Albanija BLOKIRANA zbog Crvene zvezde

MIRAN i ljubazan doček u Tirani za fudbalere Crvene zvezde. Ekspedicija crveno-belih stigla je juče oko podneva u glavni grad Albanije i na putu od aerodroma "Majka Tereza" do hotela "Maritima plaza" u centru nije doživela ni najmanju provokaciju.

Sem što su preduzete jake bezbednosne mere, ništa drugo nije nagoveštavalo da je ovaj dolazak srpskog šampiona na utakmicu drugog kola kvalfikacija za Ligu šampiona događaj sa visokim stepenom rizika. Prvi utisci su zaista bili pozitivni.

- Ljubazni domaćini su omogućili da po sletanju na aerodrom, Zvezdina ekspedicija stepenicama iz aviona direktno uđu u svoje autobuse koji su ih čekali u blizini, bez prolaska kroz aerodromsku zgradu - kaže za "Novosti" Slobodan Šćepanović, vođa puta i vlasnik turističke agencije "Čempions travel", koja već šest godina vrhunski organizuje sva Zvezdina putovanja.

- Pasoši su pre toga skupljeni i brzo su prekontrolisani. Izašli su nam u susret kod svakog zateva i ispoštovali su preporuke UEFA da gostujuće ekipa ima što manje kontakata zbog pandemije virusa korona.

PUTOVALI "DEKIJEVIM" AVIONOM

NA Dekijevim "krilima" odleteše juče crveno-beli u Tiranu. Simbolično, avion kojim je Zvezdina ekspedicija putovala u glavni grad Albanije bio je onaj koji je još ranije "Er Srbija" posvetila Dejanu Stankoviću, nekada velikom asu, sada treneru našeg najtrofejnijeg kluba.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Duž rute kojom se kretao autobus raspoređeni su pripadnici policije. Svaka raskrsnica je bila blokirana, pa su Beograđani brzo, za 25 minuta stigli do svog odredišta. Ni na putu nije bilo provokacija, samo je nekoliko prolaznika prstima pokazivalo da će večeras biti dva ili tri nula za Tiranu. Pet-šest domaćih televizijskih ekipa, kao i izveštači Radio-televizije Srbije koji su došli dan ranije, pratilo je čitav događaj. U skladu sa propisima, niko od fudbalera ili čelnika nije davao izjave do zvanične konferencije za štampu, pred trening. Takođe, ekipu su dočekali i predstavnici Ambasade Srbije u Tirani.

VINO ZA STANKOVIĆA

PRIJATNO iznenađenje dočekalo je crveno-bele i po dolasku u hotel. Jedan Zvezdin navijač iz Tirane, koji je rekao da vodi poreklo od Dašića iz Crne Gore, želeo je da časti trenera Dejana Stankovića skupocenim vinima, a uz to je insistirao da se na njegov račun stavi svo piće koje popiju gosti iz Zvezde u hotelu.
- Ovo je moj dan, došla je moja Crvena zvezda - radosno je pričao ovaj imućni Zvezdin obožavalac.
Namera mu je bila da sve pozove u svoj kafić u centru grada, koji je ukrašen Zvezdinim zastavama i obeležjima, što se videlo i na njegovim slikama.
Uz zahvalnost, poziv je odbijen zbog situacije sa koronom.

U hotelu "Maritima plaza", crveno-beli su imali maksimalan mir i komfor. Na dva zasebna sprata smešteni su odvojeno od ostalih gostiju, sa privilegijom da koriste poseban lift i salu za ručavanje. Obroci su pripremani striktno po nalogu Zvezdinog nutricioniste Baneta Rajića, uz asistenciju i nadgledanje klupskog kuvara Velje.

STRAH DOMAĆINA OD NOVOG DRONA

POLICIJA u Tirani saopštila je da će preduzeti dodatne mere za održavanje reda i bezbednosti tokom večerašnjeg meča. Kako prenosi albanski portal Panorama, u fudbalskom klubu Tirana se plaše neočekivanih događaja na meču sa Zvezdom, pa su zato obavestili policiju da imaju informacije po kojima bi "neki ljudi dronom mogli da istaknu političku poruku protiv Srbije". U tom slučaju, iz kluba poručuju da bi ih UEFA drastično kaznila.
Takođe, okupljanje navijača na ulicama i trgovima u blizini stadiona neće biti dozvoljeno, a u slučaju formiranja grupa policija će intervenisati. Dodaje se da će ulice biti blokirane i za pešake i za vozila od 18 sati, pa do završetka utakmice.

Okolnosti su u skladu sa preporukama evropske kuće fudbala da gosti ne napuštaju hotela sem kada se ide na trening ili utakmicu. Fudbaleri Crvene zvezde upoznali su se sa terenom i novim stadionom "Er Albanija" na sinoćnjem treningu. Tu ih večeras (20) čeka važna bitka za treće kolo kvalifikacija protiv silno motivisanog domaćina. Neće biti navijača, to će sigurno biti olakšavajuća okolnost da izabranici Dejana Stankovića opravdaju ulogu favorita.

Novosti