Veliki problem za Zvezdu: 10 tempiranih bombi u svlačionici

Klub mora što pre da reaguje sa odlaznim transferima, kako bi sprečio situaciju od prošle sezone

Dejan Stanković će imati posebnu glavobolju kada je u pitanju održavanje atmosfere u svlačionici, i to ne svojom krivicom.

Naime, Crvena zvezda već sada ima 33 igrača u svom rosteru, a uskoro će dobiti novog u vidu Gelora Kange koji je stigao u Beograd, što znači da faktički ima desetak prekobrojnih, da bi se brojka svela na optimalan nivo.

To znači da mnogi neće moći da igraju, a kada je takav slučaj, logično, dolazi i do nezadovoljstva i narušenog odnosa u svlačionici.

Problem sa pretrpanim rosterom datira još iz prošle sezone i sa tim se susretao i Vladan Milojević, koji je u više navrata hvalio igrače zbog razumevanja, jer nije u mogućnosti da svima da adekvatnu minutažu.

Najviše se problem glomaznog rostera iskazao kod napadača, jer je Zvezda imala trojicu, koji su se rotirali s vremena na vreme, tako da niko nije mogao da uđe u formu, da se "istrpi" i da se izbori za mesto prvog špica. Rezultat toga bila je poražavajuća statistika sva tri špica (Pavkov 7 golova, Tomane 5, Boaći 1).

Zvezda je u potrazi za novim špicem, što faktički znači da su i Pavkov i Tomane i Boaći prekobrojni. To se posebno odnosi na Boaćija i Pavkova koje klub pokušava da proda već nekoliko prelaznih rokova, ali se transferi iskomplikuju u poslednji čas, ili nema zainteresovanih klubova, kao što je to sada slučaj. Ali, ne bi se plakalo ni za Tomaneom na Marakani ukoliko bi se pojavio zaniteresovan klub za njega.

Još veća gužva je u veznom redu, gde Zvezda s dolaskom Kange ima 15 igrača. Ako tu računamo i krila Bena i Vukanovića, to je onda čak 17! Hoze Kanjas i Mateo Garsija su već otpisani i klub ne računa na njih, ali ne može ni da ih se "otarasi", tako da oni treniraju sa ekipom i "prave gužvu", ali i opterećuju budžet kluba pošto imaju velike plate.

Dušan Jovančić, Veljko Simić, Miloš Vulić takođe mogu da se svrstaju u prekobrojne, jer je zacementirano mesto u startnih 11 ove sezone rezervisano za Seku Sanoga i Njegoša Petrovića. "Bekap" opcija na mestu zadnjeg veznog je Branko Jovičić i on je neophodan Stankoviću zbog problematičnih kolena Sanoga i njegove i dalje slabe fizičke spreme.

Dejan Stanković u razgovoru sa svojim fudbalerima; Foto: Marko Jovanović

Iako je Mirko Ivanić oduševio Stankovića zalaganjem na pripremama, posle dolaska Kange teško je da će se za njega otvoriti više prostora. Jedino je odbrana trenutno na optimalnom broju, dva desna, dva leva beka i 5 štopera, uključujući i mladog Strahinju Erakovića, koji ima ulogu "bonus igrača".

Dolaskom Zorana Popovića stvara se gužva i među golmanima, pa tako mladi Andrija Katić postaje prekobrojan, tako da će i talentovani golman verovatno na pozajmicu na "kaljenje", jer prednost imaju Borjan, Popović i Vasiljević.

Kada se sve sabere, dolazi se od brojke od 9-10 igrača koji u ovom timu nemaju mesto, a koji bi ukoliko ostanu, mogli da stvore neželjeni odnos u svlačionici zbog nezadovoljstva i male minutaže.

Klub mora što pre da se oslobodi prekobrojnih igrača

Sportski sektor kluba na čelu sa Mitrom Mrkelom mora da ubrza proces odlaznih transfera, jer ne samo da to koči dolazak novih pojačanja, a posebno špica koji je preko potreban Zvezdi, već može Dejanu Stankoviću da napravi problem u svlačionici i da stvori lošu atmosferu i nezadovoljne igrače jer jednostavno, i pored zgusnutog kalendara, nema prostora da svi igraju.

Olakšavajuća okolnost za Mrkelu, Terzića i njihove saradnike jeste to što prelazni rok u Evropi ove sezone zbog pandemije korona virusa traje do 5. oktobra, tako da imaju više od dva meseca da se "ratosiljaju" prekobrojnih igrača i da svedu tim na optimalnu brojku do maksimalno 25 fudbalera u rosteru.

Nova sezona za Zvezdu počinje u subotu od 19.30, kada na Marakanu stiže novajlija u ligi Novi Pazar.