KAKVA ZVEZDA? JAKA ZVEZDA! Crveno beli pobedili Žalgiris u prvoj domaćoj evroligaškoj utakmici

Još jedna tvrda utakmica u režiji košarkaša Dejana Radonjića u "Štark Areni"

Teško da jedan trener može da poželi bolju odbranu od one koju na početku sezone igraju košarkaši Dejana Radonjića.

Samo je Igokea prethodnog vikenda uspela da ubaci više do 70 poena protiv Zvezde, a večeras smo se vratili "na staro". Žalgiris je u potpunosti zaustavljen, a navijači crveno-belih mogli su da proslave drugu pobedu u Evroligi - 73:61.

Uskoro opširnije...

TOK UTAKMICE

4. četvrtina

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

10. minut (73:61) - Trojka Holinsa! Gotovo je gotovo... Ulanovas promašuje, Davidovac pogađa. Kraj.

9. minut (68:61) - Volters propušta priliku da overi pobedu, a Mantas Kalnijetis je fauliran. Promašuje i Kavano sa distance, a Kalinić je pogodio. Jure Zdovc traži tajmaut. Lejavičijus sada lako postiže dvojku uz faul Mitrovića. I dodatno bacanje je ušlo.

8. minut (66:58) - Ništa od Nilsa Gifaja, a Kalinić postiže dvojku koja vodi Zvezdu na +8! Tajmaut Zdvoca. Izgubljena lopta Litvanaca, tačnije Nilsa Gifaja.

7. minut (64:58) - Dobar potez Kalinića, koji je servirao loptu Mitroviću, a ovaj iznudio faul i pogodio oba bacanja. Strelnijeks ne pogađa za tri, ali istom merom uzvraća Kalinić.  Promašaji Nilsa Gifaja za tri, a potom i Kavanoa na drugoj strani. Dobrić će imati bacanja i oba će pogoditi.

6. minut (60:58) - Sada Luka Mitrović pogađa jako važne poene, a Tajler Kavano je pogodio za tri poena. Ovo će zaista ići na jedan koš...

5. minut (58:55) - Luka Mitrović ne pogađa za dva, a Kavano jeste i zato Dejan Radonjić želi da razgovara sa svojim igračima. Kratak je Volters, ali Lekavičijus gubi loptu.

4. minut (58:52) - Čudna odluka sudija i tehnička greška za Nikolu Kalinića. Ne baš najjasnija odluka, ali Stelnijeks to kažnjava. Sada je Kalinić fauliran od strane Ulanovasa. Vidi se da se igrač Zvezde malo iznervirao, što ne mora biti nužno loše. Mitrović pogađa uz faul. Promašaj Strelnijeksa.

3. minut (55:51) - Nejt Volters vraća Zvezdu na +4, a potom Nikola Kalinić pravi faul nad Lukasom Lekavičijusom. Edgaras Ulanovas sada nije pokušao za tri, već za dva. Prvi njegov koš iz reketa. Nejt Volters promašuje za tri, ali ga ispravlja Ognjen Dobrić dvojkom.

* Pogledajte još fotografija iz Arene kako ulazimo u veliku dramu:

2. minut (51:49) - Dobrić postiže nove poene pod košem desnom rukom. Lekavičijus postiže jako važnu trojku u poslednjem trenutku. Kalnijetis sada pravi prekršaj.

1. minut (49:46) - Mantas Kalnietis otvara poslednju četvrtinu poenima iz jako teške pozicije. Marko Simonović postiže veoma važnu trojku sa 45 stepeni! Luka Mitrović sa asistencijom. Edgaras Ulanovas nastavlja da "sili" šut za tri, samo jednu je večeras dao, ali to ga ne sprečava da nastavi sa promašajima. Žalgiris je posle jednog takvog sada uspeo da izbori bacanja, a Marek Blaževič je realizator oba.

3. četvrtina

10. minut (46:42) - Poslednji minut treće četvrtine. Dva slobodna bacanja imaće Nikola Ivanović. Pogodio ej prvo, ali drugo nije. Nils Gifaj je uhvatio loptu, a Ostin Holins je napravio faul nad Kalnijetisom. Marek Blaževič pomalo čudno poentira. Nikola Ivanović promašuje, a Mitrović gubi loptu posle koraka. Kratak je Kalnijetis na šutu za tri, nema trojke ni Dobrića. Opet samo 32 poena, ponovo tvrda deonica.

9. minut (45:40) - Lukas Lekavičijus ne pogađa za dva poena. Ivanović je sada preterao, a Marko Simonović je prekinuo napad Žalgirisa, koji je trčao u kontru. Stiže Nils Gifaj i pogađa za tri poena.

8. minut (45:37) - Ivanović je promašio za tri poena, ofanzivni sok Mitrovića, a Holins ide do kraja za +8 i tajmaut Zdovca. Faul u napadu, Mantas Kalnietis. Zaista ništa ne polazi od ruke rivalima crveno-belih. Ostin Holins gubi loptu.

