Zvezda slavila u prvom derbiju ABA lige! Radonjić nadmudrio Budućnost

Šahovska partija dva tima rešena je u korist crveno-belih

Kakva utakmica u "Pioniru" i kakva pobeda Crvene zvezde! Pravi rolerkoster gledali smo večeras u Beogradu, meč pun preokreta, a na kraju je iz njega kao pobednik izašao tim u crveno-belim dresovima. Uspela je ekipa Dejana Radonjića da se "izdigne" iz jako teške pozicije, kada ništa nije išlo, našla junaka u Mitroviću i uspela da upiše drugu pobedu ove sezone u ABA ligi - 71:63.

Jer upravo je Luka postigao sve poene u trećoj deonici kada je Zvezda imala velikih muka. Naređao je osam poena, dao i prva tri poena u četvrtom kvartalu i tako sačuvao Radonjićev sastav u igri. Na krilima Kalinića potom je došao i potpuni preokret.

Čudnu smo utakmicu gledali u "Pioniru". I jako dugu, na šta su nas ova dva rivala i navikla. Dva puna časa su ljubitelji košarke mogli da uživaju u košarci u najvećoj dvorani na desnoj strani Save, doduše jako tvrdoj, ali sa par odličnih poteza na obe strane.

Možda i pomalo očekivano, uzimajući u obzir važnost utakmice, nijedna od ekipa nije forsirala nešto brži ritam. Videli smo "stegnute" ruke veliki broj promašaja, a to se najviše videlo sa početkom druge četvrtine kada Budućnost nije dala ni poen puna četiri minuta, a ni Zvezda nije blistala. Tako je u treći kvartal krenula sa serijom "praznine" od pet minuta u napadu.

HTML5 Icon

Ipak, dobra igra u reketu bilo je ono što je krasilo crveno-bele, iako su večeras igrali sa samo jednom pravom peticom - Ognjenom Kuzmićem. Van stroja je bio Branko Lazić, Eron Vajt, zajedno sa Ostinom Holinsom i Maikom Cirbesom.

Prva četvrtina ipak je bolje krenula po crveno-bele, koji su preko razigranog Ognjena Kuzmića, kojeg su "asistencijama" punili ostali saigrači vrlo brzo stekli opipljivih pet do šest poena prednosti. Uz manje kolebanje, ta razlika je ostala na snazi do kraja ovog perioda.

Drugi je krenuo jako tvrdo, kao što smo već nagovestili. Niko nije mogao da pogodi koš, sve negde do polovine ovog kvartala kada je led probila Zvezda preko Davidovca i Uskokovića, što je bio znak za Džikića da reaguje. Međutim, crveno-beli su uspeli da preko Mitrovića dođu do nekih lakih poena i dvocifrene razlike. Dobrić je u poslednjem napadu Zvezde pogodio odličnu trojku, ali su crveno-beli lako dopustili Podgoričanima da dođu do tri poena na drugoj strani, pa su na poluvremenu imali "samo" +8.

U trećoj četvrtini se Zvezdi dogodilo ono što se Podgoričanima u drugoj. Ništa nisu mogli košarkaši u crveno-belom da "ubodu", mučili su se u napadu i prednost se istopila vrlo brzo. Budućnost je preuzela konce u svoje ruke, a koliko crveno-bele apsolutno ništa nije htelo govori i podatak da je Luka Mitrović dao svih osam poena za svoj tim u ovom kvartalu. Na sve to, Beograđani prvih pet minuta nisu postigli ni poen!

Ali poslednja četvrtina krenula je neverovatno za Zvezdu. Pojavio se konačno Kalinić, pogodio je fantastičnu trojku, a onda je "probio" led i priključili su mu se ostali. Već do polovine četvrtine su Beograđani imali dvocifrenu prednost, a Budućnost je delovala potpuno izgubljeno. Džikić je pokušavao minutima odmora nešto da promeni, ali to nije išlo.

Uskoro opširnije...

TOK UTAKMICE

4. ČETVRTINA

10. minut (71:63) - Pogodak Silija za tri poena. Jedno pogođeno bacanje Mitrovića, ali greška Budućnosti. Trojka Kalinića, ali vraća Sili. Faul i biće bacanja za Budućnost.

