Zvezda prokockala 14 poena prednosti i izgubila od Partizana u ABA ligi

Teško je rečima i objasniti šta se desilo na ovom meču, kakva dva poluvremena...

   Košarkaši Partizana su uspeli da se vrate iz ponora, uspeli su da napravi ogroman preokret i da polse -20 dođu i do pobede protiv Crvene zvezde u večitom derbiju sa 92:81, čime su praktično i obezbedili prvo mesto na kraju regularnog dela ovog takmičenja.

   Kakav meč, kakva predstava košarkaša Partizana za razgaljenih 20.000 Grobara u Beogradskoj areni. Gubili su crno-beli, Zvezda je imala sve u svojim rukama, prednost ogromnu već na poluvremenu, razigranog Kampaca, ali je sve polako nestalo u drugih 20 minuta.

   Čini se kao da je ključni momenat meča bio kraj treće i početak četvrte deonice kada je Kampaco zaradio dva faula, iako se nije ni pomerio, no, sudije su to videle drugačije i odstranile su Argentinca iz igre, što su crno-beli iskoristili. Partizan je svoj "iks faktor" imao u vidu Matijasa Lesora, centra koji je izveo 21 bacanje, skoro pa kao čitav tim Zvezde (26), a koji je postigao čak 23 poena.

   Ipak, čini se kao da je Zvezdi u dobroj meri falio i Nemanja Nedović, ali i Branko Lazić, što su koristili crno-beli.

   Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

   Krenuo je loše Partizan, imali su dosta problema sa efikasnošću, koristila je to Zvezda i pogađala je praktično sve što je i šutnula. Prednost je rasla iz minuta i minut, u jednom momentu je stigla čak i do 20 poena razlike, ali je tada krenula i da pada, što je koristio Partizan.

   Iako su praktično bili već u kanalu, ništa im nije išlo od ruke, ali ipak, drugo poluvreme je donelo novi Partizan. Crno-beli su ušli sa ogromnom dozom samopouzdanja, to su koristili u svakom napadu, pogađali su i dvojke, trojke, ali i slobodna bacanja do kojih su dolazili.

   S druge strane, Zvezda je sada bila ta koja nije mogla ništa, promašivali su i gubili lopte, žargonski, kao da su zaboravili da igraju košarku. Pred sam kraj treće deonice, Vildoza je postigao ludu trojku od tablu, ali je Madar uspeo to da neutrališe na drugoj strani i to u poslednjim sekundama.

   Tom trojkom je Partizan prišao na tri poena pred poslednju četvrtinu, što je odmah prebacio i u svoju korist. Koliko je Zvezda bila nemoćna, pokazuje i činjenica da su postigli tek 26 poena u poslednje dve deonice.

   Uskoro opširnije...

   Partizan - Crvena zvezda 63:66 (13:24, 21:24, 29:18, -:-)

   TOK MEČA UŽIVO:

   02:20 (85:75)- Ništa ne ide Zvezdi u ovim momentima, Partizan je otišao na +10 preko Egzuma. Sve je bliži Partizan pobedi.

   06:31 (74:66) - Sada sudije sviraju faul i na Lazareviću, previše faulova je viđeno na ovoj utakmici. Promašuje i Nikola Ivanović sada, Partizan grabi ka pobedi. Madar je pogodio sa polu-distance. Sada promašuje i Lazarević na drugoj strani, crveno-beli u kanalu.

   07:30 (70:66) - Isključen je Kampaco, a na drugoj strani pogađa Lidej trojku i dovodi Partizan u vođstvo. Greši sada Lazarević i Partizan ima priliku za novi napad. Madar je krenuo, potom je odigrana akcija za Lideja koji će takođe imati dva bacanja. Pogađa oba košarkaš Partizana.

   08:34 (65:66) - Lesor prikucava loptu u koš, a onda na drugoj strani dolazi do nekakvih čarki... Pokušava Mitrović da zakuca, ali ga blokira Smailagić na obruču. Ipak, na drugoj strani ne pogađa ni Lidej. Kampaco ide ponovo u napad, ali Marković promašuje šut za tri poena.

   IV Četvrtina

   00:00 (63:66) - Kraj treće četvrtine! Izbacuje Kampaco loptu u aut, nova izgubljena lopta za njega. Evo ga i četvrti faul za Kampaca, koji je stajao nepomičan, ali su sudije dosudile prekršaj, dok je potom tehničku grešku dobila i klupa Crvene zvezde. Naneli kažnjava, a potom dva pogađa i Lesor. Pokušao je Vildoza da pogodi torjku, ali je promašio, međutim, Lidej pravi faul nad Lazarevićem koji promašuje obajedno bacanje. Uspeva Lidej da pogodio iz teške pozicije. Pogađa Vildoza trojku od tablu na isteku napada. Ipak i Madar pogađa sa poludistance, potom Vildoza gubi loptu, dok Madar pogađa trojku.

