Zvezdaši se pitaju – Gde je nestalo Degenekovo samopouzdanje?

Kada od dva loša izabereš gore rešenje...

Niko sa sigurnošću ne može da tvrdi da bi Crvena zvezda stigla do pobede, ili pozitivnog rezultata, da je Miloš Degenek izabrao drugačije rešenje u 12. minutu i pustio Isaksena da u zicer situaciji šutne na gol Milana Borjana.

Činjenica je, ipak, da je srpski šampion vrlo dobro otvorio meč sa Midtjilandom, i težište igre prebacio na polovinu rivala, koji je na mokrom terenu Marakane imao plan da se oslanja na brzinu i trčanje iza leđa protivničkih štopera.

Govorila je to i postavka Boa Henrkisena nekoliko sekundi pre direktnog pasa na polovinu Crvene zvezde.

Osmorica od desetorice igrača u polju danskog predstavnika bila su složena u niskom bloku, samo su Evander i Isaksen tražili pukotinu u odbrani tima Dejana Stankovića... 

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Sve je ukazivalo na to da ćemo gledati mnogo drugačiji meč nego u Herningu pre dve sedmice, odnosno da Crvena zvezda u drugačijoj formaciji i sa drugačijim instrukcijama sa klupe Dejana Stankovića ima ofanzivni potencijal da ugrozi brzu, ali ne toliko talentovanu i iskusnu ekipu Midtjilanda.

Međutim, u roku od pet sekundi Miloš Degenek je napravio lančane greške koje se na ovom nivou ne praštaju. Očajno je anticipirao dug pas sa protivničke polovine, dozvolio da lopta padne i potom povukao Isaksena sa leđa. Bila je to klasična instinktivna reakcija, koja se dešava u fudbalu...

Rezon reprezentativca Australije imao bi i logičnu potporu da je Crvena zvezda imala vođstvo, ili čak da se igrala poslednja trećina utakmice, ali ovako...

Prekršaj nad Isaksenom i opravdano isključenje limitiralo je Zvezdine mogućnosti, čak i ogolilo mane selekcije tima Dejana Stankovića, pošto su Danci dobili vetar u leđa da pokažu koliko su brzi. A jesu u tom parametru daleko ispred Crvene zvezde.

Hladne glave toga će postati svestan i Miloš Degenek, jedan od najinspirativnijih štopera Crvene zvezde u novijoj istoriji. Momak kome je samopouzdanje liptalo iz nosa o čemu govore golovi u Salcburgu i Bernu, pa i asistencija u Herningu, kao da je ostao bez istog.

U najkraćem: Miloš Degenek je morao da zna da minimalan zaostatak za Midtjilandom u 12. minutu na domaćem terenu predstavlja manje zlo od čoveka manje u polju. Crvena zvezda bi imala 80 minuta za totalni preokret ili makar izjednačenje koje bi olakšalo put ka evropskom proleću. Uz veliko poštovanje Midtjilanda imala je Zvezda, čiji je Degenek bio član, mnogo teže situacije ispred sebe.

Upravo je Miloš Degenek inicirao veliki preokret u Salcburgu, protiv tima koji je, da se ne lažemo tri koplja ispred Midtjilanda. Dao je gol i u sudaru sa Jang Bojsom, jednako brzom, ali mnogo kvalitetnijom ekipom od danskog vicešampiona. Bio je Miloš Degenek tu i kada je Crvena zvezda patila protiv Spartaka iz Trnave i Kopenhagena na domaćem terenu. Ali je znala da ispliva.

Bio bi greh kompletnu oporu sliku sa stadiona Crvene zvezde svaljivati na rođenog Krajišnika, koji je, kao i većina Zvezdinih igrača, zaslužio određeni kredit. Ali jasno je da Degenek povlačenjem Isaksena uzeo u ruke trenersku tablu Dejana Stankovića i u sitne delove razbio nacrtanu taktiku i strategiju. Govorila je o tome i reakcija Zvezdinog šefa stručnog štaba u 12. minutu kada je sklopljenih ruku gledao u nebo i poručio da je znao šta može da se desi. Govorila je o tome i izjava njegovog pomoćnika Nebojše Miloševića po završetku utakmice.

„Rana faza meča, situacija koja je pripremana i koja nije neočekivana. Radili smo dosta, znamo vrline i kvalitete protivnika i oni su baš u brzini i napadu. Bila je to standardna situacija koja je dosta pripremana i prosto nije smelo tako da se odreaguje na tu direktnu loptu, da dođemo u situaciju da iz jednog pasa dođu praktično do gol šanse. Naravno da je to direktno uticalo na kompletan tok meča“, rekao je Nebojša Miloševića.

Miloš Degenek je napravio možda i najveću grešku u Zvezdinom dresu u vrlo čudnom profesionalnom trenutku za njega. Bio je ignorisan tokom letnjih priprema, čak nije bio ozbiljna opcija na početku sezone. Ali je posle teških trenutaka vraćen u prvi tim, na opšte oduševljenje navijača. Čak je stabilizovao odbranu u tandemu sa Aleksandrom Dragovićem, ali ni to mu nije pomoglo da izabere manje loše rešenje u 12. minutu. Onaj Degenek od pre godinu ili dve bi drugačije rezonovao.

Mozzartsport