“Čuo sam da su reprezentativci saletani u hotelu, to je skandal”

"Čuo sam da su reprezentativci saletani u hotelu, to je skandal"

Prvi čovek Zvezde o aktuelnim košarkaškim temama

Navikli smo poslednjih godina da Košarkaški klub Crvena zvezda ima "ekskluzivno pravo" na dovođenje zvučnih pojačanja dok je večiti rival tavorio u prosečnosti, međutim situacija se ovog leta drastično promenila.

Crno-beli uzvraćaju udarac. Partizan je "napao" tržište kao nikad u poslednjoj deceniji, novac je pronađen i troši se nemilice, sve sa ciljem da crno-beli povrate dominaciju u regionalnim okvirima i da se rvate u Evroligu. 

Zvezdu čeka paklen posao da održi svoj barjak na košarkaškom vrhu u konkurenciji ovakvog Partizana. 

Crno-beli su dosad angažovali tri jaka pojačanja, Kevina Pantera, za njim Aleksu Avramovića, pa Zeka Ledeja, i tu se spisak ne završava. O "bumu" Partizana progovorio je prvi čovek Zvezde Nebojša Čović, o Panteru, ali i reprezentativnom debaklu.

Panter je iz Olimpijakosa prešao u Zvezdu bez obeštećenja. Mesečna plata mu je bila 30.000 dolara. Ugovor na 6 meseci, pritom zadnje dve rate nisu plaćene, jer je sezona bila prekinuta zbog Kovida pa se isplaćivalo 80 odsto. To su pare za koje je čovek igrao u Zvezdi, sada se afirmisao, ne pada mi na pamet da ulazim o bilo kakve priče sa kamionima i avioninma. To bi bilo opravdanja, ali davati ogromne cifre, pa mi nismo CSKA - rekao je Čović za emisiju "Fokus" na B92.

Čovek koji je jedan od najzaslužniji za prekid dominacije partizana i dizanja Zvezde tamo gde je dan danas, ne želi da se upušta u Partizanovu politiku i pojačanja.

- Odmah da kažem nisam ni neiskusan ni naivan da diskutujem o Partizanu. Neka javnost procenjuje. Svako vodi svoj tim. Imao sam prilike da uđem u te polemike, da budem alibi za razne svinjarije. Te svinjarije sam platio lično, zdravstveno stanje mi je ugrožneo. Moju porodicu, sina, suprugu niko nije zaštitio. U februaru sam rekao da već tada razmišljam, ističe mi mandat u Zvezdi, da na kraju sezone donesem konačnu odluku. Nisam je još doneo. Jednostavno, gde ja treba da se dokazujem više. Postoje ambicije i ka nečemu drugom.

Reprezentativni tranutak je bolna tema. Dugo ovako nismo bili poniženi. Srbija je pretrpela debakl u pokušaju da se plasira na Olimpijske igre, a nedugo posle poraza od Italije čaršijom su krenule raznorazne priče o razlozima neuspeha. Najviše se "primila" ona o Partizanovom vrbovanju reprezentativaca po hotelu.

Čuo sam i ja da su reprezentativci saletani, nisam imao vremena da istražujem, ali to je skandalozno. To je jos jedna od zamki pred Crvenom zvezdom, period koji je sad i koji dolazi. Ako misle da to nismo prepoznali, varaju se. Država ne da je dala, to je iznos koji treba oni da objave. Gde je odgovornost? Sad ćemo da cutimo. Petao koji prvi kukuriče ima perspektivu da završi u supi.

O reprezentativnom neuspehu kaže da veliku odgovornost snosi selektor, i to, kako kaže Čović, zbog činjenice da "sedi na dve stolice", u KSS i u Fenerbahčeu.

- Naravno, da je to što se dogodilo izuzetno loše za nasu košarku i perspektivu naše košarke. Tri, četiri godine unazad pričam o zabrinutosti za našu košarku, jer ne vidim strategiju. Oni koji treba da objasne sta se događa, sede u Košarkaškom savezu Srbije. Da objasne šta su razlozi i kako ćemo dalje. Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo počinju u novembru mesecu. Igor je stručan i kompetentan, ali morate da stojite i ispred i iza trenera i da gledate kakav je abijent. Nikola Jokić nije došao, svako ima pravo na svoje probleme. Jeste li imali kontakt sa njim? Saša Đorđević je za Rio animirao igrače, razgovorao, Igor to nije mogao. Nije dobro da nemate trener pforesionalca, taj covek, mora da bude u KSS, kao i njegovi pomoćnici, da im je to jedini posao.

(Telegraf.rs)