FSS u velikom problemu

Večiti rivali imaju različite stavove kada je u pitanju model po kojem će se nastaviti takmičenja

Fudbalski klubovi u Srbiji dobili su odlukom Vlade "zeleno svetlo" da treniraju i već od 4. maja bi trebalo da se treninzi zahuktaju među srpskim superligašima.

Ipak, i dalje se čekaju pisani dopisi Ministarstva omladine i sporta kao i preporuke koje bi trebalo da budu primenjivane tokom treniranja.

Olakšavanje mera, ujedno su dobar znak kada je u pitanju nastavak Superlige, ali kako Telegraf saznaje, trenutno ne postoji konsenzus među klubovima o formatu u kojem bi se takmičenje nastavilo posle prekida i pauze od mesec i po dana.

Do zvaničnog početka takmičenja, sasvim sigurno proći će i puna dva meseca, pa će biti prava trka s vremenom završiti prvenstvo, zatim obaviti pripreme za leto i odigrati kvalifikacije za Evropu.

Kako saznajemo, najveća prepreka je u razmišljanjima večitih rivala. Crvena zvezda zagovara tezu da se prvenstvo nastavi i odigra do kraja, uključujući i plej-of, kao i Kup Srbije, koji je prekinut pre odigranih četvrtfinalnih mečeva. Crveno-beli imaju ubedljivu prednost na tabeli, posle 26 odigranih kola imaju 11 bodova više u odnosu na drugoplasirani Partizan, a žele da se sve odigra do kraja, kako niko ne bi osporavao tu titulu u budućnosti.

Partizan, sa druge strane, ima dva predloga. Prvi je totalni prekid prvenstva, gde bi se usvojila tabela po trenutnom plasmanu i Zvezda proglasila šampionom. Drugi je da se odigraju preostala četiri kola u prvenstvu i Kup i da klubovi na vreme mogu da obave prelazni rok, pripeme i da spremni dočekaju sledeću sezonu i kvalifikacije za Evropu.

Pored neslaganja klubova oko modela nastavka takmičenja, FSS ima problem što još nije dobio zvaničnu preporuku Vlade, odnosno nadležnog ministarstva, ni za početak treninga pre svega, a takođe ni za sam nastavak takmičenja. Preporuka je neophodna da bi bilo kakve dalje odluke mogle da se donose kada je u pitanju nastavak takmičenja.

Do kraja regularnog dela preostalo je da se odigraju još četiri utakmice, a zatim još 7 kola plej-ofa.

Prekid prvenstva nije opcija zbog preporuka iz UEFA

100 godina Fudbalskog saveza Srbije

Prema trenutnom stanju u Srbiji, gdej je zvanično dozvoljeno treniranje fudblaskim klubovima, prekid lige se ne razmatra kao opcija, jer UEFA ima jasnu preporuku, da takmičenje može da se prekine jedino ukoliko postoji neka viša sila koja to sprečava.

Takav je slučaj bio u Holandiji i Francuskoj, gde je vlada ovih zemalja zabranila sva takmičenja do septembra i lige su prekinute po određenim modelima. Ukoliko vlada neke zemlje dozvoljava takmičenja, onda se takmičenja ne smeju prekidati, a situacija u Srbiji je trenutno takva da se omogućavaju treninzi sportskih klubova na otvorenom, pa u skladu s tim nema ni "više sile" za prekid prvenstva.

Najrealnija opcija nastavak bez plej-ofa i koji su problemi ako se igra do kraja

Trenutno je najrealnija opcija da se prvenstvo nastavi bez igranja plej-ofa, jer postoji nekoliko problema za njegovo odigravanje. Prvenstvo bi prema trenutnoj stiuaciji moglo da se nastavi krajem maja (postoji opcija da to bude  24. maj ili 31. maj), to bi značilo da bi, ukoliko bi se igralo do kraja prvenstva sa plej-ofom, Superliga morala da se igra i u julu, a to bi zahtevalo i posebne dopise FIFA da se omogući da igrači kojima ugovori ističu 30. juna, automatski produžili ugovor dodatno još mesec dana.

Takođe, upalo bi se u problem, jer bi evropske kvalifikacije trebalo da krenu već krajem avgusta po novom kalendaru UEFAKlubovi u tom slučaju ne bi imali prostor za kvalitetne letnje pripreme, prelazni rok i uigravanje timova za sledeću sezonu.

Zbog svega toga, najrealnije je da se u Srbiji odigraju preostala četiri kola u Superligi i Prvoj ligi Srbije i da se nakon toga zaključi konačan plasman kada je u pitanju titula, učesnici u Evropi i ko ispada, odnosno ulazi u viši rang.

Nije isključena ni opcija da se donese odluka o baražima na kraju regularnog dela prvenstva, gde bi 13. i 14. tim Superlige igrao sa 3. i 4. timom iz Prve lige, kako bi se odlučilo ko bi naredne sezone igrao u najvišem rangu. Na taj način bi bila smanjena nepravda prema određenim klubovima, koja je neminovna kada dođe do "prekrajanja" lige i menjanja pravila usred sezone zbog pandemije.

U narednom periodu bi trebalo da dobijemo i konačne odluke u kom formatu bi se fudbal u Srbiji nastavio. Prvo je potrebno da se klubovi saglase, zatim da dođe zvaničan dopis Minstarstva, a onda i da se konačno u saradnji Zajednice, klubova i Saveza donese konačna odluka, jer gubljenje vremena nikome ne ide u prilog.