Zvezda može zaraditi 3.000.000 a evo i kako!

Zbog finansijskog i sportskog aspekta začuđujuća izjava trenera Stankovića da su momci koje trenira pobednici šta god da se dogodi

Iznenađujuće je zvučala izjava trenera Crvene zvezde Dejana Stankovića posle uspeha protiv Ludogoreca da su momci koje trenira pobednici šta god da se dogodi u Bragi, jer je ogromna razlika u sportskom i finansijskom smislu da li će ekipa da završi na prvom, drugom ili trećem mestu. U idealnom scenariju za srpski klub, prihod bi se u slučaju trijumfa u Portugaliji povećao za čak 2,93 u slučaju pobede ili 2,51 miliona evra uz remi potpomognut neporaženošću Bugara u susretu sa Mitjilandom.

Kako Crvena zvezda može do 2.930.000? UEFA pobednike grupa nagrađuje bonusom od 1.100.000, na to se dodaje još 1.200.000 za učešće u osmini finala Lige Evrope, dok se trijumf u grupnoj fazi vrednuje sa 630.000.

Crvena zvezda može i remijem u Bragi do prvog mesta u grupi, ako Mitjiland ne pobedi u Bugarskoj. Računica bi u tom slučaju bila 2.510.000 zbog boda u grupi koji se plaća 210.000.

Ako bi remijem došla do drugog mesta u grupi, Crvena zvezda bi inkasirala 1.260.000 evra. Bonus za plasman je 550.000, za učešće u šesnaestini finala Lige Evrope 500.000, plus 210.000 za remi.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Vruća je bila Stankovićeva reakcija, nošen emocijama u trenucima važne pobede i nepoželjnog kraja meča u Danskoj želeo je da pohvali momke posle svih muka kroz koje su prošli. Učinio je to, ali nevešto. Definitivno nije u skladu sa njegovim sportskim karakterom i pozicijom na kojoj se nalazi, niti klupskom filozofijom da narodski kaže u smislu „kako bude u Portugaliji - biće”. Ne pita se samo Braga, nego i Crvena zvezda kao aktuelni lider grupe.

Dolaze dani kad će Stanković pred igrače morati da postavi osvajanje boda ili pobedu kao imperativ. Dobro je na kraju rekao da ne pravi odstupnicu. I sigurno je neće ni biti.

Sekunde su delile Crvenu zvezdu od plasmana u nokaut fazu Lige Evrope, ali je sve preokrenuo penal za Mitjiland u 93. minutu. Nastala je potpuna drama pred poslednje kolo koje srpski klub dočekuje kao lider grupe i sa potencijalnom mogućnošću da mu i bod u Portugaliji znači ostanak na prvom mestu i direktan plasman u osminu finala.

Posle pobede nad Ludogorecom, Zvezdin minimum je nastavak evropskog takmičenja u Ligi konferencije. Takav epilog donela bi samo jedna kombinacija – poraz Stankovićevog tima u Portugaliji i pobeda Mitjilanda u Bugarskoj.

Najprostija i najbolja Zvezdina računica je da pobedom sigurno obezbeđuje prvo mesto u gripi. Do plasmana u osminu finala može uz remi u Bragi, ukoliko Mitjiland ne pobedi u Bugarskoj.

Remi u Bragi garantuje Crvenoj zvezdi proleće u Ligi Evrope. Plasman u šesnaestinu finala dogodio bi se ako bi Mitjiland pobedio Ludogorec. Onda bi se srpski i danski klub poravnali bodovno (po 11), ali bi Skandinavci osvojili grupu zbog boljeg međusobnog skora. Može se do te faze i ako se izgubi u Portugaliji, ali samo pod uslovom da Mitjiland ne pobedi u Bugarskoj.

Velika je razlika u sportskom i finansijskom smislu da li bi Crvena zvezda završila grupnu fazu na prvom ili drugom mestu, pogotovo trećem. Zbog toga je imperativ ispred Stankovića i ekipe da se zadrži liderska pozicija.

Jednim udarcem došla bi do tri profita - kroz veću novčanu zaradu, bonus bodove za koeficijent i što je najbitnije preskakanje prve nokaut runde i direktnog plasmana u osminu finala Lige Evrope.

Osvajanje prvog mesta u grupi donelo bi pet bonus bodova za klupski koeficijent, što bi bila sjajna stvar za naredne sezone u definitivna potvrda statusa nosioca za sve kvalifikacione runde u narednoj sezoni.

Drugo mesto u grupi Lige Evrope donelo bi dva bonus boda i to je takođe promena koju je UEFA napravila, kako bi nagradila klubove koji su uspešni u jačem takmičenju nego što je Liga konferencije.

Nepoželjna selidba u šesnaestinu finala najslabijeg UEFA takmičenje ne bi donela ni bonus bodove, ni veliki novčani prihod (300.000 evra).

SportskiŽurnal