9. minut (66:56) - Vili Rid gubi loptu na drugoj strani, gazio je aut liniju. Kobsov faul nad Lazarevićem, težak pad košarkaša Zvezde. Ne može da se dozove igrač crveno-belih. Gledaće se je li nesportska... Normalan faul. Dobrić je promašio prvo, drugo je pogodio.

8. minut (65:56) - Poeni za Budućnost preko Rida, a nema koša za Simonovića. Atić zakucava i tera sada Dejana Radonjića da zatraži minut odmora. Izlazi lopta iz obruča...

7. minut (65:52) - Bez poena za Zvezdu, a onda osam sekundi Budućnosti. Kakve greške prave Podgoričani... Dobrić pogađa za tri, faul u napadu Rid. Tajmaut Džikića. Kuzmić je izgubio loptu.

6. minut (62:52) - Micov za dva... Bilo je to na granici šuta za tri, ali je Zvezda dobro prošla. Međutim, Kuzmić iz pik-en-rola vraća Zvezdu na +12. Kobs će na liniju za bacanja. Pogodio je oba.

5. minut (60:48) - Kuzmić spušta loptu u koš, Zvezda ima +11. Sili je fauliran i imaće dva slobodna bacanja. Jedno je dao, drugo ne. Kalinić je postigao poene!

4. minut (56:47) - Muči se Budućnost ovde sada i da ubaci loptu. Podgoričani ne realizuju ni ovaj posed, a Zvezda žuri i gubi loptu. Sili sa devet metara ne može da pogodi trojku.

3. minut (56:47) - Faul Nikolića. Sada ne pogađa Ivanović trojku... Riskantno dodavanje Kobsa, ali lopta ostaje za Budućnost. Kalinić krade loptu, raste prednost Zvezde i evo crveno-belih na +9. Serija 11:0! Tajmaut Džikića.

2. minut (54:47) - Ranije je sviran faul. Još jedan faul u napadu. Sada se gleda da li je faul Popovića nesportski nakon udarca, ali je Javor presudio da je to običan prekršaj. Opet nema poena čitav minut... Napad je za Zvezdu, Ivanović promašuje, Simonović je tu. Volters pogađa!

1. minut (51:47) - Mitrović opet postiže poene za Zvezdu i imaće i dodatno bacanje, koje je pogodio. Ima 15 poena za sada. Faul u napadu Drobnjaka. Po izgubljena lopta i promašaj na obe strane, ali Zvezda zadovoljnija pošto ima prednost. I kakva trojka Nikole Kalinića!

3. ČETVRTINA

10. minut (45:47) - Faul Voltersa nad Nikolićem. Pogodio je prvo bacanje, ali je drugo promašio. Promašaj Zvezde, napad za Budućnost. Ni Jagodić-Kuridža ne pogađa za tri, napad za Zvezdu još četiri sekunde. Promašuje Ivanović i kraj je četvrtine.

9. minut (45:46) - Au... Šta je sada uradio Jagodić-Kuridža. Ubacio je trojku sasvim slučajno, ali se ona ne priznaje zbog toga što je držao loptu pet sekundi u svojim rukama. Mitrović je dao dva bacanja. Budućnost ne koristi napad, a Simonović je izgubio loptu.

8. minut (43:46) - Kalinić još jednom promašuje. Micov je sada pao nakon faula Simonovića, sudije većaju da li je to nesportska greška. Običan je faul kaže Damir Javor. Pogodio je prvo, pa i drugo. Luka Mitrović će imati dva slobodna bacanja, nakon je uhvatio promašaj Kalinića. Pogodio je oba.

7. minut (41:44) - Mitrović vraća prednost Zvezdi, jedini strelac za crveno-bele u ovoj četvrtini. Sili će imati dva slobodna bacanja. Nije pogodio prvo, drugo jeste. Kalinić ne može do koša u reketu. Micov pogađa trojku.

6. minut (39:40) - Volters ostavlja za Mitrovića, zakucavanje, konačno poeni za Zvezdu posle tačno pet minuta. Faul je napravljen malo ranije, neće biti novih poena Vilija Rida. Kobs ne može do kraja, Mitrović je uhvatio loptu. Ali sada i Zvezda "brza". Sili ne pogađa za tri, skače Kalinić.

5. minut (37:40) - Faul u napadu Luke Mitrovića. Zvezda gubi loptu! Ovo već ne izgleda dobro. Alej-up spušta u koš Vili Rid na asistenciju Silija. Sada se gledaju sudije, da vidimo kakva će sada biti odluka za poene Kalinića. Faul je bio ranije. Biće lopta sa strane. Kakav promašaj Voltersa za tri...

