Večiti derbi bio glavna tema u SVETU!? “U Srbiji niko ne poštuje pravila”

Brojni svetski mediji su se najviše bavili derbijem iz ugla broja navijača na tribinama i to tako brzo posle pandemije koronavirusa

Srpski Večiti derbi nije samo glavna tema u Srbiji, već i u svetskim medijima koji su preneli vest o odigravanju najveće utakmice srpskog fudbala u polufinalu, ali najviše su se bavili njime iz ugla prisustva publike na tribinama.

Gotovo nijednom uticajnijem svetskom mediju nije promaklo da se na tribinama stadiona u Humskoj našao veliki broj navijača, odnosno, kako oni prenose preko 25.000 što baš i nije tačno, jer je zvaničan podatak da je bilo nešto više od 15.000 gledalaca.

Ipak, svi oni bruje o tome kako je u Srbiji na stadionu okupljen preveliki broj navijača s obzirom da je epidemija koronavirusa donedavno bila u punom jeku i da se u drugim ligama Evrope koje se nastavljaju ili će se nastaviti, igra bez prisustva publike.

Zbog toga je tu odluku najoštrije kritikovao pre svih nemački "Bild" koji je stavio naslov "Niko ovde ne poštuje pravila, 20.000 navijača na derbiju u Srbiji" uz upozorenje da bi Srbiji zbog toga mogao da preti italijanski scenario

Nemački novinari istakli su da je situacija pred oko 20.000 ljudi bila takva kao da nikada na ovim prostorima nije ni postojao koronavirus - ne poštuje se ni fizička distanca, niti se nose maske.

Osim uobičajenog stanja uoči i za vreme derbija, Bildu osim nedržanja fizičke distance i mera nije promakla ni bakljada i petarde koje su navijači palili i bacali na teren.

Napominje se takođe da je u Srbiji od 1. juna dozvoljeno prisustvo publike na stadionima, ali u ograničenom kapacitetu uz poštovanje osnovnih pravila u borbi protiv koronavirusa.

Ne treba zaboraviti ni to da stručnjaci smatraju kako se koronavirus razbuktao posle utakmice Lige šampiona između Atalante i Valensije 19. februara, kada su u Italiji masovno počeli da obolevaju od virusa Covid-19, koji je napravio pometnju zdravstvenom sistemu u toj, a potom i u ostalim evropskim zemljama.

O broju navijača na derbiju su pisali i Rojters, Goal.com, ESPN i brojni drugi svetski poznati mediji.

- Pred skoro 25.000 ljudi, vodila se veoma napeta borba u beogradskom derbiju, u dobro poznatoj atmosferi na stadionu Partizana. Obe grupe navijača palile su baklje i prozivale se, a Bibras Natho je rešio meč u 58. minutu - napisao je Rojters.

- Dok se fudbal vraća u normalu u Srbiji, igra se tek "restartuje" u Evropi i u top pet liga. Nemačka Bundesliga se nastavila prošlog meseca, tek će se nastaviti Premijer liga, Primera i Serija A, ali neće biti navijača. Pored toga, Liga 1 u Francuskoj je prekinuta, što je najviše uticalo na Lion, jer će propustiti mesto u Evropi naredne sezone - piše u izveštaju Goal.com-a.

Espreso