Velike promene u SUPERLIGI od kako je stigao VAR! Pogledajte statistiku

Četiri kluba bez ijednog pokušaja s bele tačke

Došao je VAR u Superligu Srbije i desila se neverovatna promena: naši najveći klubovi dobili su tek poneki penal od početka sezone.

Zabava u brojanju koliko su Zvezda i Partizan dobili jedanaesteraca, koja je godinama trajala u Srbiji, a neki rezultati su bili impresivni i u evropskim okvirima, ove sezone – ne postoji.

Jer statistika sve jasno kaže: dva večita rivala su odigrala zajedno 21 utakmicu u Superligi od starta, a dobila su zajedno – tri penala. I to dva u minulom kolu.

Toga, zaista, do sada nije bilo. Da arbitri budu toliko „škrti“ na belu tačku kada su divovi sa Topčiderskog brda u pitanju. No, kao posledicu svega toga imamo i nikad mirniji ambijent, bez saopštenja, prepucavanja, varničenja... Što, opet, ne znači da ih neće biti kada se prvenstvena trka bude zahuktala, a deluje, bar po dosadašnjim rezultatima, da će biti daleko interesantnija nego minulih godina.

HTML5 Icon

Crvena zvezda je šutnula dva penala od početka godine: jedan u Novom Pazaru i jedan protiv Metalca. Partizanu je jedanaesterac u Kruševcu bio prvi ove sezone u „domaćici“. Sva tri su pogođena, s tim što su dva morala da budu ponovljena: Dionijev u Pazaru i Rikardov protiv Napretka.

Klub sa najviše izborenih penala je TSC, koji je tri puta tukao sa bele tačke, a po dva puta su, uz Zvezdu, šutirali Radnik, Proleter, Radnički, Novi Pazar i Spartak. Po jednom, pored Partizana, još i Voždovac, Čukarički, Napredak i kragujevački Radnički.

Klubovi koji nisu imali tu privilegiju da šutiraju sa 11 metara, zasad, su Vojvodina, Metalac, Mladost i Kolubara.

Podaci poređenja radi: za celu prošlu sezonu Zvezda je imala 15 penala, najviše u ligi, dok je Partizan šutnuo 13, isto koliko i Spartak. U sezoni 2019/20, u kojoj se zbog korone nije igrao plej-of, Zvezda i Čukarički su tukli po 10 penala, a Partizan i Proleter po devet. Dok je sezona 2018/19 okončana sa 17 penala u korist crveno-belih, čak 15 za lučansku Mladost, a sedam za crno-bele, Bačku, Radnik, Spartak i niški Radnički.

Ili, kada se sve sabere: u prethodnoj sezoni je 145 puta pokazano na belu tačku. U nepotpunoj sezoni pre toga tačno 100 puta, a godinu pre toga – 99 puta. U tekućoj sezoni, posle nekompletnih 12 kola, dosuđeno je 20 penala. Ako bi se ovaj prosek zadržao do kraja, bilo bi to do 70 jedanaesteraca, što je drastično manje nego ranije, a duplo manje nego lani.

Da li je, ipak, sve samo do VAR-a? Ne bi se reklo... Dobrim delom je do promene sudijskog kriterijuma došlo i zbog velikih promena na sudijskim listama uoči ove sezone. Neka dobro poznata lica, laka na „obaraču“ kada treba uperiti prstom u kreč, otišla su u istoriju, a nova lica, barem u dosadašnjem delu šampionata, drže se pristojno, korektno, nema velikih povika na njihov rad. Zauzet je ispravan kurs i valjalo bi da takav ostane do kraja takmičarske godine.

Mozzartsport