ZVEZDA NAJAVILA ODLASKE: Tri igrača a samo jedno mesto (FOTO)

Prvu fazu priprema na Kipru trener Crvene zvezde Vladan Milojević koristi da igrače što bolje fizički potkuje za polusezonu koja sledi ali i za procenu ko će sve na proleće biti deo tima.

Zadatak Zvezdinog šefa struke nije jednostavan, igrački kadar kojim raspolaže poseduje ogroman kvalitet ali je prevelik za broj utakmica koje crveno-beli treba da odigraju do kraja sezone.

Zbog toga na stadionu "Rajko Mitić" ovih dana intenzivno rade na "raščišćavanju", odnosno na pronalaženju najboljih mogućih rešenja za igrače koji neće moći da računaju na minutažu tokom proleća.

Klub su uz obeštećenje već napustili Nemanja Milić (BATE), Miloš Degenek (Al Hilal) i Nenad Krstičić (AEK), a juče je potvrđen još jedan odlazak. Napadač Nikola Stojiljković provešće narednih šest meseci na pozajmici u Majorki, pa će Zvezda na kraju uspeti da uštedi oko 150.000 evra jer je mesečna zarada fudbalera Brage iznosila 30.000 evra.

Crveno-beli su prilikom dogovora sa Bragom pristali da plaćanju 5.000 evra na mesečnom nivou, dok će Majorka davati 20.000 evra za platu Nikole Stojiljkovića.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Slična je situacija i sa Rašidom Sumailom. Internacionalac iz Gane pokazao se promašajem i uskoro bi trebalo da bude ozvaničen kraj saradnje, odnosno Sumailin povratak u Al Kadisiju.

Vladan Milojevic

Foto: Beta/Branislav Božić/Mo

Kakva je situacija na ostalim pozicijama?

Utisak je da je Zvezdin igrački kadar i dalje preobiman i da će do počekta prolećnog dela sezone još nekoliko igrača morati da razduži opremu šampiona Srbije.

Golmani:Milan Borjan, Zoran Popović i Nemanja Supić;

Na poziciji golmana crveno-beli imaju adekvatna rešenja i ostaje samo da Milan Borjan potpiše novi ugovor kojim će dobiti zasluženu pozajmicu.

Pisalo se o dolasku Vanje Milinković-Savića, Slovenca Matica Kotnika i golmana Radnika Nikole Vasiljevića, ali Zvezda nema razloga da reaguje ukoliko Borjan stavi paraf na produžetak ugovora. Zoran Popović i Nemanja Supić su više nego dobre rezervne opcije.

Desni bekovi:Filip Stojković i Marko Gobeljić;

Reprezentativac Crne Gore potpisao je novi ugovor i dobio povišicu tako da se njegov ostanak ne dovodi u pitanje, baš kao ni univerzalca Marka Gobeljića. Radi se o igračima koji uz poziciju uz desnu aut liniju deluju i na drugim mestima u timu i to je dodatni plus za Milojevića, ali i dodatni problem za neke druge igrače.

Štoperi:Vujadin Savić, Nemanja Milunović i Srđan Babić;

Odlaskom Miloša Degeneka i uz očekivani završetak saradnje sa Sumailom Zvezda ostaje sa trojicom štopera u timu, s tim što ne treba zaboraviti da je Milojević u finišu jesenjeg dela sezone i Stojkovića koristio u centralnom delu odbrane. Svakako tu ne treba tražiti prekobrojne.

Levi bekovi:Milan Rodić, Aleksa Terzić i Stefan Hajdin;

Ovde već dolazimo do situacije u kojoj je najmanje jedan igrač prekobrojan. U Zvezdi su spremni da prodaju Milana Rodića ukoliko stigne adekvatna ponuda, pošto je Aleksa Terzić u omladinskoj Ligi šampiona dokazao da zaslužuje šansu. Stefan Hajdin bi i pored Rodićevog odlaska mogao da bude višak jer Marko Gobeljić može da deluje kao rezervna opcija za Terzića.

Zadnji vezni:Dušan Jovančić, Goran Čaušić, Branko Jovičić, Miloš Vulić, Nenad Milijaš;

Sve su prilike da ovde neće biti velikih promena, a najbliži odlasku je Branko Jovičić. Ukoliko bude ponude "Bakula" bi ove zime mogao da napusti "Marakanu", pa će se tako za minute boriti Dušan Jovančić, Goran Čaušić i novajlija Miloš Vulić. Kapiten Nenad Milijaš svakako ostaje u timu i možda dobije po koji minut na proleće.

Desna krila:El Fardu Ben, Slavoljub Srnić, Džonatan Kafu, Erik Jirka;

Reklo bi se da je najveća gužva na krilnim pozicijama, a svakako više prekobrojnih ima na desnom krilu. El Fardu Ben je neprikosnoven, Milojević je zahtevao da ga klub zadrži i ukoliko ne bude bilo neke astronomske ponude reprezentativac Komora ostaje na "Marakani". To pravi problem ostalim igračima, a nije tajna da bi se u Zvezdi rado rastali sa Kafuom koji se pokazao kao promašena investicija. Erik Jirka je posle šestomesečne pozajmice Spartaku iz Trnave došao da se dokaže novom treneru, ali nije isključeno da i na proleće bude prosleđen na pozajmicu, pogotovu zbog činjenice da Zvezda ima previše stranaca.

Ofanzivni vezni:Marko Marin, Lorenco Ebisilio i Dejan Meleg;

Na prvi pogled je jasno ko je u prednosti i ko od pomenute trojice treba što pre da potraži novi klub. Marko Marin je potpuno zasluženo neprikosnoven na ovoj poziciji, a ne treba zaboraviti da može da deluje i po levom krilu. Lorenco Ebisilio je tokom jesenjeg dela sezone umeo da prikaže odlične partije pa bi posle svega rečenog Dejan Meleg bio taj koji treba da počne sa pakovanjem kofera.

Leva krila:Veljko Simić, Milan Jevtović i Aleksa Vukanović;

Dolaskom Alekse Vukanovića zakomplikovao se status Milana Jevtovića. Letošnje pojačanje iz Antalije i tako nije dobijalo dovoljno minuta, a dolaskom najboljeg strelca lige stiče se utisak da je Jevtović bliži izlaznim vratima "Marakane" jer je Milojević tokom jeseni najviše forsirao Simića.

Napadači:Ričmond Boaći, Milan Pavkov i Dejan Joveljić;

Konkurencija na poziciji klasičnog napadača smanjena je odlaskom Nikole Stojiljkovića i teško da će neko od navedene trojice napustiti klub ove zime. Ne treba zaboraviti da u špicu mogu da zaigraju još Aleksa Vukanović i El Fardu Ben, kao ni podatak da je Zvezda u tekućem prelaznom roku angažovala još dvojicu napadača i prosledila ih na pozajmice u Zemun (Dejan Vidić) i Grafičar (Strahinja Krstevski).

Kada se podvuče crta, u Zvezdi bi ove zime moglo da bude realizovano još nekoliko izlaznih transfera, a trenutno su najbliži odlasku Milan Rodić, Branko Jovičić, Dejan Meleg, Milan Jevtović i neko od igrača koji igraju na poziciji desnog krila.

Sportske