Velika promena u Ligi šampiona, evo kako utiče na Zvezdu

Predsednik UEFA najavio je nove izmene u Ligi šampiona. Sa jedne strane pobudiće dosta bure u javnosti, sa druge, možda predstavljaju nadu za naše klubove i generalno evropski Istok.

Naime, Aleksandar Čeferin je ponovio da će, dok je on na čelu, Superliga ostati samo želja pojedinih klubova, a na sledećem kongresu biće predložene revolucionarne izmene.

Naime, prema tom planu, timovi koji su stigli do četvrtfinala bi trebalo da imaju obezbeđeno mesto u Ligi šampiona, ako ga ne izbore kroz nacionalne lige.

Recimo, Lester, Ajaks ili Monako koji su posle senzacionalnih uspeha morali da prodaju igrače, bi imali makar tu finansijsku sigurnost učešća naredne godine.

Radilo bi se o malom broju klubova, jer retko neki autsajder stigne tako daleko, a da sledeće sezone ne bude među timovima koji u svojoj ligi ne izbore plasman ili moraju da igraju kvalifikacije.

Lajkujte našu stranicu na Facebook-u

Najveća promena bi mogla da se odnosi na format i broj kluba.

UEFA razmišlja da podigne broj učesnika sa 32 na 40, ili čak 48, čime bi jasno klubovi iz slabije rangiranih zemalja dobili šansu da igraju.

To bi pratila promena formata, naime razmišlja se recimo o promeni grupa, gde bi bilo šest timova u osam grupa, ili pet, ako se broj učesnika poveća na 40. Ako ostane isto, onda bi mogle da budu četiri grupe po osam, umesto osam po četiri, kako bi se obezbedio veći broj kvalitetnih utakmica tokom jeseni.

UEFA ima ideju da organizuje i meč za titulu prvaka sveta, recimo pobednik Kopa Amerike bi igrao za apsolutnu titulu protiv šampiona Evrope, na narednom turniru 2020.

Izvor: sportske.net