Da li biste menjali selektora? Ko je vaš favorit?

Posle neuspeha reprezentacije na Mundobasketu, navijači su podeljeni

Eliminacija Srbije sa Svetskog prvenstva u Kini od Argentine u četvrtfinalu, najgori je rezultat naše selekcije još od 2006. godine i Mundobasketa u Japanu gde smo ispali u osmini finala i završili među 16 selekcija sveta.

Ipak, za razliku od tog takmičenja, pre 13 godina kada smo gubili od Nigerije i kada smo jedva sastavili tim, ovoga puta viđeni smo na postolju, i to, ako pitate navijače, sa zlatom oko vrata. I zaista, Orlovi su prikazali blistave partije protiv nerealno slabih protivnika, da bi potom usledila dva meča za zaborav sa Španijom i Argentinom i ispadanje sa šampionata.

Hladan tuš, dočekao je košarkaše, stručni štab, ali i naciju koja je, većinom, i čast pojedincima, osula "drvlje i kamenje" na selektora i iste one reprezentativce koji su uzdizani, hvaljeni, o kojima se pevalo, i o kojima su se ređale šale, na račun surove dominacije i "jadnih" protivnika. Posle poraza, između ostalog, među brojnim komentarima, navijači su pod znak pitanja stavili ime legendarnog Đorđevića, čoveka koji je doneo tri srebrne medalje sa tri poslednja velika takmičenja.

Aleksandar Saša Đorđević

Foto: Marko Jovanović

Mundobasket iz 2014. godine, Olimpijske igre kada smo umalo dobili Amerikance u grupnoj fazi i Evropsko prvenstvo 2017. godine, na koje smo otišli desetkovani povredama i borili se za zlato, preko noći su zaboravljeni.

Činjenica, trener je uvek zaslužan za poraze, igrači za pobede. Činjenica, moglo je bolje. Ali... Linjenica je i to da je reprezentacija bila u totalnom rasulu godinama posle Indijanapolisa i da "prljavog posla" niko sem Dude Ivkovića i kasnije Saše Đorđevića nije hteo da se prihvati. Oni jesu i uspeli su.

Košarka Srbija - Grčka, Trofej Beograda 2017, Aleksandar Đorđević, Sale Đorđević, Duda Ivković

Foto: A. Nalbantjan

Baš zato, postavlja se pitanje: Treba li dati kontinuitet trofejnom treneru da ispravi grešku  i nastavi "započeto" kako bi se popravio rezultat na Olimpijskim igrama i Evropskom prvenstvu 2021. godine (ako se kvalifikujemo) ili bi trebalo potražiti zamenu i ući u novi ciklus?

Mogući naslednici na mestu selektora mogli bi da budu Igor Kokoškov, koji je trenutno pomoćnik u Sakramento Kingsima, a jedini je srpski trener koji je bio na čelu NBA tima. U slučaju Kokoškova to su bili sansi tokom prošle sezone. Uz to, osovjio je zlatnu medalju sa reprezentacijom Slovenije, i to u finalu protiv Srbije.

NBA Igor Kokoškov

Foto: Tanjug/AP

Takođe, dolazak Saše Obradovića bi trebalo ozbiljno razmotriti. Obradović spada u grupu mladih trenera. važi za nekog ko je veliki radnik i 24 sata posvećen poslu koji radi. trenutno je na klupi Monaka.

Mnogi bi želeli povratak legendarnog Željka Obradovića na mesto na kojem je osvojio skoro sve što se može osvojiti. Ipak, popularni Žoc je sa Fenerbahčeom vezan jakim ugovorom, i na klupskoj sceni je osvojio bukvalno sve, a kako je posle Evropskog prvenstva u Beogradu 2005. godine, posle neuspeha, izjavio da je završio sa vođenjem reprezentacije, malo je verovatno da bi se prihavtio posla sa nacionalnim timom.

KK Fenerbahče, KK Žalgiris

Foto: MN Press

Uz ime Obradovića, svakako je Svetislav Kari Pešić neko ko je zlatnim slovima ispisao stranice naše košarkaške istorije. Kari je 2001. godine pokorio Evropu i jednom od najdominatnijih izdanja jedne selekcije ikada, da bi 2002. godine pobedio Drim tim u Indijanapolisu, na njihovom terenu, i preko Novog Zelanda i Argentine došao do poslednjeg zlata za našu zemlju. Trenutno je trener Barselone i veliko angažovanje i dobar plan bi bio potreban kako bi se vratio na čelo reprezentacije.

Među ostalim kandidatima su Aleksandar Džikić, koji spada u red mlađih, perspektivnijih trenera, kao i Vlada Đurović, koji je verovatno najneverovatnija opcija, ali je na listi kao stručnjak koji je u vreme najvećeg optimizma tokom ovog prvenstva upućivao na mogući ishod.

Šta vi mislite?

Telegraf.rs