Zvezda napokon pronašla napadača koji će praviti ozbiljne probleme protinvičkim odbranama

Francuski napadač protiv Kairata nagovestio jasne mogućnosti, ali će se konkretna ocena davati tek kada se završi evropskih pohod srpskog šampiona

Dijego Falčineli je ostavio poseban utisak prošle sezone u crveno-belom dresu.

Najvijačima Crvene zvezde jednostavno je prijao za oko njegov tehnički kvalitet, prefinjena tehnika i posao koji je Italijan radio za čitav tim tokom mečeva, ali izostao je zvanični pečat. Jednostavno, kada dovedete inostranog napadača tu bi onda golovi morali da se podrazumevaju.

Strani špic u Superligi mora da rešeta protivničke mreže, ali i da bude spreman da reši meč na evrosceni. U poslednjih nekoliko godina to je uspeo da objedini samo Ričmond Boaći, u svom prvom mandatu, ali je takav učinak prilično teško ponoviti. Ipak, crte će se povlačiti tek tamo na polusezoni.

Lois Dioni se po konstituciji i načinu igre u potpunosti razlikuje Dijega Falčinelija, pa i Boaćija. Kod Italijana se u svakoj kretnji i svakom potezu videlo da je prošao najuglednije taktičke škole italijanskog fudbala, nije bilo ispadanja iz šablona, već se sve radilo onako kako je bilo nacrtano na trenerskoj tabli Dejana Stankovića. Što bi se reklo, idealan igrač za svakog trenera.

Osnovna stvar je to što Dioni nije šablonski igrač, niti klasičan napadač, iako deluje da protivničkim štoperima nikada nije lako u situaciji kada im se nađe u srcu kaznenog prostora. Konstantno se povlači unazad i nalazi u nekom međuprostoru, tako da mu je teško napraviti nekakvu striktnu markaciju. Istrajan je u duelima i voli da igra na kartu iznenađenja. Ne odustaje čak ni onda kada je sigurno da će ostati bez lopte, tako da njegovi čuvari nikada ne smeju da se uspavaju.

Da može da bude opasan kada je izvan kaznenog prostora pokazao je u brojnim momentima protiv Kairata, ali ne samo u 21. minutu kada je sa poprilične udaljenosti matirao nesigurnog Danila Ustimenka. To povlačenje bi moglo da bude dragoceno u stvaranju Zvezdinog novog opanog oružja u Evropi, a to je brza tranzicija.

U revanšu sa Kairatom ta kontra često je zaličila na one iz sezona 2017/2018. i 2018/2019. kada je Nemanja Radonjić do ludila dovodio protivničke defanzivce u Evropi i sebi kupio kartu za Marselj. Zapravo, to oružje bi moglo da postane još ubojitije tamo od plej-ofa Lige šampiona, kada stignu znatno jači protivnici, naravno ukoliko se ne desi nekakvo veliko iznenađenje protiv Šerifa.

©Star Sport©Star Sport

DOBRO JE ŠTO SE PRVI MEČ SA ŠERIFOM IGRA U BEOGRADU

Za kompletan tim Crvene zvezde, a pre svega one igrače koji još uvek nisu blizu svog maksimuma u formi, kao što su Filipo Falko i upravo Lois Dioni, najbolja moguća stvar je to što se prvi meč sa Moldavcima igra baš u Beogradu. Zvezdu je protiv Kairata probila psihološku barijeru i dovela samopouzdanje na maksimum, pokazala sebi i javnosti da ima ogromne kapacitete i u ovoj evropskoj sezoni, pa bi taj adrenalinski naboj mogao skupo da košta Šerif za tri dana u srpskoj prestonici. Da se kojim slučajem igralo u Tiraspolju postojala bi bojazan da neki nova nesigurna partija poljulja temelje okršaja sa Kazahstancima, ovako biće potpuno druga priča u Moldaviji ako se u Beogradu dođe do značajne zalihe.

Još je rano davati ocene kada su u pitanju Dionijevi kapaciteti, i to da li je u stanju da ponovi svoje najbolje godine iz Dižona, zbog kojih je Sent Etjen na leto 2017. godine izdvojio 10.000.000 evra za njegovo angažovanje, ali su detalji iz meča sa Kairatom pokazali jasan potencijal.

Da bi se on ostvario, Dioni prvo mora da dostigne maksimalan nivo forme. Onih 67 minuta u revanšu drugog kola kvalifikacija bili su sasvim zadovoljavajući, ukoliko se zna da je Francuz stigao na kraj priprema u Austriji. Onog trenutka kada mu noge budu potpuno lagane, a ubrzanje za dodatnož veće, tada bi mogao da postane ozbiljna opasnost za protivničke odbrane.

SUPERLIGA IDEALNA ZA TEMPIRANJE FORME, ALI NEDOSTATAK VREMENA PRAVI PROBLEM

Prisutna je škola mišljenja da bi za napadača kao što je Dioni bilo idealno da se razigrava u Superligi, možda i u tandemu sa još jednim igračem, ali u ovom trenutku nedostatak vremena kvari planove Dejanu Stankoviću.

Mali razmak između dva evropska meča učiniće da danas u Subotici najverovatnije zaigraju Milan Pavkov i Nikola Krstović.

Obojici napadača su golovi preko potrebni, jer je jasno da će Zvezdi ove jeseni biti neophodna dva raspucana golgetera da bi se jurišalo na više frontova. Krstović fizički deluje kao jedan od najspremnijih igrača u ekipi, ali mu kao napadaču jednostavno nedostaju golovi. Pavkov u svom stilu deluje pomalo uspavano, ali je jasno da njemu ne treba previše prostora da se raspuca.

Crveno-belima meč sa Spartakom (18.55) ne stiže u idealno vreme, ali je bilo nezgodno odložiti ga i potražiti novi termin u situaciji kada je već obezbeđena evropska jesen. Sa druge strane, Stanković bi ovaj meč, u naletu motivacije svojih igrača, mogao da aktivira još nekog aduta iz senke, koji bi mogao da ostavi svoj pečat do kraja evropskih kvalifikacija.

Mozzartsport