BOMBA! Nakon 20 godina smenjen Bertomeu

Klubovi jednoglasno glasali za smenu čuvenog funkcionera

Verovali ili ne, Đordi Bertomeu više se ne nalazi na čelu Evrolige! Na sastanku klubova koji je održan danas, prema pisanju grčkog SDNA, on je razrešen svojih dužnosti od strane 20 klubova potpuno jednoglasno.

On je danas izgubio podršku 11 klubova koji su mu ranije držali leđa i imali dugoročne licence za nastupe u takmičenju. Na anonimnom glasanju, niko nije glasao za njegov ostanak na čelu Evrolige.

Sve je počelo pre nekoliko meseci na tajnom sastanku održanom u Atini kada su predstavnici sedam klubova (Panatinaikos, Olimpijakos, Makabi, Žalgiris, Efes, CSKA i Olimpija Milano) dogovorili korake za njegovu smenu. 

Bili su zabrinuti zbog finansijske situacije u takmičenju i načina na koji je Bertomeu raspoređivao novac među klubovima.

Nešto kasnije su ih podržali svi ostali sa trajnim licencama poput Real Madrida, Barselone, Baskonije i Fenerbahčea. Kula je polako počela da se urušava, a danas je jednoglasno doneta odluka o smeni. On će ostati na funkciji generalnog direktora, ali će mu ovlašćenja biti maksimalno smanjena i neće imati nikakav uticaj.

Ko ne zna, Đordi Bertomeu je pravnik iz Barselone koji je od 1982. do 2000. godine bio visoki funkcioner španske košarke. 

Pre 20 godina je sa saradnicima formirao Evroligu koja je napravila velike poremećaje u evropskoj košarci, koji traju i dan-danas. Vremenom je Evroliga postajala sve zatvorenije takmičenje, u kojem su oni bogati postali privilegovani. Vidimo to po ABA ligi, gde samo šampion može da dođe do mesta u takmičenju.

(Telegraf.rs)