EKSKLUZIVNO: Stranci odlaze na pozajmice?

Nije ni logično, niti etički, da u trenucima rasta pandemije virusa korona neko razmišlja o fudbalu, i sportu kao važnoj životnoj delatnosti. Ali nekada će se i ovo lane zvati. I ponovo će se razmišljati o fudbalu, groznici prelaznog roka, pojačanjima dostojnim novog plasmana u Ligu šampiona.

Crvena zvezda će, bez obzira na dvogodišnje učešće u elitnom takmičenju, verovatno morati da radi na rezanju troškova i smanjenju budžeta. Uostalom, primer Dinama iz Zagreba (kao i klubova sa zapada) nagoveštava takvu opciju kao realnu. Crveno-beli su ove sezone prolaskom Jang Bojsa prebacili letnji plan, zatim su stekli 11 bodova prednosti i blizu su treće uzastopne šampionske titule. Bez obzira hoće li se Superliga nastaviti.

Međutim, iako neće tako eksplicitno da kažu u javnosti negativna iskustva sa brojnim pojačanjima u letnjem prelaznom roku, naterala je odgovorne sa Marakane da razmišljaju o promeni strategije. Pre svega kada su u pitanju novajlije iz inostranstva, dovedeni da naprave razliku.

Crvena zvezda je u letnjem prelaznom roku potrošlila oko četiri miliona evra na ime obeštećenja za Argentnca Matea Garsiju, zatim Van La Paru i Brazilca Žandera i Portugalca Kanjasa.Španski vezista Hoze Kanjas došao je na Marakanu kao slobodan igrač, za godišnju platu od oko 500.000 evra… Kada se tome dodaju plate četvorice igrača, jasno je zašto u Ljutice Bogdana nameravaju da promene kurs.

Naime, prema saznanjima MOZZART Sporta sportski sektor Crvene zvezde, predvođen trenerom Stankovićem, i tandemom direktora Terzić-Mrkela, u narednom periodu će pokušati da strane igrače dovodi na jednogodišnju pozajmicu. Naravno, uz pravo preče kupovine. U tom periodu, momci sa početnim oreolom pojačanja, imali bi šansu da igrama i ponašanjem dokažu da su igrački kadri da nose Zvezdin dres, te da u kontinuitetu prave razliku. Ne bi imali prostora za samozadovoljstvo, niti mogućnost da se brane višegodipnjim ugovorom.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

SANOGOV MODEL KAO PRIMER

Crvena zvezda je na jednogodišnju pozajmicu sa pravom kupovine dovela zimsko pojačanje Sekua Sanoga. Na nesreću svih u Ljutice Bogdana bivši član Jang Bojsa i Al Itihada se povredio tokom priprema u Antaliji. I nije stigao da pokaže koliko može. Olakšavajuća okolnost je što bi on trebalo da donese kvalitet više tokom evropskih kvalifikacija, najbitnijeg perioda za Zvezdine finansijske, poslovne i infrastrukturne planove.

Od svih letošnjih pojačanja Crvene zvezde najbolji status ima Portugalac Tomane. Mada tokom priprema i na početku proleća nije tako delovalo. Napadač je počeo dve poslednje prvenstvene utakmice i pokazao da je na dobrom putu da se oporavi od grčkoh horora. Postigao je gol protiv Napretka, pre toga asistirao Benu za pogodak u Šapcu. Mateo Garsija je u rotaciji i deluje da će teško iz startne postave izbaciti Željka Gavrića ili El Fardu Bena.

Brzo posle preuzimanja dužnosti šefa stručnog štaba Dejan Stanković je precrtao Španca Hoze Kanjasa i Brazilca Žandera. Oni imaju ugovore sa Crvenom zvezdom na još godinu dana, i nisu želeli da napuštaju Marakanu. Bez obzira što je jasno stavljeno do znanja da neće biti deo takmičarskog tima.

Još drastičnija je situacija sa 1,3 miliona evra plaćenim Radživom Van La Parom. On ima važeći ugovor do leta 2022. godine. Iako precrtan iz takmičarskog tima tokom rada Kipru, Holanđanin je odbijao pomisao da napusti Marakanu. Teško da u ovom trenutku ima vrednost na tržištu, još teže da postoji klub koji bi mogao da mu garantuje zaradu kao u Beogradu.

Sve nabrojano navelo je čelnike Crvene zvezde da razmišljaju o drugačijoj strategiji.

Mozzartsport