ZVANIČNO! Počinje TOTALNO drugi format Lige šampiona, evo kako to utiče na Zvezdu

Zvanično ćemo za nekoliko meseci prisustvovati novom formatu elitnog klupskog takmičenja

UEFA je zvanično potvrdila ono što je odavno i bilo najavljeno, da će se desiti od sezone 2024/25, a to je već naredne sezone - Liga šampiona će se igrati u novom formatu  sa 36 timova.

Ovo će povećati broj ekipa za četiri, ali i broj mečeva koje će ekipe igrati u prvoj fazi.

Grupna faza kakvu smo do sada znali, sa četiri ekipe podeljenje po osam grupa, gde svako sa svakim igra meč kod kuće i u gostima ide u zaborav.

U novom formatu će ekipe biti klasifikovane u jedinstvenoj ligi i biće sve zajedno rangirane.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Svaka ekipa će odigrati osam mečeva u ligaškom delu, a sve će biti protiv različitih ekipa, od toga će četiri biti na svom terenu, a četiri na gostovanju.

Kako će se odrediti protivnici?

UEFA želi da ima više kompeitivnih mečeva, pa će timove podeliti po četiri šešira na osnovu koeficijenata, pa će svaka ekipa dobiti po dva rivala iz preostalih šešira i jednog iz svog šešira, a žreb će odrediti ko će biti rivali.

Kako će se podeliti dodatna četiri nova mesta u LŠ?

Dva mesta će dobiti dve lige čiji su predstavnici sakupili najviše bodova u Ligi šampiona u jednoj sezoni (trenutno su to Engleska i Španija).

Jedno mesto će dobiti trećeplasirana ekipa u prvenstvu koje je na petom mestu na UEFA rang listi, a to je Francuska.

Jedno preostalo mesto će biti dodeljeno jednom od šampiona u određenim ligama, jer će se broj ekipa koje se kvalifikuju povećati sa 4 na 5 ekipa.

Kako će izgledati nokaut faza?

Nakon ligaškog dela gde će svaka ekipa odigrati osam mečeva, prvih osam ekipa će biti automatski u nokaut fazi, dok će ekipe od 9. do 24. mesta igrati dva međusobna meča kod kuće i u gostima kako bi obezbedili mesto u 16 najboljih.

Ekipe koje budu ispod 25. mesta biće eliminisane bez učešća u Ligi Evrope.

Faktički ćemo imati produženu nokaut fazu, gde će biti i svojevrstan "plej-in" za preostalih osam mesta.

Nastavak nokaut faze od poslednjih 16 obavljaće se po dosadašnjoj proceduri koja je već i postojala sve do finala.

Sve utakmice pre finala igraće se tokom radnih dana kao i do sada, izuzev finala, koje će biti u subotu.

Liga Evrope i Liga konferencija po istom principu

I nižerangirana takmičenja će se igrati po istom principu, sa 36 ekipa po identičnom formatu kao i Liga šampiona.

Šta su benefiti novog formata?

Navijači će imati više mečeva. Klubovi će imati više mečeva sa sličnim rivalima i takmičenje će biti ujednačenije. Svaki meč će biti bitan i neće se više dešavati da ekipe koje obezbede plasman u nokaut fazu igraju sa rezervama poslednja dva kola u grupi, jer će im sada svaki meč biti bodovan za rang listu pred nokaut fazu.

Klubovi će imati povećanje finansija i nagrada od UEFA, ali će i od povećanog broja utakmica dobiti veću mogućnost za zaradu kroz rezultate, ali i kroz organizaciju jednog meča više.

Šta ovo znači za Zvezdu i Partizan?

Srbija je prošlu sezonu završila na 11. mestu, ali ono sada ne donosi direktno mesto u Ligi šampiona, već će šampion sada biti u plej-ofu za Ligu šampiona.

Pošto je trka u Srbiji neizvesna, trenutno je jasno da će šampion biti Partizan ili Zvezda. Ko bude drugoplasiran, počeće kvalifikacije od drugog kola i moraće da prođe tri kruga kvalifikacija da se domogne Lige šampiona kroz "nešampionski put", koji po pravilu bude i teži.

Osvajač Kupa Srbije će igrati plej-of za Ligu Evrope, dok će ekipa koja završi na trećem mestu igrati drugi krug kvalifikacija za Ligu konferencija.

(Telegraf.rs)