“Zvezda je platila ceh zbog slabe lige”

Jovanović smatra da za crveno-bele nije dobro to što u Sl već na poluvremenu završe posao

"Žao mi je i lično i zbog našeg fudbala, objektivno, Crvena zvezda je po svim parametrima trebalo da prođe Makabi i izbori grupnu fazu Lige šampiona", izjavio je nekadašnji srpski fudbalski reprezentativac Milan Lane Jovanović.

On se u razgovoru za Tanjug dotakao aktuelnih fudbalskih tema, a jedna od njih svakako je i ispadanje srpskog šampiona iz plej-ofa Lige šampiona.

Zvezda ima veći budžet od Makabija, bolji tim, bolje igrače i sa tog aspekta je neuspeh, iako je pre samo par godina grupna faza Lige Evrope bila prevelik izazov. Onda je ovo možda najbolji indikator koliko su nam porasli apetiti i da se nešto dobro dešava u našem fudbalu - rekao je Jovanović Tanjugu.

On ne krije da je očekivao Zvezdin ulazak u Ligu šampiona, jer, kako ističe uslovi i ambijent koji je napravljen ove godine, obećavali su minimalno grupnu fazu.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Zvezda ima nestvarno veliki budžet za nase uslove, nestvarnu podršsku sistema i države u odnosu na sve ostale klubove i mislim da lično ovo jeste rezultatski neuspeh, ako se uzme ceo ambijent pre utakmice. Sa druge strane svi oni bodovi i ovako visok koeficejnt koji našim klubovima u narednim sezonama omogućava ucecšcće u evro kupovima, došli su najviše kao zasluga Zvezde i delimično Partizana. Činjenica da nikad nijedan naš drugi klub nije ušao u grupnu fazu nekog takmičenja, govori šta je najveća boljka našeg fudbala - slaba liga - poručio je Jovanović i dodao:

Upravo mislim da je Zvezda platila ceh slabom domaćem takmičenju, možda u tome leži odgovor na činjenicu koja se glasno apostroforira posle eliminacije od Izraealaca, ta fizička pripremljenost u drugom poluvremenu. Vi imate situaciju da Zvezda sve utakmice u domaćem prvenstvu praktično reši u prvom poluvremenu i drugo poluvreme se igra bez otpora. U takvom odnosu snaga nemoguće je očekivati od igrač pruži maksimum, mislim da bi za Zvezdu bilo povoljnije da ima za nijansu lošiji tim i veću konkurenciju u domaćem prvensvu. Ovo je nestvarno velika amplituda i u kvalitetu i budžetu između Zvezde i ostalih.

Jovanović je govorio i o mentalitetu i shvatanju fudbala kod nas i u svetu.

Mentalitetski kod se oblikuje stotinama godina, a mi to imamo tako, možda je sport i dobro polje da se ispraznimo ponekad i mirnoću sačuvamo za važnije stvari. Definitivno fudbal jeste u današjoj cifilizaciji i kulturna i ekonomska i čak politička vrednost, ali kao takav je veoma važan, ali nemojmo zaboraviti onu najvažniju formulaciju fudbala - najvažnija sporedna stvar na svetu.

Imamo mnogo važnijih stvari, od sportskih rezultata se ne umire, može da se živi prijatnije, može to da bude fantastična šansa za evociranje lepih uspomena, analize, razgovore, međutim, tek kad sam išao iz Srbije shvatio sam da je fudbal posao kao i svaki drugi, satkan od uspeha i neuspeha i da se ambicije i ostvaruju i ne ostvaruju. Ne treba ništa shvatati katastrofalno, znam da je to sada slaba uteha za milione navijacac Zvezde, ali ima sledeća sezona i sada Liga Evrope koja može da bude veoma afirmitivna. Nadam se da će i Zvezda i Partizan osvojiti što više bodova za UEFA listu da bi i neki drugi naši klubovi našli svoje mesto u evro kupovima - ističe Jovanović.

Telegraf.rs