Vojvodina i Partizan su ispali iz Evrope ali evo koliko su bodova doneli srpskom fudbalu

Sumorno leto za naš klupski fudbal...

Vojvodina, Partizan i TSC su ispali iz Evrope, ostala je samo Crvena zvezda (u plej-ofu za Ligu Evrope), ali je već sada jasno i da će Srbija teško do tog tako željenog 15. mesta na rang-listi evropskih liga, kako bi izbegla mač koji nailazi od sledeće sezone uvođenjem UEFA Konferencijske lige.

Da se odmah razumemo, teoretski Srbija još može do te 15. pozicije samo ukoliko Zvezda dospe daleko u Ligi Evrope, recimo do četvrtfinala, ali na to niko ne bi smeo da se kladi sada u septembru posle eliminacije crveno-belih od objektivno slabije Omonije na Kipru.

Ipak, posle poraza od Šarlroa i Stnadarda u Belgiji, i crno-beli i Novosađani su dobili poene za nacionalni koeficijent.

Pošto se ove sezone zbog korone i kašnjenja nove sezone igra po jedan meč u kvalifikacijama, uvedeno je pravilo da pobeda za nacionalni koeficijent donosi 1.500, remi (kada se igraju produžeci po 1.000) i poraz u 90 minuta po 500 poena.

E, sada ta brojka se deli na 4 (jer smo toliko ekipa imali u Evropi od starta kvalifikacija), pa je tako je Partizan večeras dobio 250, isto koliko i Voša, koja je takođe poklekla u dodatnih pola sata igre.

Napomenimo i da se ovo odnosi samo na nacionalni koeficijent, ne i na klupski, jer se tu ne dobija ništa posle ispadanja.

Tako imamo da su Crvena zvezda, TSC, Vojvodina i Partizan zbog igranja produžetaka, i pored ispadanja, zaradili 1.000 bodova za nacionalni koeficijent u 3. kolu kvalifikacija. Nije mnogo, ali je daj šta daš, pa možda bude bolje jednog dana.

To opet neće biti dovoljno za borbu za to famozno 15. mesto, jer nam je bilo potrebno da bar dva srpska kluba uđu u grupnu fazu Lige Evrope, a kako sada stvari stoje da pevamo i ako jednog budemo imali posle ovog objektivno sumornog leta za srpski klupski fudbal na međunarodnoj sceni.

(Telegraf.rs)