Veliki Stratos se povlači iz košarke

Nekadašnji košarkaš Panatinaikosa i Olimpijakosa Stratos Perperoglu završio je igračku karijeru, a to je objavio baš u subotu.

On će u srpskoj košarkaškoj javnosti ostati upamćen po tome što je dve sezone proveo u Crvenoj zvezdi koja mu je i poslednji klub u bogatoj karijeri.

Leto 2021. godine će u grčkoj košarci biti upamćeno po tome što su se veliki igrači iz te zemlje povukli. Najpre je penziju objavio Vasilis Spanulis, zatim Janis Burusis i Nikos Zisis, a sada je kraj proglasio i Stratos Perperoglu.

Više od godine dana je prošlo kako sam poslednji put obukao patike kao profesionalac. Kovid je zaustavio moju karijeru na neočekivan način. Preko 20 godina sam dao igri koju volim„, počinje svoje pismo Stratos Perperoglu.

Kao mladi mršavi momak iz Kavale, nikad nisma zamišljao kakav put je ispred mene i moje porodice. Mesta na koja sam išao, nerealni snovi su postali realnost„.

Perperoglu će 7. avgusta napuniti 37 godina, a poslednji angažman je imao baš u Crvenoj zvezdi. Za nju je igrao od 2018. do 2020, a druga sezona je bila prilično mršava pre svega zbog povreda. Karijeru je počeo u grčkom Ilisijakosu, pa je bio član Panioniosa odakle je 2007. prešao u Panatinaikos. Tu je bio pet godina, a u saradnji sa Željkom Obradovićem je osvojio dva puta Evroligu, četiri puta grčki šampionat, dok je 2009. tu bila i tripla kruna. U Olimpijakosu je potom bio dve sezone od 2012. do 2014, a i tu je podigao trofej Evrolige i to 2013. Jednu godinu je bio u Efesu kod Dude Ivkovića, dve u Barseloni, a u Zvezdu je došao iz Hapoela iz Jerusalima gde je igrao u sezoni 2017/18.

Sa grčkom reprezentacijom je osvojio bronzu na Evrobasketu 2009. godine.

SportKlub