ZVEZDA U VELIKOM PROBLEMU! Šta će biti sa glavnim sponzorom!?

UEFA se oprostila od Gasproma uprkos moćnom sponzorstvu, pa je neizvesno kakav će tretman imati Crvena zvezda.

Evropska kuća fudbala je u saradnji sa FIFA odlučila da suspenduje sve ruske klubove i reprezentaciju, radikalna odluka obuhvatila je i raskid saradnje sa ruskim Gaspromom.

„Odluka stupa na snagu odmah i odnosi se na sve postojeće sporazume, uključujući Ligu šampiona, utakmice reprezentacija kao i Evropsko prvenstvo 2024. godine“, saopšteno je iz UEFA.

Raskid sa Gaspromom je prilično radikalan potez, svetski mediji pisali su da UEFA godišnje od ove kompanije dobija oko 40.000.000 evra.

Pre rata u Ukrajini, bilo je naznaka da će se čak ugovor obnoviti i ojačati, ali je invazija ruske vojske izazvala suprotnu reakciju.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Ujedno, nemački Šalke je posle 15 godina saradnje raskinuo ugovor sa Gaspromom i skinuo natpis kompanije sa svojih dresova, što je izazvalo oduševljenje i rekordnu prodaju dresova u Nemačkoj.

Sa druge strane, Crvena zvezda nema nameru da prekida saradnju sa energetskim gigantom koji je klubu omogućio funkcionisanje u teškim vremenima.

Gasprom je uz Zvezdu od 2010. godine i do sada je klub dobijao četiri miliona evra godišnje, nekada je čak sponzorska suma uplaćivana i unapred, kada je Zvezda bila u problemu da izvrši sve obaveze i namiri potraživanja.

Za sada, nema najava da će UEFA vršiti bilo kakav pritisak na Zvezdu, s time da nije isključeno da Rendžers i Škotska zatraže prekrivanje sponzora. Škotski mediji već "opipavaju puls" javnosti, pa je "Scottish Daily Express" pisao o tome da je Zvezda igrala večiti derbi protiv Partizana i pobedila sa 2:0 uz logo Gasproma na dresu.

"Srpski šampioni su do sada odbijali da komentarišu ovo pitanje, ali je izvesno da će im UEFA zabraniti da nose dres sa brendom Gasprom kada budu igrali sa Rendžersom u osmini finala Lige Evrope", piše ovaj portal.

Zvezda gostuje Rendžersu u prvoj utakmici 10. marta, revanš se igra sedam dana kasnije u Beogradu.

Inače, nije neuobičajeno da dođe do uslovljavanja promenama na dresu, svojevremeno je baš Rendžers morao da odgovori na taj zahtev.

Pamti se i da su u sezoni 2007/2008 Rendžers i Liverpul morali da uklone sponzore sa svojih dresova kada su gostovali u Francuskoj, zbog zabrane reklamiranja alkoholnih pića.

Liverpul je tada igrao u trećoj varijanti protiv Marseja, bez logotipa pivare Karlsberg. Sa druge strane, Rendžers je igrao bez natpisa Karling, ali je zadržao siluetu ove korporacije, samo su slova bila poptuno zatamnjena na gostovanju Lionu.

Zvezda se diči sponzorstvom sa Rusima i oni imaju posebno mesto na zvaničnom sajtu.

"Od 2010. godine „Gasprom njeft“ je generalni sponzor kluba Crvena zvezda. U okviru dugogodišnje saradnje klub je 6 puta osvojio titulu šampiona Srbije, dva puta je postao vlasnik Kupa Srbije i redovno je učestvovao na evropskim turnirima. U okviru saradnje osim reklamiranja brendova kompanije „Gasprom njeft“ zajedno sa FK „Zenit“ Sankt Peterburg sarađuje u oblasti omladinskog fudbala – razmene mladih igrača i organizovanje prijateljskih utakmica", navodi se na sajtu kluba.

Nova.rs