Najgora odbrana Srbije od raspada Jugoslavije

Orlovi su na polovini kvalifikacija primili najviše golova u grupi, čak jedan više od Litvanije * Prvi put posle 1987. primljena su četiri gola kod kuće

Ne treba u momke upirati prstom, nisu oni namerno za to krivi, ali činjenica je da je ova trenutna odbrana fudbalske reprezentacije Srbije, statistički gledano, najgora od raspada bivše Jugoslavije!

Čak 11 primljenih golova na četiri meča su verovatno glavni razlog zbog čega su Orlovi već na polovini kvalifikacija praktično ispali iz trke za plasman na Evropsko prvenstvo kroz kvalifikacije.

Zvuči pomalo neverovatno, ali Srbija je u našoj grupi, grupi B, primila najviše golova. Čak i jedan više od Litvanije.

Gledajući sve kvalifikacije od raspada Jugoslavije, i evropske i svetske, Srbija (Jugoslavija, Srbija i Crna Gora) je samo u dva navrata na kraju istih primila više golova. Bilo je to u kvalifikacijama za EP 2012. i 2016. godine, ali pitanje je koliko su one merodavne.

Fudbalska reprezentacija Srbija- Albanija, Bane Ivanović

Onaj dron u Humskoj je uništio snove Srbije Foto: Marko Todorović

Srbija je u tom ciklusu za EP 2012. primila 12 golova, s tim da tu imamo jednu utakmicu registrovanu službenim rezultatom - onu protiv Italije u Đenovi. Takođe, i za plasman na EP mali smo onaj meč protiv Albanije koji je registrovan službenim rezultatom 3:0 za goste, da bi Orlovi na kraju zvanično kvalifikacije završili sa 13 primljenih golova.

Bio je selektor Ljubiša Tumbaković u pravu kada je na konferenciji za medije rekao da je sve lakše kada si čvrst i temeljan u odbrani, jer je naša zemlja na četiri od pet velikih akmičenja koje je igrala psole rata otišla nakon jednocifrenog broja primljenih golova u kvalifikacijama.

Uvek je odbrana bila problem. Ne kod ove naše reprezentacije, nego i kod ranijih. A tu se gradi rezultat... Kad si čvrst i temeljan u odbrani, onda je sve lakše. Ipak je to neki proces. To što smo primili četiri gola, to je za analizu... Svakako treba eliminisati te greške. Ako ima nešto dobro onda je to što smo dali dva - rekao je Tumbaković posle meča.

Fudbal Srbija - Portugal

Foto: Marko Jovanović

Međutim, nije selektor donekle bio u pravu što se tiče izjave da je odbrana oduvek bila problem.

Jugoslavija je u kvalifikacijama za SP 1998. godine primila samo sedam golova, da bi u naredne dve godine, tokom kvalifikacija za EP 2000, primila samo jedan više - osam.

Osam smo primili i tokom kvalifikacija za SP 2002 dok je odbrana 11 puta poklekla tokom kvalifikacija za EP 2004. godine. Plasman na SP 2006. smo izborili sa samo jednim primljenim golom, da bi u narednim kvalifikacijama za EP 2008 primili 11.

U Južnu Afriku smo 2010. otišli sa samo osam primljenih golova, a onda su usledile pomenute kvalifikacije za EP 2012. i 12 primljenih golova uz onaj registrovani meč od 3:0 protiv Italije.

Primili smo 11 golova i tokom kvalifikacija za SP 2014. godine, onda je usledila pomenuta borba za EP 2016 i 13 primljenih golova, ali smo već rekli da je tu viđen još jedan službeni rezultat od 3:0 koji menja stvari.

Naposletku, Slavoljub Muslin je plasman na SP 2018 izborio sa 10 primljenih golova, a čak pet je primio od Austrijanaca.

Da je ova odbrana statistički najgora, govori i podatak da je Srbija na svom terenu prvi put primila četiri gola još od 11. novembra 1987. godine i duela između Jugoslavije i Engleske. I tada je bila u pitanju kvalifikaciona utakmica za odlazak na EP, i tada se igralo na Marakani, s tim da je Albion slavio sa 4:1.

U nekim ranijim kvalifikacijama, nekako je bilo zacementirano ko će igrati u zadnjoj liniji nacionalnog tima. Sada, Srbija je na četiri meča imala četiri različite odbrane.

Fudbal Srbija - Portugal

Foto: Marko Jovanović

Protiv Portugalije u Lisabonu su igrali Rukavina, Spajić, MIlenković i Mladenović. Protiv Ukrajine se menjala čak i formacija (3-5-2), a zadnju linju su činili Kolarov, Spajić i MIlenković - plus Gaćinović i Kostić.

Protiv LIivanije su igrali Rukavina, Kolarov, Milenković i Spajić, a sada protiv Portugalije Maksimović, Milenković, Nastasić i Kolarov.

Vratićeo se na početak teksta gde smo rekli da u mmke ne bi trebalo upirati prstom, jer su opet dali sve od sebe, ali je činjenica da protiv Portugalije u zadnjoj liniji ništa nije štimalo. I to je ono na čemu Tumabković mora da poradi ukoliko želi čvrste temelje u budućnosti.

Možda su kvalifikacije izgubljene, ali plej-of Lige nacija nije daleko...

Telegraf.rs