4. minut (37:38) - Ne priznaju se poeni, faul je bio ranije. Sili zato sada pogađa i samo je poen prednosti za Zvezdu. Tajmaut Radonjića. Ivanoviću izlazi lopta iz obruča na šutu za tri. Sili pogađa, vodi Budućnost.

3. minut (37:31) - Ivanović promašuje "sa kapice", Kobs je promašio. Davidovac promašuje za tri. Lazarević umalo gubi loptu, a Kalinić baca ciglu i istekao je napad Crvene zvezde. Nema poena puna tri minuta za Zvezdu.

2. minut (37:34) - Nema poena Silija, ali ofanzivni skok Budućnosti. Koraci... Dobrić ne može iz teške pozicije, a Budućnost usporava igru iako je imala pet na četiri. Sili sa korakom unazad pogađa trojku. I prišli su Podgoričani na samo tri razlike.

1. minut (37:31) - Zvezda ne koristi dva napada na početku četvrtine zbog izgubljenih lopti, a na drugoj strani je tu Jagodić-Kuridža.

2. ČETVRTINA

10. minut (37:29) - Kobs je prema mišljenju Javora napravio i ličnu grešku, pa ćemo gledati bacanja. Uskoković će šutirati penale. Promašuje i on. Dao je drugo. Micov je pogodio i tajmaut traži Dejan Radonjić, želi da nacrta poslednji posed. Dobrić pogađa sjajnu trojku iz ćoška, ali će biti bacanja za Budućnost i još pet sekundi ostaje za crveno-bele. Jedan od dva. Zakucava Vili Rid posle skoka Atića. I to je kraj prvog poluvremena.

9. minut (33:24) - Kobs je pogodio iz dobre akcije, a sada će biti slobodnih bacanja za Dejana Davidovca. Konačno je malo ova utakmica dobila na ritmu nakon zaista sporih 18 minuta, bar što se poena tiče. Pogodio je samo jedno bacanje, a Rid je kratak na polu-horogu.

8. minut (32:22) - Mitrović prolazi do kraja, ali nema poena Barovića. Uskoković trči na drugu stranu, ali usporava igru. Kakva akcija za Mitrovića još jednom, nova dvocifrena razlika.

7. minut (28:22) - Faul Uskokovića, kaže Damir Javor. Pogodio je Barović oba bacanja. Katastrofalan šut Uskokovića na isteku napada. Budućnost ne može do poena, a Barović prekida napad Zvezde. Davidovac daje loptu Siliju, ali nema kontre. Nikolić ne pogađa. Tajmaut crveno-belih.

6. minut (28:20) - Faul u napadu Barovića, odgnurnuo je svog čuvara pod košem. Sjajna asistencija Voltersa za Kuzmića i dvocifrena razlika za Zvezdu. Kalinić je sada napravio faul, njegov treći. Sili sada pogađa sa poludistance i konačno evo poena za Budućnost. Davidovac nije pogodio iz ćoška za tri.

5. minut (26:18) - Faul Uskokovića, pa onda i Kalinića. Greška Silija. I evo konačno trojke Davidovca, kojom Zvezda odlazi na +8 i Džikić mora da reaguje minutom odmora, pošto njegova ekipa nije dala poen od prvog minuta ove četvrtine.

4. minut (23:18) - Cigla Drobnjaka, Zvezda ponovo petlja u napadu, loš pas Ivanovića. Davidovac zaustavlja kontru prekršajem. Menja mnogo Radonjić, ali nikako da pronađe pravi ritam. Barović ne pogađa. Već tri minuta nemamo poene. Konačno prekida to Uskoković.

3. minut (21:18) - Volters ne pogađa trojku, serija promašaja na oba kraja terena. Kuzmić se vraća u igru. Nikolić ne može protiv Kuzmića, ali je ovaj bacio loptu u aut. Ne baš efikasan početak druge četvrtine.

2. minut (21:18) - Ne prolazi pas za Mitrovića, a sa poludistance ne pogađa Rid. Simonović hvata tu loptu, a Ivanović sa osam metara ne pogađa za tri. Micov u padu takođe ne pogađa.

