VELIKA REVOLUCIJA U FUDBALU! Evropska takmičenja se TOTALNO MENJAJU, neće biti grupnih faza, takmičenje će činti jedna grupa od 36 klubova

Trebalo bi da bude ozvaničeno ovog meseca

Evropska klupska asocijacija je na sastanku u Beču dala svoj predlog, a nakon što je Naser Al Kelaifi ideju o osnivanju Superlige pretvorio u prah, reč predsednika Pari Sen Žermena sa uvažavanjem se sluša u Nionu.

I svi su saglasni da će predlog biti usvojen već koliko ovog meseca, a da će klupska takmičenja na Starom kontinentu od sezone 2024/2025 izgledati sasvim drugačije.

Kad je reč o Ligi šampiona o tome se već pisalo, jer vodeće fudbalske zemlje uglavnom se samo na nju i koncetrišu. Ali ono što se do sada nije pričalo jeste ideja da se sva tri evropska takmičenja – i Liga šampiona i Liga Evrope i Liga konferencije – igraju u istom, sasvim novom formatu.

Prema informacijama Mozzart Sporta, u svakom takmičenju će igrati po 36 klubova, ali će grupna faza – izumreti.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Ubuduće će svih 36 klubova biti rangirani na jedinstvenoj tabeli i svi će igrati po 10 utakmica – po pet kod kuće i na strani – ali sa različitim rivalima.

Švajcarski model, tako se zove.

Kad bi recimo Crvena zvezda i Partizan bili u istom takmičenju bili bi na istoj tabeli, ali bi moglo da se desi da su igrali protiv 10 sasvim različitih timova. Sa svakim po jednu utakmicu, da li kod kuće ili na strani, to bi već žreb odlučio.

Prvih osam ekipa bi išlo direktno u osminu finala, dok bi timovi plasirani od devete do 24. pozicije tu privilegiju morali da zarade kroz baraž.

Ostaje dalje da se definiše kako bi se žrebali rivali, jer ako na žrebu za grupe imaš šešire verovatno bi i ovde potrencijalni protivnici bili rangirani po koeficijentu da se ne bi desilo da jedan tim izvuče 10 najboljih, a drugih 10 najgorih klubova. Otom-potom.

Sad je najbitnije znati da će sva tri takmičenja imati po 36 učesnika i da će se njihovi rezultati meriti na jednoj tabeli.

To će se automatski odraziti i na sistem popune tri pomenuta takmičenja. Kad je reč o Ligi šampiona, jedno mesto će pripasti četvrtom timu iz petoplasirane lige u Evropi (trenutno Francuska), jednog učesnika više ćemo dobiti kroz kvalifikacije, dok bi preostala dva dobili timovi sa najboljim koeficijentom na Uefinoj listi koji nisu plasman u LŠ ostvarili kroz državne šampionate.

Što se tiče dva slabija takmičenja tu se menja manje. Ali će, samo primera raditi, neke slabije rangirane lige dobiti predstavnika u kvalifikacijama za Ligu Evrope, dok su do sada morale da se zadovolje Ligom konferencije.

Broj predstavnika koja svaka zemlja daje ostaće manje-više isti. Prvih 15 liga imaće minimum po pet predstavnika u Evropi, bar dva u Ligi šampiona, od plasmana na Uefinoj listi zavisiće iz koje faze kreću...

Mozzartsport