Zvezdo, srećan ti rođendan!

Crvena zvezda danas proslavalja svoj 77. rođendan

Na današnji dan, pre 77 godina, na inicijativu članova Ujedinjenog saveza antifašističke omladine Srbije osnovan je najtrofejniji fudbalski klub u bivšoj Jugoslaviji - Crvena zvezda!

Dan pre osnivačke Skupštine 4. marta 1945. godine delegati su i dalje većali koje ime da ponese sportski kolektiv da bi se umešali “kumovi” Slobodan Ćosić i Zoran Žujović, prvi potpredsednici kluba.

Ćosić je predložio ime Zvezda, Žujović dodao “odlično, samo kad je crvena”. Tako se, kažu hroničari tog vremena, rodila Crvena zvezda.

Za prvog predsednika kluba izabran je Đorđe Paljić, za potpredsednike Slobodan Ćosić i Zoran Žujović, za sekretara Ljubiša Sekulić, za blagajnika Dušan Bogdanović, a ekonom je bio Predrag Đajić.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Zvezda je na dan osnivanja odigrala prvu utakmicu u istoriji društva, i to protiv ekipe Prvog bataljona Druge brigade KNOJ-a i trijumfovali su rezultatom 3:0. Tokom prve godine postojanja, Crvena zvezda je odigrala ukupno 36 mečeva. Zabeležila je 30 pobeda, nerešeno je bilo pet puta, a jedini poraz doživljen je u Temišvaru protiv Rumunije.

Prvi trofej prvenstva Srbije osvojen je 1946. godine. U završnom takmičenju u maju i junu učestvovalo je šest timova. Crvena zvezda je osvojila prvo mesto pobedivši Železničar u Nišu, Metalac u Beogradu, Jedinstvo u Smederevu i Radnički u Kragujevcu. Zatim slede prvi Kup Jugoslavije 1948, a do danas Zvezda je osvojila 32 titule, 25 nacionalnih kupova, Kupa šampiona 1991, Interkontinentalni kup 1991, Dunavski kup, Srednjoevropski kup...

(Telegraf.rs)