Dodatni koeficijent i brdo novca! Evo šta je Zvezda donela srpskom fudbalu pobedivši Trabzonspor

Posle Trabzona se lakše diše, ali posao nije gotov

Fudbaleri Crvene zvezde ostvarili su kasno sinoć jako važnu pobedu protiv Trabzona (2:1) u Ligi Evrope na stadionu "Rajko Mitić" koja ih ostavlja u trci za evropsko proleće.

Pitanje je naravno da li će se ostali rezulati poklopiti u poslednjem kolu, ali je jasno da je crveno-belima u Kneževini potreban trijumf ako misle da idu dalje u Ligi Evrope. Tu je i "utešna" Liga konferencija, gde će pak sve zavisiti od gol-razlike i toga šta će uraditi Turci u dvoboju sa Ferencvarošem.

Ali osvrnimo se na to što je Zvezda sinoć uradila i koliko je dobrobiti donela srpskom fudbalu novim trijumfom. Kada govorimo o koeficijentima, poznato je da trijumf donosi 2.000 boda, odnosno da je podeljeno na četiri dela (koliko je bilo naših klubova u Evropi) srpski fudbal napredovao za 0.500 bodova.

Time je zapravo učvršćena pozicija Srbije na 11. mestu, jer su nam upravo Turci najviše i pretili sa najvećim brojem timova u opticaju. Srbija sada ima 31.375 bodova uz lepu šansu da se i crveno-beli, pa i Partizan nađu u evropskom proleću, a samim tim sakupljaju još bodova.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Govoreći o klupskom koeficijentu, Zvezda je tu dobila 1.000 dodatni bod, zbog činjenice da je već dobila zagarantovana 3.000 boda na ulasku u grupnu fazu koje je morala da "odbrani". Pošto je ovo bio drugi trijumf, sveukupno su 4.000 boda nadmašila navedenu cifru upravo za pomenutu razliku.

Zvezdin klupski koeficijent sada iznosi 42.000 boda, što je dovoljno za deobu 35. pozicije zajedno sa Bazelom, Lacijem i Bragom. Pobeda u Kneževini sledeće nedelje donela bi još toliko, a druga pozicija u grupi bi dodala na skor još 2.000 boda.

Pobeda u grupnoj fazi takmičenja donosi Zvezdi još 630.000 evra u klupsku kasu. Ako tim završi kao drugoplasirani u grupi sledeće nedelje, dobiće još 550.000 evra, tako da klub ima za šta da se bori.

(Telegraf.rs)