VELIKI OBRT!? Novak ipak gubi prvo mesto na ATP listi

Sada je ipak sve u rukama Danila Medvedeva, koji ima šansu da bar na nedelju dana preuzme teniski tron

Novak Đoković je i dalje ostao na 1. mestu na ATP listi, iako mu je ono bilo ozbiljno ugroženo i bio bi svrgnut sa trona da je Danil Medvedev osvojio Australijan open.

Međutim, pošto se to nije desilo, očekuje nas veoma zanimljiv nastavak sezone i zanimljiva bitka za tron između Đokovića i Medvedeva.

Rusu je sada upisano 1.200 bodova zbog finala Australijan opena, pa sada ima svega 890 bodova manje od Đokovića.

Ono što Novaku ide u prilog, jeste činjenica da će Medvedev već naredne nedelje izgubiti još 500 bodova, a Novak 140, jer se tada "brišu" bodovi sa ATP kupa prošle sezone koji su osvojili Rusi na čelu sa Medvedevim.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Tako će razlika između Novaka i Danila, pred turnir u Roterdamu, koji se održava od 5. do 13. februara biti 1.250 bodova. Medvedev se prijavio za turnir u Roterdamu, a ukoliko ga osvoji, preteći će Novaka bar na nedelju dana!

Razlog je to što nedelju dana kasnije dolazi i 21. februar, koji je bitan za Đokovića, jer će tada biti izbrisani bodovi sa Australijan opena 2021. godine, koji je odigran nešto kasnije zbog karantina koji je te godine bio obavezan za tenisere. Novak će izgubiti 2.000 bodova, a Medvedev 1.200. 

To znači da će Novak 21. februara imati 8.875 bodova, dok bi Medvedev, u slučaju da osvoji Roterdam imao 8.825, dakle, bio bi ispred Novaka za 50 bodova i bar bi nedelju dana proveo na prvom mestu.

Novak bi imao šansu da se vrati na prvo mesto već naredne nedelje, jer igra u Dubaiju. Za to mu je dovoljno da dođe do četvrtfinala i zaradi bar 90 bodova. Ali, Novakova ambicija je svakako titula, pa bi sa 500 bodova napravio nešto veću razliku.

Turnir u Dubaiju igra se od 21. do 26. februara, a najveći rivali na tom turniru biće mu Andrej Rubljov, Feliks Ože Alijasim, Janik Siner, Hubert Hurkač, Denis Šapovalov, Aslan Karacev...

Međutim, čak i sve to može da bude kratkog daha, jer ukoliko Novaku zbog vakcine ne bude dozvoljeno da se takmiči na "američkoj turneji" i da igra Masterse u Indijan Velsu i Majamiju tokom marta, gotovo je izvesno da neće biti u stanju da zadrži prvo mesto na rang listi.

Trenutno je situacija takva u Americi da Novaku nije dozvoljeno da uđe u zemlju i takmiči se ako nije vakcinisan, mada to može da se promeni do početka marta, pošto u SAD, ali i širom planete, države počinju sa popuštanjem mera povodom kovid politike.

Iz Majamija su nedavno stigli i javni pozivi Novaku Đokoviću da učestvuje na ovom turniru.

(Telegraf.rs)