VELIKE VESTI ZA SRPSKI FUDBAL! Srbija ima dva predstavnika u Ligi šampiona!

Prvak gotovo izvesno u direktno u grupnoj fazi...

Dočekasmo i to! Večeras slobodno možemo da konstatujemo da je višedecenijski san ispunjen: Srbija će od leta 2023. godine imati dva predstavnika u Ligi šampiona!

I ne samo to, nego će prvak najverovatnije direktno u grupnu fazu, a vicešampionu ostaje da kroz kvalifikacionu stazu "nešampiona" (počevši od drugog kola) pokuša da mu se pridruži.

E sad, šta znači ovo "najverovatnije"? Na Uefinoj listi 11. mesto, koje naša Superliga trenutno drži, ne garantuje sigurno mesto u grupnoj fazi LŠ.

Ali ukoliko klub koji osvoji elitno takmičenje naredne sezone obezbedi mesto u Ligi šampiona kroz domaći šampionat (što je potpuno realno), onda srski šampion ide pravo u grupu.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Pozicija 11. Uefinoj rang listi donosi još benefita. Za pobednika Kupa Srbije rezervisano je mesto u plej-ofu za Ligu Evrope (pa samim tim i sigurno mesto u grupnoj fazi Lige konferencije, u slučaju eliminacije), dok će trećeplasirani u šampionatu u treće kolo kvalifikacija za Ligu konferencije, a četvrtoplasirani u drugo.

Dakle, najmanje dva naša kluba imaju praktično zagarantiovanu grupnu fazu na jesen 2023.

Sve ovo omogućili su nam sjajni rezultati Crvene zvezde i Partizana ove sezone. Ali treba biti pošten pa reći da su nas konkurenti baš "ispoštovali".

Kao tokom cele godine, tako i večeras. Jer ispadanjem Bazela ranije danas, odnosno povoljnim ishodom u Gentu (PAOK slavio i izbacio poslednjeg belgijskog predstavnika), Srbiju više nema ko da prestigne do kraja tekuće evropske sezone.

Novi rekordan plasman, Zvezda nosilac u svim kvalifikacionim rundama

Naša zemlja je na 33.375 bodova nakon novih 0.500 što je Crvena zvezda donela trijumfom nad Rendžersom. Prvi "živi" pratioci su Grci sa 28.450.

Međutim sve i da PAOK osvoji Ligu konferencije i pritom zabeleži sve pobede (što je ravno naučnoj fantastici), inkasirao bi tri boda (dupla pobeda u četvrtfinalu - 4 boda; dupla pobeda u polufinalu - 4 boda; pobeda u finalu - 2 boda; i 2 dodatna boda kao bonus za plasman u polufinale i finale.

To bi ukupno bilo 12 bodova, podeljeno sa brojem predstavnika /4/ jednako je 3.000). Što će reći da Grci ne mogu preko 31.450!

Ispod nas predstavnike imaju još samo Česi (Slavija Prag) i Norvežani (Bode), ali kako je njihov trenutni koeficijent manji od onog što imaju Grci, jasno je da oni tek ne mogu da nas ugroze.

Mozzartsport