IZ BEOGRADA STIŽE BRUTALAN ODGOVOR LITVANCIMA! “Srbi ne žele rat nigde! Živimo za ljubav, mir i sreću”

Goran Šašić oglasio se na kritike iz Kaunasa

Mnogo prašine se podiglo nakon gostovanja Crvene zvezde u Litvaniji ekipi Žalgirisa. Taj meč obeležio je detalj sa početka meča kada igrači crveno-belih nisu želeli da drže zastavu Ukrajine na kojoj je pisala poruka "Stop War", posle čega su usledile provokacije navijača domaćeg tima.

Oni su pokazivali NATO zastave igračima Zvezde, provocirali su gostujuće navijače, koji su na kraju ranije morali da napuste dvoranu zbog svoje bezbednosti. Žalgiris je zbog toga kaženjen sa 9.000 evra, a predsednik kluba Paulijus Motiejunas kritikovao je odluku Evrolige da se Fajnal for ove godine održi u Beogradu.

Međutim, predsednik Organizacionog odbora Fajnal fora, Goran Šašić odgovorio je na Motiejunasove kritike u dugačkom otvorenom pismu javnosti koje prenosimo u celosti.

- Kao Srbin, kada gledam širu sliku rata, koji smo mi Srbi videli, a za koju se nadam da vi nikada nećete, želeo bih da dam određene odgovore.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Kao Srbin, kada gledam širu sliku rata, doneo sam Evroligin čuveni Masters program na Univerzitet Magnus u Vitautasu.

Kao Srbin, kada gledam širu sliku rata, uvek sam podizao pitanje dok sam radio kao čelnik Evrolige, kada će Fajnal for biti održan u Žalgirio Areni.

Kao Srbin, kada gledam širu sliku rata, uvek sam govorio da je Žalgiris jedan od najbolje organizovanih timova u Evroligi.

Kao Srbin, kada gledam širu sliku rata, vidim da ste preokrenuli gubitničku sezonu u političku kampanju.

Kao Srbin, kada gledam širu sliku rata, uvek sam bio protiv mešanja politike sa sportom, jer politika razdvaja, a sport spaja.

Kao Srbin, kada gledam širu sliku rata, ne sećam se da ste pružili sličnu solidarnost kada je moja zemlja bila bombardovana od strane NATO tokom 1999. godine, niti kada je NATO upao na teritoriju Libije, Iraka, Avganistana ili nekih drugih zemalja.

Kao Srbin, kada gledam širu sliku rata, znamo šta sankcije, hiperinflacija, milioni izbeglica i destrukcija rata znače.

Kao Srbin, kada gledam širu sliku rata, ne razumem vaš stav da se na utakmici protiv srpskog kluba ponašate kao da hoćete da pošaljete poruku mira, a onda vaši navijači mašu NATO zastavama. Koju ste poruku želeli da pošaljete, mira ili rata?

Kao Srbin, kada gledam širu sliku rata, video sam da je vaše obezbeđenje isteralo navijače srpskog kluba ne samo iz Arene, nego i iz vaše lepe zemlje.

Kao Srbin, kada gledam širu sliku rata, sećam se da su navijači Žalgirisa uvek bili poštovani kada god su došli u Beograd na utakmice kluba.

Kao Srbin, kada gledam širu sliku rata, nedavno smo održali i Svetsko prvenstvo u atletici u Štark Areni, gde su naši navijači podržali sve takmičare, bez obzira na nacionalnost.

Kao Srbin, kada gledam širu sliku rata, sećam se kako su vaši navijači uživali na Fajnal foru u Beogradu 2018. godine. Ako se vi ne sećate, mogu da vam pošaljem tonu video-materijala koji će potvrditi to.

Kao Srbin, kada gledam širu sliku rata, ne slažem se da Beograd nije pravo mesto za održavanje Fajnal fora i mislim da će biti potpuno drugačija stvar i da će navijači, posebno iz Litvanije, uživati, pošto su dve sezone čekali na Fajnal for sa navijačima i da konačno uživaju u strasti. Treba da se zapitate da li i vi osećate strast ili da li osećate rat? Poslednje što želim da kažem je da svi koji su videli rat očima, ne žele ponovo da ga vide.

Kao Srbin, kada gledam širu sliku rata, mogu vam reći da Srbi ne žele da vide rat nigde na planeti. Ljubav, mir i sreća su sve za šta živimo.

S ljubavlju iz Beograda - piše u otvorenom pismu.

(Telegraf.rs)