Zvezda kreće igrati sa dva špica!?

Ispred Crvene zvezde je još mnogo teških izazova do pauze i imperativ da zaostatak za Partizanom pred proleće ne bude manji od tri boda, a onda će na red doći zimska rekonstrukcija tima

Moraće trener Dejan Stanković da bez previše milosti raščisti ko mu nije potreban za drugi deo sezone, kao i da podvuče ko mu je neophodan.

Već sada je jasno da dolazak najboljeg strelaca Moldea Ohija Omoižuanfoa ne znači i da trenutno prvi špic Milan Pavkov ima slobodu za odlazak.

Ideja je da njih dvojica u tandemu budu golgeterska garancija za ostanak titule na Marakani.

Jesu Pavkov i Omoižuanfo sličan tip napadača, ali to ne znači da ne mogu u isto vreme da budu na terenu. Nije ni Vlahović nizak i brz, a u Piksijevom sistemu je skladan partner Mitroviću.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Nešto slično, naravno na nižem nivou od reprezentativnog, mogao bi da stvori Stanković na proleće.

Ohi će stići u Crvenu zvezdu, najverovatnije, kao najbolji strelac norveškog šampionata. Ta pozicija mu je u poslednjih nekoliko kola ugrožena uzletom Tomasa Olsena iz Lilestrema, razlika četiri kola pre kraja je sada samo dva pogotka u korist špica Moldea.

Budući špic Crvene zvezde je u mini padu forme, uzrokovanom sigurno i porazom u posebno bitnom meču sa Bodo Glimtom.

Posle dva mata Stabeku 23. oktobra, nije uspeo da u derbiju zatrese mrežu. Potom je pretrpeo poraz od 0:6 od Stromgodseta, pa nije bio među strelcima ni na susretu sa Sanderfjorodom.

Ohi je i dalje lider trke za „zlatnu kopačku“ Evrope. Tako je jer su Norvežani počeli šampionat ranije nego u većini evropskih liga, a nema dileme da će individualni trofej otići u ruke nekog od špiceva iz najjačih evropskih liga gde je koeficijent za pogodak 2.

Dobro kotiran na listi je i Partizanov as Rikardo Gomeš, sa 16 pogodaka u prvenstvu Srbije, gde se učinak kao i u Skandinaviji množi sa 1,5.

Na 25 utakmica u prvenstvu Norveške Ohi je dao 24 gola, do minulog vikenda imao je više od pogotka na meču. Preostaje mu da se efikasnošću u finišu prvenstva oprosti od Moldea na lep način, ali je jasno da do trofeja ne može. Bodo Glimt je u kapitalnoj prednosti od pet bodova četiri kola pre kraja.

Molde je letos insistirao da zadrži Ohija do kraja ugovora kako bi sa njim došao do titule, ispostavilo se da je za sve strane najbolje bilo da je došlo do transfera po ceni od 600.000-700.000 evra.

Norvežani sada ostaju i bez novca i trofeja, a Crvena zvezda je patila u evropskim kvalifikacijama zbog izostanka špica njegovog kalibra.

Dolazak Omoižuanfoa trebalo bi da označi i kraj neuspešne misije Dionija, ali samo u slučaju da se pronađe klub koji bi platio ostatak zarade Francuzu.

Zaštićen je ugovorom o pozajmici i može da ostane na Marakani do leta bez obzira na status u ekipi. Pokazivao je na trenutke da bi mogao da bude o veće koristi timu, dosta se trudio, ali mu je kompletan učinak baš skroman i najbolje za sve je da dođe do rastanka.

Baš zbog slabih igara Dionija, Crvena zvezda je dovela na kraju prelaznog roka i Rišaira Živkovića.

Trenutno prolazno vreme je takođe očajno, nekadašnja velika nada holandskog fudbala još nije zatresla mrežu. Period prilagođavanja ide jako sporo, a i veliko je pitanje ima li kvalitet za zahteve najtrofejnijeg srpskog kluba.

SportskiŽurnal