VELIKE PROMENE! Smanjuje se broj klubova u SUPERLIGI, evo kako će ubuduće izgledati

Dejan Filipović „šef“ za sudije

Superliga Srbija imaće od jeseni 2022. godine definitivno 14 klubova, odlučio je danas Odbor za hitna pitanja Fudbalskog saveza Srbije.

Dugo se najavljivala ova promena, na radost ljubitelja fudbala u Srbiji i konačno je zaživela, pošto se „iz aviona“ vidi da u našoj zemlji nema ni 16, a kamoli 20 klubova valjanih da budu deo elite.

Međutim, iako se najavljivalo da će odmah biti doneta odluka da se godinu nakon toga, od 2023. svede prvenstvo na 12 klubova učesnika, Odbor danas nije razmatrao tu temu. Kako kažu vodeći ljudi srpskog fudbala, ima prostora još godinu dana da se izjasne na tu temu.

To znači da će naredne sezone krenuti 16 klubova u Superligu, a četiri će na kraju da ispadnu u niži rang, dok će dva biti promovisana iz Prve lige Srbije.

Veliko je pitanje da li će među tih 16 biti Novi Pazar, koji ni danas na Odboru nije dobio zeleno svetlo zbog neispunjenih uslova za dobijanje licence. Plavo-beli su danas tokom dana dostavili Savezu dokumenta da su isplatili sve dugove i da su izašli iz UPPR-a, ali o tome će se naknadno razmatrati.

Novitet za narednu sezonu je što će broj bonus igrača u Superligi koji moraju da počnu sezonu biti sveden sa dvojice na jednog. Promena je što, za razliku od prošle sezone, taj bonus igrač moraće da bude na terenu svih 90 minuta! Utisak je da će se ovoj odluci najviše obradovati dva naša vodeća kluba, Crvena zvezda i Partizan, koji su se, nekako neočekivano, najviše mučili sa ovim pravilom, pogotovo pred derbije i teške utakmice.

Iako je ranije bilo najava da će se tražiti povećanje broja stranaca, a pred Odbor se šuškalo da bi čak mogao i da se smanji, na kraju se nije desila nikakva promena. Ostaje i za narednu takmičarsku godinu limit od četvorice inostranih igrača u protokolu.

Izabran je i novi sastav Sudijske komisije, kojim će od sada da predsedava Dejan Filipović, dugogodišnji sudija elitnog ranga, dok će Milorad Mažić, kao što je najavljeno, imati ulogu Supervizora, jer ima važeći ugovor sa Fudbalskim savezom Kipra.

Ostaje samo nada cele fudbalske Srbije da će se promenom sudijskog tela i sam kvalitet suđenja podići na viši nivo. Uz najavljeno uvođenje VAR tehnologije u Superligu.

Mozzartsport