VELIKI HAOS, UROTILI SE PROTIV NOVAKA! Nemci tvrde da su Đokovićevi testovi LAŽNI!

Najbolji teniser sveta je sleteo u Australiju kako bi branio titulu na prvom grend-slem turniru, ali onda je nastala cela drama i još je neizvesno da li će mu biti omogućeno da jubilarni deseti put trijumfuje na Australijan openu.

Viza mu je, uprkos testu koji tvrdi da je preboleo koronu, ukinuta pa vraćena sudskim putem nakon nekoliko dana, ali ni tu nije sve stalo. Ministar imigracije još uvek je može povući i tako mu uništiti priliku da zaigra na omiljenom turniru, koji je osvajao čak devet puta.

Sada svi kroz lupu gledaju najboljeg tenisera sveta, a navodno upitna je i ispravnost njegove Kovid potvrde, odnosno testiranja. Najnoviji dokaz da nešto, po Nemcima, nije u redu s potvrdom srpskog tenisera donosi najugledniji i u svetskim razmerama izuzetno uticajni nemački nedeljnik "Špigl".

U dokumentaciji Zavoda za javno zdravlje Srbije piše kako je Đoković PCR test napravio 16. decembra u 13.05 časova, a taj je test sedam sati kasnije pokazao da je pozitivan na koronavirus. Ipak, nemački list navodi da je sporno to što je u digitalnoj oznaci taj njegov pozitivni rezultat upisan tek 26. decembra u 14.21, a ta bi se oznaka trebala uneti nekoliko minuta nakon što stignu rezultati.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Đokovićevi advokati su, međutim, predočili dva testa, onaj pozitivni od 16. decembra i negativni odrađen 22, i na temelju njih ishodovali vizu za devotostrukog šampiona Australijan opena. Taj drugi, negativni test, je napravljen 22. decembra i isti je označen i digitalnom oznakom.

"Špigl" je do ovih otkrića došao kada je skenirao QR kod potvrde o pozitivnom testu na kojoj piše 16. decembar. Kada su novinari skenirali taj test, ispalo je da je bio negativan što po njihovom mišljenju pobija tvrdnje kako je Đoković tada bio zaražen. Ipak, nakon samo nekoliko sati i ponovnog skena, isti je test bio pozitivan!

Nisu to jedine rupe, po "Špiglu", u Đokovićevoj priči. Navode da se u Srbiji za svaki test dodeljuje novi identifikacioni broj. Broj Đokovićevog pozitivnog testa koji je, kako tvrde iz njegovog tima, napravljen 16. decembra je 7371999, dok je broj negativnog testa od 22. decembra za 50.000 manji!

Klas Relotius, Špigl
FOTO: EPA

Naravno, brojevi idu jedan za drugim pa bi taj broj trebalo da bude puno veći. Tako je ispalo prema nalazima nemačkih IT stručnjaka koji su angažovani i dobro plaćeni od strane "Špigla". Tvrde da je dokazano kako je negativan test urađen i unesen u bazu pre pozitivnog, a ne obrnuto kako je trebalo da bude i kako tvrde iz Srbije.

Između 22. i 26. decembra je u Srbiji napravljeno upravo 50.000 testova što odgovara baš toj razlici u Đokovićevim testovima. "Špigl" na temelju svega toga zaključuje kako je pozitivan test najverojatnije unesen naknadno, 26. decembra, a ne deset dana ranije.

Nemci tako pišu kako nova saznanja otvaraju i brojna nova pitanja. Znači li to da je Đoković bio pozitivan kasnije nego što tvrdi? Jesu li testovima manipulisali na drugi način? Na sva ova pitanja odgovore mora da daju Đoković i njegov tim, ali i nadležne srpske zdravstvene institucije, zaključili su Nemci u obimnom istraživanju objavljenom u "Špiglu", čija se izdavačka kuća nalazi u Hamburgu.

Kurir sport