ZVANIČNO: Evo koliko duguju crveno-beli (FOTO)

Zna se kome šta pripada u evro.

Fudbalski klub Crvena zvezda ostvario je u poslednjih skor odve godine značajne prihode od igranja grupne faze Lige Evrope i Lige šampiona, što je uticalo i na smanjenje duga kluba iz Ljutice Bogdana. Poslovni direktor kluba Stefan Pantović upozorava da sagledavanje situacije oko duga nije jednostavno jer je bitno sagledati šta je računovodstveni dug, šta dospeli dug, a šta od toga novčani dug. Zvezda sada duguje oko 14 miliona evra, otkrio je Pantović u razgovoru za ''redstarbelgrade.rs''.

- Mi smo 31. decembra 2014. godine imali dospelih novčanih obaveza 29 miliona evra, koji su odavno stigli na naplatu. To je bila omča oko vrata, a ne knjigovodstvene kategorije. Treba reći da se struktura duga promenila i dospele novčane obaveze svedene su na oko 3,9 miliona evra sa 29 što je glavna osobina koja karakteriše upravu Zvezdana Terzića - rekao je Stefan Pantović. 

- Ako bi se gledalo skroz striktno, polazna osnova je zapravo veća od 54 miliona evra jer su u međuvremenu proknjižene brojne dodatne obaveze nastale ili potekle do momenta navedenog preseka, a koje nisu bile adekvatno evidentirane knjigama kluba u tom momentu.

Stefan Pantović

Foto: MN Press

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Pantović je objasnio suštinu posle detaljne analize duga, objasnivši razgličite vrste dugovanja.

- S druge strane, mi interno drugačije sagledavamo naš dug, analizirajući tačno koliko nama treba novčanih sredstava da bismo prekosutra predočili da ništa ne dugujemo. A i kad budemo isplatili sva ta sredstva, prekosutra ćemo imati računovodstveni dug koji će postojati iako u realnosti te obaveze neće biti plative. Prema našim internim analizama, dug je oko 14 miliona evra - otkrio je Pantović. - Kada se priča o računovodstvenom dugu, on je nekoliko puta veći od efektivnog.

Njega predstavljaju poreske obaveze u iznosu od 8,6 miliona evra, koje se mogu aktivirati jedino prilikom prodaje stadiona. Tu su i avansi za radnje koje će se izvršiti, a jedan od primera je ugovoreni transfer Ivana Ilića. Takođe imamo unapred naplaćena TV prava za domaće prvenstvo do 2021. Ključ svega je održivost naših novčanih tokova koji i dalje nisu totalno stabilizovani, ali koji uspešno odolevaju svim izazovima.