   02:20 (53:62) - Egzum je na drugoj strani krenuo, ostavio je za Pantera, ali ovaj je promašio. Saradnja Zvezdinih centara na drugoj strani donosi nove poene, Petrušev je lepo ostavio za Mitrovića i ovaj je poentirao. Egzum je sada preuzeo od Madara ulogu organizatora igre, pokušavaju crno-beli da odigraju za Pantera, ali na kraju Petrušev pravi faul nad Lidejom, koji ima dva bacanja. Pogađa i oba. Opet je Partizan na -9.

   03:14 (51:60) - Promašio je Vildozu trojku, nije Zvezda stigla do napada, a Egzum je krenuo u napad, ostavio je za Lesora koji se sapleo, pa će skakati sa Petruševim za loptu. Uspeo je Lesor da dođe do lopte, a novi faul pravi Luka Vildoza, sada nad Zekom Lidejom. Lidej je promašio jedno bacanje, dok je kod drugog ponovljenog bio siguran. Sada u napad kreće Kampaco... Argentinac je provukao loptu do Mitrovića i ovaj zakucava.

   04:22 (50:58) - Pogađa trojku i Kevin Panter, njegova prva na meču. Partizan se čini kao da hvata priključak u ovim momentima. Spetljao se Bentil u napadu Zvede i to koristi Lesor koji zakucava i smanjuje na osam poena razlike.

   05:07 (45:58) - Pogodio je Lesor oba bacanja, sada je na čak 19 šutnutih i 13 pogođenih. Na drugoj strani je Kampaco promašio trojku, ali Naneli pogađa na drugoj strani. Smanjuje prednost na +11. Ali sada će i Ben Bentil imati dva bacanja, gde koristi oba.

   06:20 (41:56) - Kevin Panter je promašio otvoren šut za tri poena na drugoj strani, pa Zvezda ima šansu da uveća svoju prednost. Međutim, Vildoza je promašio novi šut za tri poena. Ezgum je odmah zaigrao u napadu, ostavio je loptu za Lesora, koga je faulirao Kampaco pri zakucavanja, pa će Francuz imati dodatno bacanje. U međuvremenu i Vildoza dolazi do novih poena.

   07:34 (38:54) - Greši sada Partizan, promašio je Zek Lidej i ima priliku Zvezda da dođe do poena, ali je Bentil izgradio poziciju i promašio šut, međutim, speljali su se i crno-beli u napadu. Koristi to Vildoza, oduzima loptu, a potom i pogađa koš uz faul.

   08:30 (38:51) - Odmah na startu drugog poluvremena dolazi izgubljena lopta Luke Vildoze. Odmah kažnjava to Partizan, preko Alekse Avramovića i smanjuje prednost crveno-belih. Lepo je sada na drugoj strani Lazarević uspeo da prođe pored Lesora i poentira, ali odmah i Avramović uzvraća. Biće sada i bacanja za Hasana Martina koga je faulirao Lesor.

   III Četvrtina

   00:00 (34:48) - Kraj druge četvrtine! Pogrešio je Kampaco potom u napadu, Lazarević nije mogao da uhvati loptu. To kažnjava Partizan i poentira na samom kraju, dok Zvezda ne koristi svoj napad.

   01:09 (32:48) - Kampaco uništava Partizan u derbiju, Argentinac je postigao već 21 poen. Evo i nove asistencije za Argentinca, poentirao je Petrušev i to je plus 20 za crveno-bele. Partizan sada napada preko Pantera i uspeva da pogodi kapiten crno-belih veoma, veoma težak šut. Potom je Lazarević promašio polaganje, a Petrušev pravi faul nad Lesorom. Francuz iz Partizana je uspeo da pogodi oba bacanja.

   02:32 (26:44) - Kakva trojka Fakunda Kampaca... Uspeo je Argentinac da pogodi preko Lideja. Kampaco je u nastavku pogodio i još dva bacanja, dok je Naneli pogodio malo teži šut. Auuuuu, šta se ovo desilo sa Kampacom. Petrušev je potom promašio oba bacanja.

   04:08 (22:36) - Lepo je odigrao Partizan, Matijas Lesor je dobio loptu, produžio je korak i poenitrao je preko Petruševa. Međutim, odmah odgovara i Hasan Martin. Lesor je potom promašio jedno bacanje, ponovo, kao i do sada u meču, a drugo je pogodio. Promašio je potom Nedović trojku, a Bentil je dobio udarac i zbog toga je nakratko prekinut meč. Imaće Partizan akciju, ali to ne koristi Avramović.

   05:49 (19:34) - Nova greška Luke Vildoze, Avramović je krenuo u kontru, ali je potom zastao, dodelio je loptu Lideju i ovaj je poentirao protiv Kampaca. Partizan je potom načinio još jednu grešku u napadu, Avramović je želeo da poentira, međutim, Martin je odigrao odličnu odbranu, a potom je i u napadu poentirao.

   07:15 (17:30) - Evo i dva plus jedan za Ognjena Dobrića. Izradio je Partizan akciju za Pantera, koji promašuje trojku iz ugla, dok je Lesor uspeo da se izbori za faul. Aleksa Avramović je u nastavku dobio dva bacanja, dosta velik broj penala je izveden na obe strane.

