Prelazni rok je gotov a ovi igrači su i dalje bez kluba!

Samo je potrebno stupiti u pregovore sa ovim igračima, a jedini utrošak bi bila njihova primanja

Prelazni rok je završen, odrađeno je nekoliko neverovatnih transfera, dok su čak i klubovi u Srbiji bili poprilično aktivni i doprineli su razvijanju niova našeg fudbala. Međutim, čini se kao da je nekim ekipama potrebno po još koje pojačanje, gde na scenu stupaju i oni igrači koji nemaju klub, popularni "slobodni agenti".

Kada su u pitanju slobodni agenti, oni su dobro znana sintagma svakog čoveka koji je ikad zaigrao popularnu igricu "Football Manager", kada se jedva čeka kraj juna kako bi određeni fudbaleri napustili svoje klubove i mogli da promene sredinu besplatno.

Zvezdi "gori" mesto desnog beka - Ko je dostupan na toj poziciji?

Zvezda je od odlaska Milana Gajića ostala deficitarna na poziciji desnog beka, što se osetilo i na utakmicama u Evropi kada je tu poziciju pokrivao Slavoljub Srnić, koji je protiv Monaka napravio nesmotren penal, dok je protiv Trabzonspora bio poprilično slab u prvom poluvremenu, što je rezultiralo menjaju formacije već sredinom prvog dela igre.

Jedan peroid sezone je na toj poziciji "žrtvovan" i Strahinja Eraković, prema mnogima budući štoper naše reprezentacije, ali je sticajem okolnosti morao da pokriva tu poziciju, upravo zbog toga bi Zvezdi čak i odgovaralo da dovede igrača koji nema klub, jer bi tako uštedela novac za obeštećenje i samo bi utrošila sredstva na platu.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Na listi trenutno slobodnih igrača koji pokrivaju desnog beka, najistaknutiji je Santijago Arias, reprezentativni desni bek Kolumbije. Arias iza sebe ima pozamašan CV, igrao je za PSV, potom je prešao u Atletiko koji ga je platio 11 miliona evra pre četiri godine. Usledile su pozajmice u Bajer iz Leverkuzena i Granadu, da bi mu ovog leta istekao ugovor sa "Jorgandžijama".

Osim Ariasa, na ovoj listi se nalazi i Enok Kvateng, 25-godišnji internacionalac iz Gane, koji je prethodne tri sezone proveo u Bordou za koji je odigrao preko 100 mečeva. Kvateng je bio jedan od najstandardnijih igrača u ovom timu, ali je, pošto je Bordo ispao iz Lige 1, ostao bez kluba i u potrazi je za novom sredinom. Takođe, Kvateng je fudbaler koji je prošao sve omladinske selekcije Francuske reprezentacije.

Pored njih dvojice, na listi se nalazi još nekoliko zanimljivih imena, od čega su posebno interesantni i Omar Elabdelaui, bivši fudbaler Galatasaraja, Olimpijakosa i Hal Sitija, ali i Andre Vizdom, koji je igrao za Liverpul. Svi su oni trenutno slobodni, a njihova tržišna vrednost je procenjena na četiri miliona evra (Arias), pa i manje.

Foto: MN Press

Partizanovo jačanje veznog reda - Koga bi mogli crno-beli da "pokupe"?

Partizan je dolaskom Gordana Petrića ponovo zaigrao onako kako se od njega i očekivalo, crno-beli su krenuli da ređaju pobede i polako da "tope" razliku između njih i Crvene zvezde, koja se nalazi na prvom mestu. Iako sve štima kako treba, čini se kao da postoji mesto i za napredak, pogotovo jer Partizanu nedostaje pojačanje u ceznom redu.

Želeli su crno-beli da u svoje redove dovedu Gojka Cimirota, defanzivnog vezistu Standarda iz Liježa, ali je taj transfer ipak ostao samo u domenu "sna", makar za sad. Kako je prelazni rok završen, Partizan bi mogao kao i gorenavedena Zvezda se okrene nekim slobodnim opcijama, koje im ne bi bile skupe.

Na vrhu liste defanzivnih veznih, bar prema trenutnoj vrednosti, stoje jedan Srbin i jedan Hrvat. Radi se o Nemanji Radoji i Filipu Bradariću, nekadašnjim reprezentativcima svojih zemalja.

Nemanja Radoja je ovog leta već kontaktiran od strane Partizana, ali nije želeo da uđe u pregovore s njima, međutim, kako vreme odmiče a on je sve duže bez kluba, možda bi i za njega bilo bolje da obrati pažnju na opcije koje su pred njim, s obzirom na to da se još nalazi u sjajnim igračkim godinama (29). Pominjala se i Vojvodina u slučaju Radoje, ali ni tu još nije sve kristalno jasno.

Drugi, Filip Bradarić, godinu dana je stariji od Radoje, a bez kluba je ostao tek pre dve nedelje kada je raskinuo ugovor sa Al Ahlijem. Pre ovog kluba, Bradarića je igrao još za Rijeku, Hajduk iz Splita, Kaljari, Seltu i Al Ain.

Pored njih dvojice, ponuda i nije toliko jaka, ali se može pronaći nekoliko zanimljivih imena, pogotovo bivših Premijerligaša, ali je pitanje koliko bi oni mogli da pomognu crno-belima. Tu su Đaneli Imbula, bivši fudbaler Stouk Sitija, Marselja i Porta, koji je prethodnu godinu proveo u Portimonenseu.

A takođe, slobodan je i Džon Obi Mikel, ali je pitanje da li je on i spreman za neki ozbiljan takmičarski fudbal, pogotovo jer je prošle sezone igrao za Kuvajt SC.

Gore su navedene dve deficitarne pozicije ove dve ekipe i ono što im najviše nedostaje, ali je lista slobodnih igrača još i duža, a može se pronaći i nekoliko zanimljivih imena, koji bi sigurno bili ogromna pojačanja bilo kojoj ekipi u srpskom fudbalu.

Na vrhu ove liste jeste i najskuplji igrač, Džejson Denajer, njegova tržišna vrednost je procenjena na 14 miliona evra i jako je malo verovatno da bi on uopšte i razmišljao o transferu u srpskih fudbala, jer je veoma verovatno da će neko čak i iz Liga petice razmislio o angažovanju ovog fudbalera.

Odmah do njega jeste i Čeka, portugalski vezista, kome je ovog leta istekao ugovr sa Lilom, sa kojim je postao i šampion u pretprošloj sezoni. Malo je i iznenađujuće da ovaj vezista još nije pronašao klub, pogotovo zbog svog rezimea i partija koje je pružao u ovom klubu, a koje su ga plasirale na vrednost od čak 9.000.000 evra.

Ne treba izostaviti ni još jednog stamenog štoprea, Edgara Jea, koji je prethodne sezone igrao za Trabzonspor, rivala Crvene zvezde u ovogodišnjem izdanju Lige Evrope, a u karijeri je igrao za Barselonu B, Sporting iz Lisabona, Fejenord, Lil, Nant i Belenenseš.

Tu su i dva Srbina u samom vrhu (ne računajući Radoju), a to su Nikola Maksimović koji i dalje nema klub, ali i Uroš Spajić koji je doživeo tešku povredu koja će ga odvojiti i od Svetskog prvenstva u Kataru.

Kada se još pročešlja lista slobodnih agenata, tu su još i Sejduba Suma, Miloš Jojić, Fauzi Gulam, Elijakim Mangala, Fabijan Delf, Matej Vidra, Zakarija Labjad...

Veoma živopisna imena na ovoj listi

(Telegraf.rs)