1. minut (21:18) - Sili je sada prošao bez ikakvih problema posle otvaranja Zorana Ivanovića. Mitrović posle poluhoroga vraća poene na drugoj strani igrališta. Sili je umalo izgubio loptu, ali posed ostaje na strani Podgoričana. Micov iskusno pogađa iz zadrške.

1. ČETVRTIN

10. minut (19:14) - Simonović je dao loš pas. Ne pogađa Kobs na drugoj strani. Promašaj Jagodića-Kuridže, ali Rid zakucava i dobija zvižduke navijača. Faul u napadu pravi Nikola Ivanović, ekipa iz Podgorice ima tri sekunde za napad do kraja kvartala. Kobs promašuje i to je to.

9. minut (19:12) - Vili Rid brzo uzvraća. Davidovac je potpuno zaboravljen i to je trojka Zvezde sa 45 stepeni! Spetljala se Budućnost, na kraju dupla Di-Džeja Silija. Tajmaut traži Džikić.

8. minut (16:10) - Ivanović ne može da prođe, ali Kobs sa poludistance promašuje. Mnogo promašaja u uvodnom delu utakmice, ali Dobrić sada prekida tu lošu seriju.

7. minut (14:10) - Sili iz okreta ne može da pogodi, a Kalinić dodaje Lazareviću za nove poene. Kobs je sjajno prošao na polaganje. Dobrić sa centralne pozicije ne može da prođe, a Vili Rid je pokušao sa poludistance i nije pogodio.

6. minut (12:8) - Prekršaj nad Vilijem Ridom nakon sjajne asistencije Jagodić-Kuridže, a Kuzmić je zaradio drugu ličnu grešku. Nije pogodio prvi penal, ali se drugi put ispravio. Ne pogađa ni Kalinić za tri.

5. minut (12:7) - Jagodić-Kuridža sada ide na liniju penala. Pogodio je oba nekadašnji košarkaš Zvezde, a pogađa Kuzmić uz faul i imaće dodatno bacanje. Pogodio ga je, pa Zvezda ide na +5.

4. minut (9:5) - Prva trojka Kalinića i novo vođstvo Zvezde, a Jagodić-Kuridža je napravio korake i prepustio je posed crveno-belima. Zvezda ubrzo vodi i sa 9:5, nakon novih poena.

3. minut (4:5) - Davidovac je uspeo da ukrade loptu, a vrlo brzo nakon toga i da postigne nove poene, ali je na drugoj strani na liniji za slobodna bacanja Vili Rid koji je pogodio uz prekršaj. Dodatno bacanje nije pogodio.

2. minut (2:3) - Popović pogađa trojku i donosi Podgoričanima prvo vođstvo, a Jagodić-Kuridža pravi prekršaj na drugoj strani igrališta. Davidovac je dodao Kuzmiću na zicer, ali ovaj je promašio. Micov ne može preko ruke za tri poena.

1. minut (2:0) - Zvezda je odmah na startu izgubila loptu, a Lazarević je napravio faul nad Kobsom, koji potom ne može da poentira u nastavku. Crvena zvezda dolazi do prvih poena večeras.

STARTNE POSTAVE

Crvena zvezda: Lazarević, Volters, Davidovac, Kalinić, Kuzmić

Budućnost Podgorica: Kobs, Micov, Jagodić-Kuridža, Popović, Rid

KLUPA

Crvena zvezda: Gušić, Uskoković, Mitrović, Dobrić, Simonović, Ivanović, Popović

Budućnost Podgorica: Atić, Šehović, Barović, Sili, Nikolić, Drobnjak, Vili

PRE MEČA

Zvezda neće moći da računa na Branka Lazića i Erona Vajta, kao ni na Ostina Holinsa i Maika Cirbesa zbog različitih zdravstvenih problema. Radonjić je istakao da će za nastupe Dobrića i Davidovca morati da sačeka do pred početak utakmice. Sa druge strane, sličnih problema nije imao Aleksandar Džikić, pa se može reći da je u tom smislu Budućnost u manjoj prednosti, ali to nikada nije ništa značilo u okršaju ova dva rivala.

Poslednji put su Zvezda i Budućnost igrali u finalu ABA lige, kada je tim sa Malog Kalemegdana slavio sa 3:2 u seriji. Generalno gledano, okršaji ova dva tima često su donosili dosta drame, pa nema sumnje da će tako biti i večeras.

Utakmicu će suditi Damir Javor, Mario Majkić i Luka Kardum.

(Telegraf.rs)