Zvezda drastično smanjuje DUG! Evo i kako

Đangsu Suning plaća ceh krize u Kini zbog korona virusa

Kineska kompanija Suning nalazi se u ozbiljnoj finansijskoj krizi zbog korona virusa, koji je pogodio poslovanje ove gigantske kompanije koja se bavi prodajom elektronskih i IT uređaja.

Zbog toga je vrh kompanije odredio gašenje svih neprofitnih oblasti nad kojima kompanija raspolaže, a prvi na udaru je fudbal.

Vrhovni vođa Kineza, Si Điping, naložio je kineskim kompanijama da se povuku iz evropskog fudbala, kao i da će kineski fudbal ubuduće napraviti novu strategiju, jer prvobitna, sa dolaskom skupih zvezda, nije dala rezultate kakvi su se očekivali.

Tako se Suning povlači iz Intera, čiji je vlasnik, i traži novog kupca, a još gore će proći drugi klub koji je pod vlasništvom Suninga. U pitanju je kineski Đangsu Suning.

Upravo u tom klubu je svojevremeno igrao i Ričmond Boaći, kojeg je Zvezda prodala Kinezima za 5,5 miliona evra.

Razlog za gašenje kluba je to što se investicija u fudbal nije isplatila i zato što je klub u dugovanjima od 63,77 miliona evra, od čega većina čine neisplaćene zarade.

Suning je ostavio i opciju da novi kupac može da dobije Đangsu po ceni od 1 centa, ali pod uslovom da preuzme na sebe čitav dug, tako da je neizvesna sudbina kluba u kojem je Ričmond Boaći deveti najveći transfer u istoriji.

Interesantno je da je Zvezda ubrzo iz Suninga kupila Boaćija nazad, a prema ovom kineskom klubu je u poslednjem finansijskom izveštaju postojalo dugovanje od 1.6 miliona evra, koje bi u slučaju gašenja kluba moglo da bude izbrisano, pa bi crveno-beli dobili značajnu finansijsku olakšicu, koja bi smanjila dugovanje na Marakani.

Ono što je posebno interesantno, jeste i to da je slična situacija viđena prilikom prvog dolaska Boaćija na Marakanu iz italijanske Latine, koja se takođe ugasila, pa su crveno-beli ozbiljno finansijski profitirali.

Telegraf.rs