Evropsko prvenstvo 2024. na Marakani

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je izgradnju devet stadiona po zahtevima UEFA, kao i da će biti sređeni neki drugi, među njima i „Rajko Mitić“.

Na izvestan način na ovo smo ukazali u ponedeljak u „Žurnalu“. Neven Ranić, potpredsednik AK Crvena zvezda, u intervjuu pod naslovom „Staza na Marakani za Strahinju i Milanu“, istakao je: „Slobodan Branković, direktor ASS, rekao nam je da je realno da ove godine bude izlivena pista na našem stadionu. Postoji, po njegovim rečima, projekat u ASS-u, volja da se to učini, kao i želja gradskih struktura da to sprovedu u delo“.

Svaka aktivnost na stadionu najpopularnijeg sportskog društva u Srbiji izaziva pažnju, pa smo pozvali prvog operativca nacionalne kuće atletike da čujemo još pojedinosti o ovako bitnom pitanju naše atletike.

– U Srbiji se upravo rade atletske staze na stadionima u: Subotici, Kraljevu, Ćupriji, Smederevu, Pančevu, priprema se ona u Dimitrovgradu i renoviranje u Senti, a završeno je već desetak: Priboj, Kruševac, Vršac, Novi Pazar, da dalje ne nabrajam... U isto vreme u Beogradu nema nijedne piste na kojoj može da se održi takmičenje i trenira bez problema – kaže Slobodan Branković. – Mnogo bismo dobili u atletskom pogledu kada bismo izlili stazu na stadionu Crvene zvezde.

Šta bi se dobilo?

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

– Ranić je spomenuo da će Strahinji Jovančeviću, osvajaču bronzane medalje s Prvenstva Evrope u dvorani u skoku udalj, biti omogućeni elementarni uslovi za trening. Nije reč samo o njemu – Milana Tirnanić je učesnica istog šampionata na 60 metara, pa Anja Lukić, prvakinja Mediterana u dvorani na 60 metara preko prepona za mlađe seniore, kao i mnogi drugi s normama za šampionate Evrope u svojim uzrastima. Ja bih posebno naglasio da bismo s takvom stazom mogli da konkurišemo za dobijanje najvećih takmičenja, poput Prvenstva Evrope na otvorenom 2024.

Prvi čovek atletskog sporta na Starom kontinentu, Sven Arne Hansen je, baš u intervjuu „Žurnalu” u septembru, rekao da možemo da računamo na njegovu ličnu podršku ukoliko podnesemo zahtev?

– Hansen to ne krije ni u zvaničnim razgovorima.

Davno nije bilo takvih događaja kod nas na otvorenim borilištima?

– Pre 10 godina održana je Univerzijada baš na Marakani. Posle je Zvezda bila domaćin Kupa šampiona Evrope i to je to. Još je gore što u glavnom gradu ne postoje uslovi za organizaciju takmičenja iz programa Atletskog saveza Beograda i Srbije.