7. minut (41:37) - Probaće Dobrić za tri poena i pogodiće. Faul u napadu, Džoš Nibo je posle toliko vremena napravio i grešku. TV tajmaut. Kalinić je prošao do kraja, najveća prednost još od prve četvrtine. Isteklo je vreme za napad Litvanaca.

6. minut (38:37) - Nibovo veče, pogađa i ovo, njegov 14 poen. Da njega nema, Žalgiris bi ostao na samo 20 poena... Ivanović ne može, ali može Mitrović iz ofanzivnog skoka. Na drugoj strani trojka Lekavičijusa.

5. minut (36:32) - Neverovatno šta je promašio Volters, a onda i Dobrić iz kontre, ali je ipak posed za Zvezdu. Faul nad Mitrovićem, sada ni Kalinić ne pogađa, pa posed ima Žalgiris.

4. minut (36:32) - Još jedan promašaj Davidovca na šutu za tri poena, što će kazniti Ulanovas pošto je konačno pogodio za tri poena. Kaliniću ulazi težak šut, pa je on jedini koji postiže poene u ovom poluvremenu.

3. minut (34:29) - Promašaj Kuzmića nakon dobre finte. Kavano se ne snalazi, pa sada Zvezda trči u novi napad.

2. minut (34:29) - Ulanovas ni ovaj put ne može da pogodi trojku. Ostaje lopta u posedu Zvezde, iako su petljali košarkaši domaćih. Dobrić ne pogađa za tri, iako je sam u "Areni". Strelnijeks ne pogađa za tri, ali Nibo kada se vine u nebo, nema promašaja.

1. minut (34:27) - Kada je delovalo da nema ništa od napada Zvezde, Kalinić se pojavio i pogodio trojku! Dobra odbrana Dobrića, ne može Mudiej da pogodi ni ovaj šut pod košem, a Strelnijeks pravi prekršaj. Kalinić pogađa flouter.

2. četvrtina

10. minut (29:27) - Volters je bio strpljiv, dobio je faul i dva slobodna bacanja. Pogodio je Nejt samo prvo, ali je lopta za Zvezdu. Sada se Nejt Volters "ispravlja" - dvojka! Vodi Crvena zvezda ponovo u "Areni". Istrošio je Žalgiris vreme do kraja, promašio je Edgaras Ulanovas za tri poena, a Tajler Kavano je napravio ogromnu glupost i faulirao Luku Mitrovića koji šutira dva bacanja. Samo prvo je pogodio. Kraj prvog poluvremena.

9. minut (25:27) - Dobrić ne uspeva da poentira, ali je loptu uhvatio Luka Mitrović. Ognjen Dobrić ovoga puta ne promašuje, a Jure Zdovc je zatražio minut odmora na tačno minut i po do kraja poluvremena. Dugačak napad Žalgirisa, "cedili" su vreme do poslednjeg trenutka. Kavano je uspeo da postigne koš.

8. minut (23:25) - Ukradena lopta Davidovca, potom Volters pograđa az dva poena, ali Lekavičijus uzvraća gotovo momentalno.

7. minut (21:23) - Kuzmić poentira još jednom pod košem, dobar i strpljiv napad Zvezde. Nibo zakucava bez ikakvih problema, a nije mu bilo ni ostavljeno toliko prostora.

6. minut (19:21) - Strelnijeks razdvaja odbranu, pogađa flouter, Zvezda je ponovo bez poena četiri minuta. Da li može Radonjić da razdrma tim na tajmautu? Konačno, evo Dobrića na ziceru, dobra akcija iz tajmauta za lake poene pod košem. Isteklo je vreme pre šuta koji je uputio Ulanovas, tako da još jedna akcija Žalgirisa propada.

5. minut (17:19) - Sada i Kalinić promašuje, a na to se nadovezuje promašaj Niba. Ništa ne ide nijednoj od ekipa. Ulanovas krade loptu, a Dobrić pravi faul. Jako tvrda utakmica, to se nekako i očekivalo.

4. minut (17:19) - Digao je Kalinić svojom odbranom sve na noge, a onda je Gifaj pogodio trojku, neverovatno... Ostin Holins ne može ništa da pogodi, pa ni ovaj put ne postiže trojku. Kalinić je fauliran od strane Milaknisa. Za sada jako dobra utakmica košarkaša u crveno-belom dresu.

3. minut (17:16) - Menja trener Žalgirisa, pokušava sve da trgne svoju ekipu, ali za sada ništa jednostavno ne polazi od ruke. Holins udara blokadu Mudieju, potom Nils Gifaj ne pogađa, a Nibo dominira na skoku i sada će imati bacanja. Pogodio je oba košarkaš litvanskog tima. Nema trojke ni Holinsa.

2. minut (17:14) - Promašaj Kavanoa, a onda promašaj i Ivanovića za dva poena. Vidi Jure Zdovc da ništa ne polazi od ruke njegovoj ekipi, pa traži minut odmora. Izbijena je lopta, Kalinić je uspeo da je ukrade, a onda greši Marko Simonović. Prekršaj nad Mudiejom. Šteta, mogla je Zvezda ovo bolje da reši.

