“Niko ne može da nas natera da držimo transparent, moramo da slušamo razmišljanje našeg naroda”

Prvi čovek Košarkaškog kluba Crvena zvezda, Nebojša Čović, otvoreno je govorio o dešavanjima u Kaunasu i spornom baneru sa ukrajinskom zastavom koju su košarkaši Zvezde odbili da drže.

Podsetimo, pred start meča Žalgiris - Crvena zvezda igrači srpskog tima nisu želeli da nose baner na kom je pisalo "Stop ratu", jer je bio u bojama ukrajinske zastave.

"Mi smo Evroligi pet dana pre odigravanja utakmice rekli, znajući kakav performans pravi Žalgiris od početka krize, da mi u takvim performansima ne može da učestvujemo. Možemo da držimo baner gde je neutralna boja, što je plemenita poruka. Ali, u ovoj antiruskoj histeriji se to zloupotrebljava medijski. Da nisu bile boje Ukrajine, držali bi baner", objasnio je Čović u "Jutru" na TV Prva.

Čović ističe da poruka nije bila sporna i da su je igrači Zvezde držali u Beogradu.

"Tri dana pred utakmicu smo obavestili Žalgiris i zamolili ih da bude neutralan baner. Oni nisu pristali na to. Ako nećete da držite baner, gde se evidentno stavljate na jednu stranu, ne morate da držite, tako su nam rekli iz Žalgirisa. Posle toga je krenulo iz publike haranga na naše igrače, stručni štab, sa psovkama Srbije. Četiri dečaka iz Švedske imali su zastave Srbije i njima su zastave oduzete i izbačeni iz hale. Čak ima informacija da su palili zastave Srbije", rekao je Čović.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Predsednik Zvezde govorio je i o provokacijama navijača Žalgirisa i zastavi NATO pakta koja se viorila na tribinama u Kaunasu.

"Sve je iskorišćeno da se isprovociramo, da se donese zastava NATO američkih gospodara. Utakmica se završila kako se završila, izgubili smo, a nakon toga je čovek koji radi monitoring utakmica je napisao sve što se dogodilo i Evroliga je pokrenula disciplinski postupak. Ja ne znam šta će biti, ovo je politika u sportu. Nas niko ne može da natera da držimo baner. Šta bi bilo da smo mi terali nekog da drži baner Kosovo je Srbija? Mi imamo pravo na svoje mišljenje, a oni neka donesu odluku. Mi nećemo da politizujemo stvari. Šta bi bilo da smo držali baner? Moramo da slušamo i razmišljanje našeg naroda i navijača, ja se ne stidim odluke koje smo doneli. To je i moj lični stav", istakao je Čović.

Prvi čovek crveno-belih prokomentarisao je i potez Erona Vajta i njegove supruge Grejs, koja je oštro kritikovala klub zbog odluke da igrači ne nose transparent sa ukrajinskom zastavom.

"Videli ste da je naš Amerikanac imao svoj stav. Živeo je u Litvaniji dve godine, pritisli su njega i njegovu ženu preko društvenih mreža. Mi smo mu dali da iznese svoje mišljenje, što ste i videli, nije bilo gušenja od naše strane", rekao je Čović.

Kurir sport/B92/TV Prva