Dan kada je Crvena zvezda postala prvak SVETA!

Pao je tada Kolo Kolo rezultatom 3:0

Fudbaleri Crvene zvezde, na današnji dan pre 32 godine, 8. decembra 1991. u Tokiju, savladali su čileanski Kolo Kolo 3:0 i postali prvaci sveta!

Zvezda je kao šampion Evrope u borbi za tadašnji trofej Interkontinentalnog kupa savladala prvaka Južne Amerike i osvajača Kupa Libertadores.

Kasnije je Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) pokrenula klupsko prvenstvo sveta, a potom je crveno-belima i zvanično dodeljeno zvanje šampiona planete.

Šest meseci posle trijumfa u Bariju protiv Olimpika iz Marselja na penale (0:0 - 5:3) i osvajanja titule prvaka Evrope, sa novim trenerom Vladicom Popovićem umesto Ljupka Petrovića, Zvezdin tim ispisao je istoriju.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Uspeh dodatno dobija na značaju kada se uzme u obzir da su posle Barija ekipu napustili Robert Prosinečki, Stevan Stojanović, Dragiša Binić, Refik Šabanadžović i Slobodan Marović, a da zbog povrede nije mogao da igra Vladan Lukić.

Junak trijumfa bio je dvostruki strelac Vladimir Jugović, golovima u 21. minutu posle asistencije Dejana Savićevića i 59. u trenucima kada je srpski tim imao igrača manje zbog isključenja, upravo Savićevića,p u 43. minutu. Tačku na istorijsku pobedu stavio je Darko Pančev golom u 71. minutu posle čuvenog "sprinta" po levoj strani i asistencije Siniše Mihajlovića.

Zvezda je igrala u sastavu: Milojević, Radinović, Belodedić, Najdoski, Vasilijević, Ratković, Jugović, Mihajlović, Stošić, Savićević i Pančev.

(Telegraf.rs)