* Osetite delić atmosfere iz "Štark Arene" kroz galeriju:

1. minut (17:14) - Luka Mitrović je prekinuo post Zvezde, Lekavičijus je promašio za dva poena, a potom je Mantas Kalnietis prekasno napravio faul nad Ivanovićem, koji ima dva slobodna bacanja. Oba je pogodio.

1. četvrtina

10. minut (13:14) - Ni ovaj napad Zvezde ne izlazi na dobro, a Nils Gifaj dovodi Žalgiris u prvo vođstvo. Sam je Dobrić na šutu za tri poena, nije pogodio, a Blaževič je napravio faul u napadu. Dobrić sa osam i po metara promašuje, dugo je Zvezda bez poena, čak četiri minuta. Kraj prve četvrtine.

9. minut (13:12) - Nils Gifaj potvrđuje da je odličan šuter. Sam je kao duh bio na 45 stepeni i lopta je kao kap prošla kroz mrežicu. Nikola Ivanović je posle minuta odmora kratak na šutu za tri poena, ali posed ostaje za Zvezdu.

8. minut (13:9) - Džoš Nibo je sada lako razbio odbranu Zvezde. Greši Mitrović, dodaje loptu Litvancima. Lukas Lekavičijus je "kratak", a sudije sada na opšte nezadovoljstvo sviraju faul u napadu Mitrovića. Dve njegove greške u kratkom intervalu.

7. minut (13:7) - Nova slobodna bacanja će imati Dejan Davidovac. Ponovo je promašio prvo, drugo je ubacio. Sada vrlo dobar faul pravi Stefan Lazarević, sprečio je Žalgiris da dođe do neke izglednije pozicije na šutu. Kalnietis pravi veliki promašaj. Ni Kalinić ne može do poena, a Dobrić pravi prekršaj da zaustavi kontru.

6. minut (12:7) - Išla je Zvezda da izbori prekršaj Jankunasa, u tome je i uspela. Vrlo pametno igraju crveno-beli, imaće posle toga dva slobodna bacanja Davidovac. Trenutno na snazi imamo TV tajmaut, posle kojeg je Davidovac realizovao jedno bacanje, a Kalnietis je dodao Nibu na alej-up. Loš šut Davidovca za tri.

5. minut (11:5) - Kuzmić nije dobacio ni do obruča. Žalgiris ne može da se sastavi u napadu, Zvezda je istrčala novu kontru, Kalinić je bio u ofsajdu i sada je fauliran na šutu za dva slobodma bacanja. Pogodio je oba, novi promašaj Žalgirisa.

4. minut (9:5) - Volters sada nije pogodio, Kalinić je potom lepo protrčao i to su novi laki poeni za Zvezdu. Ulanovas je još jednom pokušao za tri, ali bez uspeha.

3. minut (7:5) - Lazarević je vratio prednost Zvezde, potom faul pravi Volters na skoku nakon promašaja Mudieja. Kratak je Ulanovas na šutu za tri poena, a Volters je fauliran u kontri.

2. minut (5:5) - Ulanovas je pogodio flouter sa jedne noge u narednom napadu Litvanaca, a Volters je poentirao gotovo automatski. Kakvu trojku potom pogađa Strelnijeks, pomalo neočekivano efikasan početak u Areni.

1. minut (3:0) - Prvi napad na utakmici imali su košarkaši Žalgirisa. Ulanovas ne uspeva da pogodi sa niskog posta. Davidovac odmah pogađa za tri na drugoj strani.

* Na oko 15 minuta pred početak utakmice, može se primetiti da su tribine "Štark Arene" solidno popunjene. Očekuje se da još navijača uđe do samog početka meča. Oko 6.000 navijača je prisutno.

STARTNE POSTAVE

Crvena zvezda: Lazarević, Volters, Davidovac, Kalinić, Kuzmić

Žalgiris: Nibo, Mudiej, Jankunas, Strelnijeks, Ulanovas

PRE UTAKMICE

Problem za crveno-bele može da bude određena uzdrmanost posle poraza od Igokee u ABA ligi. Tim Dragana Bajića srušio je crveno-bele još jednom u Laktašima, a utisak je da je umor tada sustigao crveno-bele posle napornog tempa. Sličan raspored ih očekuje i ove sedmice, pošto posle meča sa Litvancima sledi put u Moskvu, a potom povratak u Beograd na megdan sa Cedevita Olimpijom.

Uz to, košarkaši Zvezde neće moći da računaju na Maika Cirbesa zbog bolesti, kao i kapitena Branka Lazića zbog povrede. Sa druge strane, Žalgiris nema tako velikih problema i u punom sastavu "pojuriće" na crveno-bele, a na njihovoj klupi će po prvi sedeti Jure Zdovc.

Utakmicu će suditi Huan-Karlos Garsija iz Španije, uz svoje pomoćnike Emina Mogukolča iz Turske i Roberta Viklickog iz Poljske.

Telegraf.rs