Zvezda i Partizan u EVROLIGI od sledeće godine!? Evo šta kaže Bartomeu

Predsednik Evrolige Đordi Bartomeu ponovo je govorio o promenama u elitnom košarkaškom takmičenju.

Ovoga puta dotakao se i najvećih srpskih klubova, Crvene zvezde i Partizana, te istakao da su oni i dalje kandidati za A licencu.

– Ne mogu da otkrijem imena, ima dosta timova širom Evrope koji žele da igraju Evroligu, lista je poduža, što govori o tome da je takmičenje uspešno. Moramo da gledamo tržište po tržište i da tražimo klubove koji mogu da rade samostalno i odgovore svim zahtevima takmičenja koji su veliki. I biće još zahtevniji kako vreme bude prolazilo. 

-Partizan i Crvena zvezda su kandidati, kao i Budućnost, ali imamo i klubove u Italiji, Španiji, Rusiji, koji mogu da budu kandidati. Za mene je jako važan koncept Evrokupa, jer imamo s nekim klubovima mogućnost da radimo godinama unazad, zbog čega nam je mnogo lakše da razmišljamo o njima kao kandidatima – izjavio je Bartomeu.

Španac je istakao da su to u ovom trenutku Nemačka i Francuska, te da se radi na ulasku kluba iz Velike Britanije u Evroligu.

– Moramo da idemo korak po korak. Sada je najvažnije da vidimo možemo li da uključimo timove poput Asvela i Bajerna. Nama je Bajern od izuzetnog značaja jer je u pitanju globalno jedan od najvećih brendova, zato je Bajern za nas prioritet. Najlakše je nekog samo pozvati u takmičenje, mi kao vlasnici lige želimo da ukažemo na sve obaveze i odgovornosti koje nosi poziv, šta možemo da ponudimo – rekao je Bartomeu.

On je pričao i o klubovima u Velikoj Britaniji.

– Kada budemo to završili, sledeći korak je da privučemo klubove sa sličnim bazama u zemljama koje su nam važne. Tu mislim i na Nemačku koja nam je važna zemlja, ove godine igraće se F4 u Kelnu, u razgovorima smo s Albom iz Berlina oko dublje saradnje. Na duže staze Evroliga će biti otvorena za priključivanje drugih timova, da pojačamo pul klubova koji će imati dugoročne ugovore u takmičenju. Sada ih imamo jedanaest, cilj je da do kraja sezone imamo trinaest, a u narednim godinama još više. Pre dva leta dogovorili smo se da imamo pun spisak učesnika u Evroligi, bez obzira na plasman u domaćim takmičenjima. Želimo da imamo punu slobodu da pozovemo koga mi želimo, gde gledamo naš interes, to je ono što želimo. Za Nemačku i Francusku je već završeno, ali tu imamo Srbiju ili zemlje koje su nam važne zbog promocije košarke i imaće svoje klubove u takmičenju – rekao je Bartomeu.

On se dotakao i važnosti Evrokupa.

– Za nas je Evrokup je izuzetno važan, jer daje direktan plasman u Evroligu. U budućnosti će takmičenje biti sastavljeno od najjačih klubova tog ranga, jer potencijalna buduća licenca doći će upravo kroz Evrokup, gde ćemo pokušati da pomognemo klubovima da podignu nivo i postanu rang Evrolige – zaključio je Bartomeu.

Hotsport.rs