verovatno da će baš svi oni da ispadnu i da će Hrvati da skoče u drugi šešir, koji bi najverovatnije mogao da izgleda ovako:

Portugalija, Meksiko, Danska, Holandija, Nemačka, SAD, Švajcarska i Urugvaj ili Kolumbija.

Pod pretpostavkom da Portugalci i Švajcarci kroz baraž izbore plasman u Katar i da Urugvaj i Kolumbija izbore jednu direktnu i jednu mundijalsku vizu kroz baraž, nazire se i sastav trećeg šešira. On bi mogao da izgleda ovako:

Urugvaj ili Kolumbija, Hrvatska, Srbija, Iran, jedna od evropskih selekcija iz baraža (Švedska, Vels, Poljska...), jedna ili dve afričke selekcije ako se plasiraju Senegal, Maroko, Alžir i na kraju Južna Koreja.

Mnogo toga je i dalje nepoznato ali je suština da Srbija teško može van trećeg šešira. Previše je reprezentacija sa boljim FIFA rangom. Opet nije loše ni da se izbegnu neke ekipe iz trećeg šešira poput Hrvata, ili neke od južnoameričkih selekcija. I da podsetimo, Srbija iz prva dva šešira ne može da izvuče dve evropske selekcije jer je po propozicijama maksimum da se dve evropske reprezentacije nađu u istoj grupi.

Mozzartsport