Zvezdina pobeda na San Siru za dva kluba u Ligi šampiona

Nije najrealnija varijanta, ali šansa postoji

Boriće se Crvena zvezda prvenstveno za sebe i sopstvenu slavu. I teško da će bilo ko moći nešto da joj zameri čak i ako ne uspe da u revanšu na San Siru izbaci Milan. Niko to nije ni mogao da očekuje.

Međutim, posle 2:2 u Ljutice Bogdana šanse ipak postoje, a nada poslednja umire. Nada Zvezdinih navijača. Ali i nada svih ostalih zaljubljenika u domaći fudbal.

Jer iako je delovalo sasvim nerealno pred početak sezone, dobri rezultati srpskog kluba još nam ostavljaju kakve-takve šanse da već od sezone 2022/2023. imamo dva predstavnika u Ligi šampiona, a pride i jednog u Ligi Evrope (osvajač Kupa ako ne bude među prva dva na tabeli), uz dva zagarantovana u novoformiranoj Konferenciji.

Podsetimo, naredne sezone Srbija će dobiti samo jednu pozivnicu za Ligu šampiona, a imaće i tri mesta za Konferenciju. Jasno vam je dakle koliko bi uspon do 15. mesta na Uefinoj rang listi rasteretio odnose na domaćoj sceni.

Međutim, podvucimo to još jednom, nisu velike šanse da Zvezda u tome i uspe, jer morala bi ne samo da izbaci Milan, već i da posle toga izbori plasman u četvrtfinale Lige Evrope. I najverovatnije bi bilo dovoljno da to uradi uz jednu pobedu ili uz dva remija, pod uslovom da na San Siru slavi u 120 minuta igre, a ne da Rosonere izbaci na penale.

Vratimo se ipak na početak.

Srbija je prema trenutnom stanju stvari 16. na Uefa listi za 2022. Na toj čuvenoj poziciji broj 15. je Kipar sa 1,25 bodova više. Međutim, Kiprani više nemaju predstavnika u Evropi.

Srbiji je ostala Zvezda što će reći da se svi bodovi koje bi crveno-beli osvojili dele sa četiri koliko smo imali predstavnika na početku sezone. Dakle, da bismo nadoknadili taj deficit od 1,25 bodova Zvezda bi morala da ih osvoji pet za sopstveni koeficijent.

Pobeda donosi dva. Remi jedan. I sam plasman u četvrtfinale još jedan.

Ako bi Zvezda pobedila Milan eto dva boda, odnosno 0,5 ako računamo nacionalni koeficijent. Ako bi upisala još jednu pobedu u osmini finala, još 0,5, a ako bi joj ta bila dovoljna za četvrtfinale eto i tih 0,25 Uefinog bonusa. Imali bismo isto koliko i Kiprani, bili iznad njih na listi jer smo ove sezone osvojili više.

Nisu daleko ni Danci, koji takođe nemaju više predstavnika, dok iz pozadine vrebaju Švajcarska (Jang Bojs u četvrtak u Leverkuzenu brani 4:3 protiv Bajera), Grčka (Olimpijakos u Ajnhdovenu brani 4:2 protiv PSV-a), Hrvatska (Dinamo ima 3:2 iz Krasnodara), Češka (s 0:0 putuje na noge Lesteru)...

Uz napomenu da se samo Švajcarcima bodovi dele sa četiri, Hrvatima, Grcima i Česima sa pet što znači da oni za pobedu dobijaju 0,4 boda, a za remi 0,2.

Teoretski... Moguće je. Da je realno – nije. Kao što nije ni neizvodljivo.

Već za sezonu 2023/2024 dva kluba u Ligi šampiona biće sasvim realna mogućnost, pod uslovom da na leto debelo ne podbacimo. Jer tada će se Srbiji brisati sezona 2016/2017 kada smo osvojili mizernih 2,875 bodova (Zvezdu izbacili Ludugorec, pa Sasuolo, Partizan pao pred Zaglebjem, Videoton stopirao Čukarički, a AZ tada najbolju Vojvodinu tek u plej-ofu Lige Evropa).

Najmanje što smo osvojili posle toga bilo je 5,250 bodova u sezoni 2020/2021, a vodili su nas ponajviše Zvezda i Partizan i na preko šest.

Mozzartsport