ZA NEPOVEROVATI! Srbiju jedan gol vodi na EURO 2024

Malo matematike pred ključne duele Orlova u kvalifikacijama

Iako selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi nije želeo da se bavi kalkulacijama tokom konferencije za medije, računica je veoma jasna - Srbiji samo jedan gol može da donese plasman na EURO posle 24 godine!

Zvuči pomalo čudno, da Orlovima u tri meča treba samo jedan pogodak. Međutim, situacija je takva da naš nacionalni tim protiv Mađarske i Crne Gore može da odigra nerešeno, oba puta bez golova, te da protiv Bugarske u poslednjem kolu slavi minimalnim rezultatom. 

Ili da protiv Crne Gore vidimo trijumf od 1:0 i 0:0 sa Bugarima kasnije, te minimalan rezultat protiv Mađara (1:0), a dva remija bez golova sa preostala dva rivala.

Naravno, ovde uzimamo u obzir da će Crna Gora, uz remi s Srbijom, pobediti Litvaniju kod kuće i Mađarsku u gostima. Kao i Mađari da će slaviti protiv Bugarske i Litvanije i osvojiti bod protiv Orlova.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

U tom slučaju Mađarska bi imala 17 bodova, Srbija i Crna Gora po 15 - s tim da bi onda Piksijevi izabranici bili ispred Sokolova. Razlog - bolji međusobni susret u dvomeču, pobeda od 2:0 u Podgorici i tih potencijalnih 0:0 u Beogradu.

Matematika je egzaktna nauka, nema mnogo pametovanja, da se pravimo pametniji nego što treba. Mi treba da osvojimo dovoljan broj bodova da se plasiramo dalje. Ali da Srbija može da ide na pobedu, ja ne vidim što bi bilo drugačije. Videćemo na kraju da li smo zaslužili jedan, tri ili nula bodova - rekao je Piksi na konferenciji.

Idealan scenario za Srbiju, kada pričamo o odlasku na EURO prvi put posle 2000. godine, bili bi trijumfi nad Mađarskom u Crnom Gorom u oktobru, mada i remi u Budimpešti i trijumf nad Crnogorcima donosi EP u Nemačkoj.

Srbija bi onda imala 14 bodova pred novembarski ciklus i ne bi je intereosvalo šta će Crna Gora da uradi u ta dva meča sa Litvanijom i Mađarskoj, jer bi boji međusobni susret ponovo bio na strani orlova.

(Telegraf.rs)