Zvezdine “uklete” proslave titula

Od 2014. godine, kada je prekinuta šestogodišnja dominacija Partizana, pa se do ove godine, "viša sila" je često umešala prste tokom crveno-bele proslave

Godine prolaze, trofeji se osvajaju, ali jedna činjenica ostaje - Crvena zvezda nema sreće sa proslavama titula otkako je prekinuta dominacija Partizana šest godina unazad.

Ma koliko se ljudi u klubu i oko kluba iz Ljutice Bogdana trudili da privuku navijače na najveći srpski stadion i prirede spektakl kakav se viđa kada trofeje slave Bajern, Juventus, Barselona i ostali evropski velikani, činjenica je da im neke neobične sile to nikako ne dozvoljavaju. Odnosno, da gotovo nijedna proslava ne može da protekne bez problema.

Tako je bilo i ove godine, gde se na Marakani okupilo oko 16.000 navijača, a proslavu je pokvarila vest koja je objavljena dva dana kasnije - petorica fudbalera Zvezde ima korona virus. Četvorica su i propustila slavlje i nisu bili na proslavi, dok je jedan od njih, Branko Jovičić, bio prisutan, grlio se sa ostalima, dodirivao pehar koji je prelazio iz ruke u ruke i pitanje je da li će broj od pet zaraženih biti konačan na Marakani.

Proslava 2014: Ubistvo Velibora Dunjića i poplave u Srbiji

Neverovatni niz malera za crveno-bele proslave titula počeo je još 2014. godine kada je generacija Slaviše Stojanovića prekinula šestogodišnju dominaciju večitog rivala. Tada je proslava šampionske titule bila pomerena za dve nedelje zbog vanrednog stanja uvedenog zbog poplava koje su zadesile Srbiju. U istom periodu ubijen je i vođa navijača crveno-belih Velibor Dunjić, pa je na meču protiv OFK Beograda u kome se slavila titula, Sever ćutao do 29. minuta, pošto je Dunjić ubijen kada je imao 29 godina.

Lik Dunjića bio je na ogradi Severa tokom čitavog meča, a i fudbaleri su na teren izašli u majicama sa njegovim likom, što nije naišlo na odobravanje sportske i zvezdaške javnosti u Srbiji, jer je Dunjić imao debeo kriminalni dosije i nekoliko godina je proveo u zatvoru.

Zvezda je planirala i autobus sa "otvorenim" krovom i slavlje na ulicama, ali zbog poplava koje su te godine u maju poharale Srbiju, to je otkazano.

Proslava 2016: Umalo da se održi bez navijača, FSS smanjio kaznu da bi se slavila titula

Zvezda je 2016. godine proslavila titulu uz spektakularnu atmosferu na Marakani pred 40.000 navijača. Ipak, malo je falilo da proslave ne bude jer je Zvezda zbog strašnih incidenata na 151. večitom derbiju kazžnjena igranjem bez publike tri meča. Trebalo je da u tu brojku uđe i poslednji meč sezone na Marakani, ali je kasnije ipak Dicsiplinska komisija FSS smanjila kaznu i Zvezda je dobila priliku da proslavi titulu koju je ekipa Miodraga Božovića ubedljivo osvojila.

U vreme proslave titule UEFA je priznala tzv. FS Kosova i navijači su koreografijom prozvali UEFA i FIFA kao organizacije koje promovišu terorizam, pa je dobar deo repertoara bio posvećen tome.

Proslava 2018: Zapaljen autobus na Autokomandi od baklji

Zvezda je 2018. godine proslavila titulu koju je dominantno osvojila ekipa Vladana Milojevića. Na tribinama je bio pravi spektakl, i više od 40.000 navijača upriličilo je proslavu.

Ipak, glavna proslava planirana je tek posle utakmice. Ali onda se desio i veliki incident. Šampionski autobus zapaljen je nasred Autokomande, nakon što su ga fudbaleri od velikog broja baklji upalili.

Nikada nije zvanično objavljeno ko je to uradio, ali je sumnja pala na Vujadina Savića, kome su kasnije i pevali pesmu "Ale, ale, ale, ooo, Giška bus zapalio".

Telegraf.rs