Zvezda mora u Evroligu sad ili nikad: Uvedene su revolucionarne promene za sledeću sezonu

Udruženje evroligaških igrača najavilo je da je pokrenuta inicijativa za promene rasporeda u takmičenju u sezoni 2019/2020.

Odavno je pokrenuto udruženje košarkaša najjačeg takmičenja, a kao lider se izjasnio Boštjan Nahbar.

Prošle nedelje, došlo je do sastanka sa predstavnicima Evrolige, a jedna od glavnih tema bile su propozicije ELPA (Udruženje evroligaških igrača).

– Neke od osnovnih tačaka su striktnija pravila za kašnjenja u isplatama, skraćivanje trening kampova, lakša putovanja, unapređenje rasporeda utakmica i dodatne mogućnosti da se konsultuje drugi, neutralni medicinski radnik za mišljenje.

ELPA je već saopštila da je došla do finiša pregovara oko većine tačaka, a posebno je ponosna zbog upešnih pregovora povodom rasporeda.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Broj nedelja sa dve utakmice u Evroligi će se smanjiti na sedam sa devet, sezona će početi ranije, 3. i 4. oktobra 2019, a plej-of nedelju dana kasnije, 21. aprila 2020.

Fajnal for će početi nedelju dana kasnije, trajaće od 21. do 24. maja 2020.

– Ostajemo pri ovoj inicijativi, a na Evroligi je da implementira važne promene koje će igrače manje iscrpljivati, smanjiće se broj povreda i povećaće se period oporavka između utakmica. Dodatna poboljšanja će biti deo Evroligaških propozicija ovog leta, to je ohrabrujuća promena uslova za igrače u ligi – saopštio je direktor ELPA, Boštjan Nahbar.

Ipak, posebno je zanimljiv način promene nedelje u kojoj se igraju dva kola Evrolige. Evroliga će dve od sedam nedelja organizovati da ekipe imaju dve domaće ili dve gostujuće utakmice, a sve će biti organizovano u skladu sa lokacijama, kako bi ekipe prelazile manji deo Evrope u jednoj nedelji.

To će biti prilično zanimljivo i Crvenoj zvezdi i Budućnosti, koje se sada bore za ABA titulu i evroligašku kartu. Podgoričani su u ovoj sezoni igrali u elitnom takmičenju, u koje Zvezda želi da se vrati, a ima prednost domaćeg terena.

telegraf.rs