VELIKA RASPRODAJA U ZVEZDI: Ben nesiguran? Još trojica odlaze gotovo sigurno (FOTO)

Crvenu zvezdu svega tri boda dele od otvaranja šampionskog šampanjca, a navijače sada više brine šta će se dešavati od kraja maja do sredine jula.

Šampanjac je u frižideru i hladi se za nedelju kada bi Crvena zvezda oko 20 časova trebalo i zvanično da po 29. put postane šampion države. Čak i da tada ne overi krunu, nema sumnje da će crveno-beli to učiniti u preostala dva kola. Nema sumnje da navijače Crvene zvezde sada more druge i možda važnije brige, a to je sa kim na klupi i sa kim na terenu će se krenuti u evropske bitke…

Po svemu sudeći do prve promene će doći na klupi Crvene zvezde. Iako se na ‘Marakani’ ćuti na tu temu, jasno je da se nešto dešava, tačnije da moguć odlazak Vladana Milojevića nije samo medijska spekulacija, već realno stanje na terenu.

Sjajnom stručnjaku ugovor sa Crvenom zvezdom ističe tek sledećeg leta, ali ni on sam u nekoliko navrata nije želeo da potvrdi da će ostati. Čini se da se kod Vladana Milojevića ’emotivni balon’ ispraznio, uradio je sve što se uraditi moglo i vreme je za neki novi izazov. Navodno, na stolu, kako je HotSport pisao, ima ponudu kineskog Dalijana koji čeka srpskog trenera da obavi posao u Beogradu i u junu se za višemilionski ugovor priključi Hamšiku, Karasku i drugarima i najmnogoljudnijoj zemlji sveta.

Već se spekuliše i o mogućim naslednicima Vladana Milojevića, a to su Siniša Mihajlović (nerealna opcija), Ivan Jovanović, Simo Krunić, Nenad Lalatović… Navodno, u slučaju da Milojević ode, na stadionu ‘Rajko Mitić’ bi na klupi najviše voleli da vide Ivana Jovanovića. Dolazak novog trenera bi verovatno promenio i filozofiju igre Crvene zvezde, a to dovodi do toga da bi verovatno i igrački kadar pretrpeo ozbiljne promene. HotSport će ići liniju po liniju tima.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Crvena zvezda je ove zime produžila ugovore sa većinom prvotimaca, što je do pre nekoliko meseci bila misaona imenica. Ipak, to ne znači da pojedini momci i pored jačih ugovora neće krenuti put Evrope ili Dalekog istoka.

Najjasnija slika je na gol crti. Milan Borjan je produžio ugovor sa crveno-belima, postao je jedan od najplaćenijih igrača tima i najavio je da želi karijeru da završi na ‘Marakani’. Nema sumnje da će kanadski reprezentativac predvoditi crveno-bele ka novoj evropskoj sezoni, ko zna možda i kao kapiten. Rotacija će mu biti takođe pouzdani Zoran Popović, te za Milojevića ili njegovog naslednika na gol crti nema zime.

Odbrana bi po svemu sudeći mogla da pretrpi najveće promene. Sigurno ostaje Nemanja Milunović, dok su ostala trojica pod znakom pitanja. Vujadin Savić, Filip Stojković i Milan Rodić su produžili ugovore sa klubom, ali… Čini se da je i kod njih ’emotivni balon’ popustio i da je vreme za nove izazove, ali i da se zaradi neki dinar. Nije isključeno da sva trojica već ovog leta napuste Topčidersko brdo, ali za to je potrebno da stignu ponude, a biće ih. U ovom trenutku najmanji problem bi bio moguć odlazak Žuleta, jer je Zvezda zimus dovela reprezentativnog desnog beka Milana Gajića koji čeka svojih pet minuta. Najbliži odlasku je svakako Srđan Babić kog neko vreme prati turski Bešiktaš. Kao moguće pojačanje u poslednjoj liniji pominje se Radovan Pankov iz niškog Radničkog, ali i jedan tamnoputi stranac.

Na sredini terena su dva igrača pod znakom pitanja. Branko Jovičić je produžio ugovor sa Crvenom zvezdom, ali se postavlja pitanje da li je i kod zvezdinog ‘pitbula’ došlo do zasićenja sa dve osvojene titule i igrama u Ligi Evrope i Ligi šampiona. Ponuda će biti, mada poznajući Branka ostanak na ‘Marakani’ mu sigurno neće teško pasti, a tip je igrača koji se brzo uklapa i koji je zahvalan za svakog trenera, biće i za novog ako Miloje ode.

Drugi znak pitanja je svakako Marko Marin. Reč je o surovom profesionalcu, uživa u Zvezdi, ali ako stignu milioni sa Bliskog ili Dalekog istoka pitanje je mogu li ga Zvezdan Terzić i Mitar Mrkela sačuvati. Plan će sigurno biti da kreativni vezista ostane do septembra i kraja evropskih kvalfikacija, a potom da se proceni situacija. Odlazak je već viđen kada je u pitanju zaboravljeni Lorenco Ebisilio, a na ‘Marakani’ sigurno ostaju Goran Čaušić i veoma važan šraf za igru Dušan Jovančić. Kao potencijalno pojačanje pominje se Mubarak Vakaso, a šansu bi mogao da dobije i Ričard Odada koji se dobro pokazuje u omladinskom timu.

Najjasnija slika je sigurno po krilima. El Fardu Ben je tu već godinu i po dana i na ‘Marakanu’ je došao na izričit zahtev Vladana Milojevića. Vodio je Zvezdu ka tituli i Ligi šampiona i čini se da je u Beogradu ‘prešao igricu’. U slučaju odlaska Milojevića, ne bi čudilo da sjajni stručnjak sa sobom povede napadača sa Komorskih ostrva. Mirko Ivanić, Veljko Simić i Aleksa Vukanović sigurno ostaju, dok je status Erika Jirke velika nepoznanica.

Najveće promene pored odbrane mogao bi da pretrpi napad. Milana Pavkova uporono prati Štutgart, gledali su ga u Novom Sadu i videli ‘lepoticu’ za 1:0. Čini se da je u ovom trenutku bliži odlasku nego ostanku na ‘Marakani’. Ričmond Boaći je na skeneru Borusije iz Menhengladbaha. Od dolaska iz Kine je ‘staklen’, te ne bi bilo neverovatno da u slučaju dobre ponude do jula špic iz Gane podigne ‘sidro’. Ostaje Dejan Joveljić za kog navodno se takođe interesuje Štutgart, a Crvena zvezda bi na ovom supertalentovanom momku mogla dobro da zaradi. Navijači bi sigurno voleli da Jovelja ostane, produžio je ugovor, a vreme je pred njim.

Od novajlija siguran je dolazak Nikole Krstovića iz Zete. Talentovani Crnogorac je potpisao ugovor sa crveno-belima, a onda je ostao na pozajmici u Golubovcima. Iz kola u kolo trese mreže, ali videćemo hoće li to biti dovoljno da se izbori za mesto u Zvezdi ili će ovaj 19-godišnji momak morati negde na kaljenje prvo. Nema sumnje i da skauting tim Crvene zvezde na čelu sa Mitrom Mrkelom već prati potencijalna pojačanja u inostranstvu…

hotsport