   08:19 (15:27) - Otvara Petrušev trojkom drugu deonicu, sačekala je Zvezda smireno napad i ostao je sam centar na šutu. Lesor je pogodio oba bacanja, dok ponovo Luka Vildoza promašuje šut za tri poena. Propušten napad ne koristi Partizan, Lidej promašuje sa poludistance svoj karakterističan put.

   II Četvrtina

   00:00 (13:24) - Kraj prve četvrtine! Novu grešku pravi Crvena zvezda, druga uzastopna na meču, što će moći Partizan da iskoristi i smanji ispod 10 poena. Na liniju penala ide Dante Eksum ponovo, a koristi oba ovoga puta. Imala je Zvezda i nekoliko prilika da poentira, čak četiri šuta su imali u posedu i sve su promašili, ipak, ne koristi to Partizan i kažnjava Stefan Marković trojkom na drugoj strani. Završio je na liniji penala, ali je jedno. Sa druge strane je do skoka došao i Bentil, koji završava na liniji penala i pogađa oba. Arbitri su dosudili i još bacanja, ovoga puta za Lesora koji je bio polovičan.

   02:32 (9:19) - Prelep pas Kampaca iz tranzicije i Bentil je već stigao do šestog poena na meču. Na drugoj strani je imao dva bacanja Dante Eksum, ali je pogodio tek jedno bacanje. Ipak, dolazi do greške Fakunda Kampaca koji je ispustio loptu, što koristi Panter i poentira za dva poena.

   03:33 (6:17) - Kampaco je nastavio da pogađa bacanja, pogodio je nova dva i uvećao je prednost Crvene zvezde, ali je sada na parketu i Dante Eksum, kao i Matijas Lesor. Upravo je Francuz taj koji je završio na bacanjima, ali je pogodio samo jedno od dva. Pogađa trojku Fakundo Kampaco na drugoj strani. Nastavio je Fakundo sa poenima, te je postigao i nova bacanja.

   04:41 (5:10) - Jam Madar je želeo ponovo da se oproba za tri poena, ali nije bio precizan. Odmah je pokušao i Nedović da postigne trojku preko Lideja, nije uspeo, ali je lopta došla do Bena Bentila koji je poentirao iz niskog posta. Nova promašena trojka Partizana na drugoj strani. To kažnjava Ben Bentil i stiže do četvrtog poena.

   06:18 (5:6) - Nije Zvzeda uspela da iskoristi napad, usledila je i mrtva lopta, posle koje je Zek Lidej pogodio prvu trojku na meču. Odmah na drugoj strani uzvraća Lazarević, da ni potom Lidej i promašio jednu otvorenu trojku. Kampaco je uspeo da dođe do dva bacanja, a i ponovo ih je iskoristio. Jam Madar je želeo da uzvrati, ali je promašio, što ne kažnjava Kampaco trojkom.

   08:32 (2:2) - Krenuo je Partizan s prvim napadom, ali su ispustili loptu koju je oduzeo Kampaco. Ipak, Bentil je promašio pootom dva šuta za dva poena, što kažnjava Smailagić i dovodi svoj klub u prednost. Ipak, odmah na drugoj strani poentira Kampaco posle dva slobodna bacanja, da bi potom usledila i greška Jama Madara.

   KOMENTAR PRE MEČA:

   Dok se koplja u Evroligi polako lome, situacija se polako kristališe, ali fanovi košarke u Srbiji se polako spremaju za novi "večiti derbi", možda i najvažniji u čitavoj sezoni, pošto će ovaj meč između Partizana i Zvezde (20.30, Arena sport 1 Premium) najverovatnije odlučivati o tome - ko će plej-of ABA lige dočekati s prvog mesta.

   Ovoga puta će domaćin biti ekipa Partizana, te se njima na pleća i stavlja epitet favorita. Kako zbog domaćeg terena i desetine hiljada navijača koji će ih bodriti protiv najvećeg rivala, tako i zbog trenutnih formi u kojoj se nalaze obe ekipe.

   Partizan je u prethodnih osam utakmica u Evroligi uspeo da zabeleži čak šest pobeda i sada se žestoko bori za plasman u TOP 8 EvroligeCrvena zvezda i dalje jeste u borbi, ali je daleko, daleko ispred crte i pravo je pitanje da li će uopšte i moći da priprete ostalima.

   Crveno-beli se nalaze u rezultatskoj krizi, čak su zabeležili četiri poraza u prethodnih pet utakmica. Čak tri su došla u Evroligi, a jedan, možda i najbolniji, jeste onaj protiv Cibone u ABA ligi, koji je i doveo do ove ogromne borbe.

   Zvezda je praktično imala prvo mesto na kraju sezone u džepu, ali, sada će morati da pobede u Beogradskoj areni, kako bi imala prednost domaćeg terena u plej-ofu.

   Forma njihovog rivala, pored Evrolige, jeste izvanredna u ABA ligi, gde ne znaju za poraz.

   Zbog svega gorenavedenog, Partizan i ima ulogu favorita, ali kako se žargonski kaže - svaki derbi je priča za sebe.

   (Telegraf.rs)